Close
Tävla och vinn jordglob

Tävla och vinn jordglob

Jag vet att många av er uppskattade tävlingen med ett gäng jordglober i potten innan jul. Nu har ni åter igen chansen att vinna en jordglob på Resfredag. Den här gången tävlar ni om en ”Jordglob Antik” med fot i mörkt trä och meridian i mässing, med ett värde av 995 kronor. Se mer information om jordgloben här.

astra_antique2Så här tävlar du: I en kommentar till detta inlägg vill jag att du svarar på följande frågor.

 1. 2011 åkte jag, min man och våra barn (då 1 och 3 år) i väg för att bo utomlands under ett halvår. Vilket land åkte vi till?
 2. Vilket är ditt bästa restips? (Det kan vara allt från att packa grejer i skorna till att tipsa om ett nytt resmål!)

Tävlingen avslutas vid midnatt den 29 maj 2015. Ett urval av tipsen kommer jag att publicera i ett eget inlägg framöver. Vinnaren utses av mig och presenteras här i bloggen i början på juni. Om jag inte når vinnaren inom två veckor efter avslutad tävlingsdag utser jag en ny vinnare. Lycka till!

Tävlingen är nu avslutad, tack till alla er som var med och tävlade! Grattis till Helena som svarade den 23 maj och lämnade det fantastiska tipset att lämna onödiga krav och förväntningar på allt som måste upplevas hemma!

Fler roliga tävlingar väntar här på bloggen framöver. För att vara säker på att inte missa dessa får du hemskt gärna gilla Resfredag på Facebook och/eller Instagram + Twitter under @resfredag.

Tävlingen sker i samarbete med Kartbutiken.

59 comments

 1. Theresia Vidén says:

  1. Ni åkte till Thailand!

  2. Mitt bästa tips är att våga upptäck själv! Ofta när man är utomlands så söker man sig till de stora turistattraktionerna. Men man upplever så mycket mer om man ger sig ut på egen hand och söker egna attraktioner. Oftast har lokalbefolkningen mycket bra tips att ge om man kommer i kontakt med dem . (obs, var försiktigt, beror nog på vilket land man är i =).. )

 2. 1. svar: thailand.

  2. Tänk efter vad du vill göra på resan och utgå från det. Tänk längre än de vanliga resmålen och läs på. Sök information på nätet, i guideböcker och läs ressidorna i Expressen! Ett konkret söktips för flygresor: http://www.sky-scanner.se. Här söker man lågprisflyg i hela världen.

 3. 1. Thailand.
  2. Teneriffa. Lagom stort för både promenader och bussutflykter. Ett underbart vattenland 15 minuter bort som passade hela vår familjen 2-43 år (varav 4 barn). Valde All inclusive som var helt suveränt då barnen drack och åt lite i otakt. Lagom lång flygresa, lagom temperatur och underbara människor.

 4. 1. Thailand
  2. Mitt destination-tips är härliga Parga beläget på Greklands kuststräcka, alltså ingen ö. Helt fantastisk liten pärla med mysiga resturanger och spännande utflyktsmål som floden där Akillies doppades för odödlighet. Ett tips på själva resmålet är att hyra moped/motorcykel eller en fyrhjuling, lätt att ta sig runt på resmålet och ni kan välja själva när man vill stanna för en fika och slipper att trängas på en buss.
  Och sist men inte minst tänkte jag bjuda på ett packtips, sy eller köp påsar i tyg i olika färger, håller packningen organiserad och man behöver inte riva upp hela väskan för att plocka fram ett par strumpor. Ni packar alltså ex strumpor i gul påse, underkläder i röd etc och sen har man en påse med smutskläder. Mycket praktiskt.
  Ha en solig dag och save travels!

 5. 1. Thailand
  2. Mitt bästa restips är endast packa saker jag vet med mig att jag använder i Sverige. Har jag inte använt det på hemmaplan kommer jag förmodligen aldrig ta fram det utomlands heller

 6. 1. Ni åkte till Thailand!

