Close
Ta Prohm: Tomb Raider Temple och trädens tempelrike

Ta Prohm: Tomb Raider Temple och trädens tempelrike

Ta Prohm och dess tempelruiner i Kambodja är förknippade med storartade djungeläventyr, lockande mystik, mäktiga trädstammar, slingrande rötter och, såklart, Angelina Jolie.

I Kambodja, och för den delen resten av världen också, går templet Ta Prohm numera under titeln ”The Tomb Raider Temple”. Få har missat att det var här Angelina Jolies rollkaraktär Lara Croft hoppade omkring med sin långa fläta och bekämpade mörkrets makter. Och visst utgör Ta Prohms övervuxna tempelruiner och dess djungelkänsla den ideala inspelningsplatsen för äventyrsfilmer av alla de slag, om det nu må vara Indiana Jones eller Lara Croft i huvudrollen. Bara fantasin sätter gränsen för vilka äventyr som väntas lura bakom nästa stenröse.

taprohm5_kambodja

Här samsas söndervittrade stenmurar med trådig spindelväv…

ta_prohm

… och antika stenreliker, vilka tillsammans bildar en sagolik äventyrsmix som lockar både vuxna och barn.

Kambodja_med_barn

Barnen ja. Hur är det egentligen att ha med sig tre barn i åldrarna sju, fem och ett i för att kika på tempel i nästan 40 graders värme? En mer spännande lekplats än Ta Prohm är svår att hitta, och faktum är att de sköter sig exemplariskt under hela besöket.

taprohm9

Ta Prohm är helt klart trädens rike. De massiva trädrötterna slingrar sig fram över tempelgården…

ta_prohm

… och träden lever verkligen sina eget liv där de tycks gör sitt bästa för att ta templet i besittning.

ta_prohm18

Ni som ens tänker tanken att eventuellt ta med en barnvagn in bland trädrötter och ruiner kan stanna vid den tanken. Här är det bärsele som gäller.

taprohm8

Till skillnad från de flesta andra templen i Angkor-området beslutades det att Ta Prohm skulle bevaras i ungefär samma skick det var som när templet hittades. Anledningen var att Ta Prohm var…

…”one of the most imposing [temples] and the one which had best merged with the jungle, but not yet to the point of becoming a part of it” – Maurice Glaize

Ta Prohm

1992 togs templet upp UNESCO:s lista över världsarv.

ta_prohm_temple

Bygget av det buddhistiska templet påbörjades år 1186 och dedikerades till kung Jayavarman VII:s mamma. Liksom resten av templen i Angkor övergavs även Ta Prohm och föll slutligen i glömska efter att khmerriket störtades under 1600-talet.

family_cambodia

Några hundra år senare är templet åter aktuellt i allra högsta grad! Ta Prohm är numera ett av de mest besökta templen i hela Angkor, vilket vi dock inte märker så mycket av under vårt besök i slutet av januari.

Ta prohm

Ta Prohm är det tredje och sista templet jag besöker under vår vistelse i Kambodja (här kan du läsa mer om besöken på Angkor Wat och Bayon Temple) – och det är med blandade känslor jag lämnar ruinerna bakom mig.

Tänk att den forna stormakt som lyckades lämna sådana här fantastiska byggnadsverk till eftervärlden idag ska behöva kämpa med en enorm fattigdom till följd av alla krig landet har varit med om. Enligt SOS Barnbyar lever ungefär en femtedel av befolkningen på mindre än 1,25 dollar om dagen. Angkor och dess tempel är definitivt värda att besöka, jag är så glad att jag kunde ta med min familj hit, men samtidigt kan varken jag eller min man åka från landet utan en klump i magen över kontrasterna i Kambodja. Och vi är knappast ensamma om den känslan. Faktum är att Angelina Jolie adopterade sin äldsta son Maddox från Kambodja efter att ha spenderat mycket tid i landet under inspelningarna av Tomb Raider – som alltså utspelade sig just här i Ta Prohm. Som sagt. Kontraster i Kambodja.


Här hittar du mer läsning om vår familjeresa till Kambodja

12 comments

 1. Galet spännande plats som jag nara måste besöka någon gång. Känner igen den där blandade känslan men jag hoppas att man bidrar lite till landet om man reser med en gnutta förstånd./Cathinka

  1. Jo, det är så jag tänker också Cathinka – genom att resa till sådana länder så kan vi göra skillnad. Man kan inte förändra världen på en dag, men om alla gör något litet varje dag så…

   Och visst var det häftigt att komma till Angkor på riktigt, och inte bara se det på andras bilder.

 2. It is still on my list. Kul att läsa, jag har nån svag gen för träd, vill helst klättra i alla jag ser!

  1. Då har du att göra om du besöker Ta Prohm… 🙂

 3. Vilken magisk miljö, jag kan tänka mig att det är spännande för barn att leka där! Och civilisationer verkar ju ha en tendens att gå upp och ner… Men att människor ska behöva leva i svår fattigdom är tragiskt.

  1. Ja, magiskt är faktiskt rätt ord för miljön där. Fattigdomen runt omkring, den kräver dock ett annat benämnande… 🙁

 4. Jag blir omedelbart sugen på att åka tillbaka, vilket fantastiskt ställe. Jag visste jag skulle älska Ta Prohm då jag var där och detta var båda första och sista templet vi besökte under vår vistelse. Vi blev bara tvungna att se det igen innan vi lämnade Angkor.

  1. Ja, det är något alldeles speciellt med hela atmosfären och inte minst träden som verkligen lever i symbios med templet. Galet vackert! Jag förstår att ni åkte dit igen.

 5. Verkligen ett häftigt tempel, känns som ett must-see 🙂

  1. Ja, det är det verkligen Maria!

 6. Jag ska snart åka till Kambodja och du skickar med mig kloka tankar om landet, folket och deras situation just nu! Det är viktigt att resa med förstånd och tänka till, precis som ni verkar göra. Hur Kambodja målas upp i omvärldens media (framför allt genom filmer som Tomb Raider…) gör lätt att ”verkligheten” hamnar i skymundan.

  1. Ja, det är onekligen svårt att vistas i Kambodja utan att på något sätt påverkas av människornas situation. Men det går åt rätt håll, vilket såklart är väldigt positivt! Hoppas att du får en fantastisk resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close