  2. Jag har två bra tips som går lite ihop med varandra. Det första är ett tips om ett land man absolut inte bör missa om man ska resa runt i Asien, nämligen Kambodja. Fina underbara Kambodja som bjuder på spännande historia, trevliga människor och utsökt mat. I huvudstaden Phnom Penh, som är på upptågande, finns gott om sevärdheter samt supergod mat på ”gatan” för 1-2 dollar. I norra Kambodja ligger härliga Siem Reap och fantastiska Angkor wat, som är lite av ett måste. På kvällarna bjuder Siem Reap på fantastiskt kvälls/nattliv med marknader, streetfood och fullt med pubar som serverar god och billig öl. En Backpacker’s dröm.
  Andra tipset är ett litet packtips, speciellt om du ska till Asien. Lägg fram allt du ska ha med dig, och ta sedan bort hälften. Det brukar bli lagom då!

 7. 1. Thailand! 🙂

  2. Att återupptäcka Sverige, och inte minst den svenska vackra fjällvärlden, som skiljer sig så radikalt från merparten av var Sveriges befolkning bor. Det finns verkligen ställen att vandra på för alla, även om du har bristande möjlighet att gå långt eller har barn med dig och naturupplevelserna slår nästan allt annat som finns att se!

 8. 1. Thailand.

  2. Var förberedd. Förlita dig inte på en 5år gammal guidebok. Läs resebloggar, googla efter tips. Ta gärna hjälp av ex Google Maps för att i förväg kolla ut restauranger i området man ska besöka och deras recensioner. Då kan man lätt undvika den klassiska ”man är panikhungrig och springer in på första bästa ställe som skyltar”. Sen kan man absolut vara spontan, och inte stirra sig blind på tipsen man fått, men att vara förberedd, ta en bra karta, ha koll på hur kollektivtrafiken fungerar och liknande saker underlättar extremt mycket!

 9. Helena i Uppsala says:

  Thailand
  Se Petra innan det hamnar i IS händer!
  Igår intog IS Palmyra och vem vet hur mycket de kommer att förstöra där? Jag har varit där ett flertal gånger och till och med bott i arkeologernas hus inne på Beelstempelområdet. Petra i Jordanien är ju också ett världsarv och förhoppningsvis får Jordanien vara i fred.

 10. 1/ Ni åkte till Thailand
  2/Mitt bästa restips är att alltid packa med en liten smidig kamera, för att kunna bevara resminnena för all framtid framöver. När jag reser, har jag alltid med min Gopro-Kamera. Den är liten och midig, vattentät men framförallt så tar den vidvinkelkort i såpass hög upplösning att resultatet kan misstolkas för att vara från en high-end systemkamera..!
  Mycket nöje..!
  /Calle

 11. Mitt restips är att åka själv !
  Jag börjar närma mig 50 och var bara tvungen, som utmaning. Vilken upplevelse.
  Det blev ett helt annat sätt att resa på. Jag var väldigt förberedd och påläst, visste på ett ungefär vad jag ville se och göra och hade beställt konsertbiljett. När man reser själv får man mycket mer tid och blir tvingad till att ta kontakt med andra.Det enda tråkiga var middag, kändes ensamt ibland.
  Eag reste till Budapest och är på väg dit igen, en fantastisk stad som har allt jag tycker om !!!

  1. Ni åkte till Thailand :p

 12. 1. Thailand
  2. Mitt tips är att resa till tex alperna på sommaren istället för vintern. Svenska fjällen på sommaren istället för vintern. Åka till Mallorca i december istället för den varma sommaren osv.
  Man får se ofta se landet man åker till lite mer genuint om man väljer att inte åka när alla andra gör det. Och så är det billigare också.

 13. 1. Thailand
  2. Sitta i sluttningen nedanför Pragborgen med kaffe och kaka och beundra utsikten. Hade du inte tidigare varit förbundsjurist så hade jag kanske skrivit med ett glas vin…

 14. Sofia Lithman says:

  1. Thailand
  2. Mitt bästa restips är: Ta fram åicknikorgen. Bre några goda smörgåsar, blanda lite saft och lägg i några servetter. Bege dig till din favorit plats i naturen. Skogen, berget, stranden eller kanske är det en äng. Glöm inte gott sällskap!

 15. 1. Ni bodde i Thailand i 6 månader!
  2. Mitt bästa tips av det mer praktiska slaget är: ta en kopia av passet! Om olyckan väl är framme så underlättar det så otroligt mycket. Beror såklart på vart man åker, men backpackar man så är det guld värt att ha en kopia på passet och en summa dollars ihoprullade i tex. ett reseskärp som har blixtlås på insidan. Ser ut som ett vanligt byxskärp men med en dold dragkedja längs hela insidan där man kan rulla in pengar och mindre dokument. Tyckte min mamma var töntig när hon föreslog detta, men när min ryggsäck blev stulen i Laos var jag mer än tacksam!

 16. Anna ersson says:

  Thailand

  Bästa resetipset är att alltid spara några kronor varje månad i en reskassa. Oavsett hur ”tight” månadsbudgeten är, har man alltid några kronor över till ”reskontot”. Våga prioritera sparandet!

 17. jag upp täcker allt när jag reser till nya ställe vill vinna en jordglob till mej

 18. Titti skarp says:

  hej
  mitt svar 1. Thailand
  tips kolla runt med vänner sök på internet och jämför priser boende ja allt
  packa efter vad som behövs slipper man kånka mig sig så mycket onödiga prylar och så finns det
  ju minisar man kan köpa med som sina favorit produkter
  hoppas på tur denna glob skulle gubben min uppskatta ..
  mvh Titti

 19. Ni reste till Thailand.
  Mitt bästa tips är att hänga med befolkningen i det land du skall resa till.
  Om man stannar länge så kan man leta sig ifrån turist områdena. Ofta hänger det mest konstiga människor där. Bosätt dig på ett hotell som ägs av lokal befolkningen. Då kan man komma undan väldigt billigt med det mesta. Jag har rest en hel del och har levt bohemiskt och utnyttjat möjligheter för lokal befolkningens service som tvätt av kläder och mat. Man skall gynna lokal befolkningen i länder där många är fattiga så kan de tjäna lite pengar och slipper att tigga.
  Jobb är vägen ut ur fattigdom för många.

 20. 1 Thailand
  2 Carpe diem- fånga dagen 🙂 mer än så behöver jag nog inte säga.

 21. 1. Thailand
  2. När man är på stranden kan det vara smart att ha sina värdesaker i en ursköljd solkrämsflaska! Bra kamouflage:)

 22. Svar: Thailand åkte ni till.

  Mitt bästa tips är att spara rikligt med pengar inför resan, så att man kan unna sig allt man vill när man är borta och inte måste äta billigt eller strunta i saker, man kommer ju troligen bara åka till resmålet en gång :).

 23. Jennifer Afrodite says:

  Först och främst, sååååååååååååååååå snygg jordglob- helt fantastisk!

  1. Thailand

  2. Bästa tips är att ha några sedlar samt adress och telenr till hotellet instoppat i bh:n samt extra kreditkort och kopia på passet på hotellrummet, en riktig lifesaver när man blir rånad. Been there done that.

 24. 1. Thailand
  2. Mitt resetips är att resa till Island. Ett land jag blev helt förälskad i på grund av naturen, vidderna, värmekällorna och matutbudet. Ett paradis för dem som gillar natur och god mat.

 25. 1. Ni tog thaimout i Thailand.
  2. Lämna onödiga krav o förväntningar på allt som måste upplevas hemma!. Har man ”packat med” sig såna så missar man det som ÄR runtomkring en, platsens varande och ibland till och med det trevliga med att bara vara med sitt resesällskap. Även om det nuförtiden är en klyscha så är det sant: att vara mindful är grejen. Även på resa. Eller till med; allra helst på resan.

 26. Gunilla Egelstad says:

  Thailand
  Mitt restips att skippa chartern helt om det går.Planera fler boende , hyr bil och du en mer spännande semester får.Att upptäcka världen är det bästa vi vet – hoppas vi är friska länge och kan resa i en evighet!

 27. Thailand

  Att se omgivningen som finns i närheten. Man behöver inte alltid resa långt för att få en underbar upplevelse, man kan semestra närmre än man tror och få det att kännas som en evighet hemifrån. I sommar åker vi en mil bort på semester en vecka, och hyr ett hus med två andra barnfamiljer.

 28. Elisabeth N says:

  1 Ni bodde i Thailand.
  2 Att resa med barn när de är små . De intryck som man får
  som barn blir väldigt starka och fina minnen att ta med sig
  när man är stor. Jag tänker framför allt inte på vanliga charter resor
  till ställen där alla andra åker.Våga ta med barnen på lite udda
  resmål – det ger mer än att man åker till ställen där alla andra svenskar
  brukar resa till.

 29. Hha, har struntat i att leta rätt på en snygg jordglob men där är ju den!

  1. Thailand
  2. Tänkte tipsa om en sjukt praktisk kartapp som jag haft stor användning av på diverse resor, den heter MAPS.ME. Det är alltså kartor på olika städer med GPS funktion (så man inte går vilse) som fungerar offline! Kartan visar sevärdheter/restauranger etc och det går att markera dessa, gillas starkt av mig som föredrar att planera och kolla upp saker innan man åker iväg 🙂

 30. 1. Ni åkte till Thailand 🙂

  2. Mitt bästa resetips är att alltid ha med desinfektionsmedel, vätskeersättning, och alvedon på flygplanet! Detta lärde jag mig den hårda vägen när jag fick sitta i karantän på flygplatsen i Hong Kong när jag scannades positiv med feber! Fler och fler länder (speciellt i Asien) använder sig av dessa lasertermometrar och är man lite varm som jag var då jag var förkyld kan det bli riktigt jobbigt = dålig start på resan helt enkelt och det vill man ju inte 🙂

 31. Susanna Sjöström says:

  Thailand.

  Vårt tips är Kroatien, det är verkligen rent och vackert. Vi bodde i Tucepi och gick en igenvuxen strandstig hela vägen till Makarska. Varmt men otroligt vackert! Ta er ut på de stigar som inte är söndertrampade ibland. Vi var ensamma med det klarblå vattnet och stränderna!

 32. 1. Thailand
  2. Åk till Korsika, ön som har allt och som på franska kallas Skönhetens ö! Korsika har allt, fantastiska vita stränder med klarblått vatten, god mat, fint landskap, trevliga fransmän osv osv. Längtar ständigt dit.

 33. Sara Andersson says:

  1. Ni åkte till Thailand

  2. Mitt bästa restips är att alltid försöka bo lite utanför och inte ”mitt i smeten”. När man måste ta sig en bit för att komma in till stan (promenera, cykla, åka buss – spelar ingen roll) får man se en massa härliga saker man inte förväntade sig. Allt ifrån spännande djur, fin natur till annorlunda bostadsområden. Jag har på det här sättet fått se den ”riktiga” kulturen i länder jag besökt, se hur invånarna bor. Jag har upplevt underbar natur, hittat riktiga smultronställen och till och med blivit jagad av ett gäng åsnor. Helt klart mitt bästa tips 🙂

 34. 1. Thailand
  2. Mitt bästa restips är att ”våga gå vilse”. Att bara gå på magkänsla och strosa runt i städer är verkligen något jag rekommenderar. Det finns så mycket man kan se som man inte trodde man skulle få se. Upptäckterna man gör kan vara små eller stora. Man kan finna en oas i ett bullrande stadsliv eller kanske en favoritrestaurang. Oftast brukar jag hamna lite utanför turiststråken när jag bara ”går vilse” vilket jag tycker är väldigt spännande.

 35. 1. Ni åkte till Thailand.

  2. Mitt bästa tips är att inte ta med för mycket saker. Det är mycket lättare att resa med en lätt packning, och kläder går alltid att tvätta under resan.

 36. Åh, vilken underbar tävling!!
  * Thailand.
  * Mitt bästa tips är att göra som havet, VÅGA. Våga åka någonstans där du aldrig har varit innan, våga åk själv, våga gör det du alltid drömt om, det du brinner för, det du är mest rädd för, det du aldrig någonsin skulle få för dig att göra hemma i Sverige. All sorts förändring är bra, för livet är ju trots allt en fantastiskt jäkla resa 🙂
  Ha det så gott!

 37. 1. Thailand.

  2. Mitt bästa restips tror jag är särskilt bra om man som vi reser med barn. Tag med måltidsersättare! Jag brukar köpa med mig måltidsersättare/proteinbars hemifrån. Finns på livsmedelsbutik och apotek. Särskilt barn behöver påfyllning av energi med jämna mellanrum. Griniga, trötta barn är i n t e roligt. Inte vuxna med blodsockerfall heller för den delen! Men det är svårare med barn, som kanske inte äter lika bra som de vuxna vid måltiderna, eftersom barn generellt är mer kräsna och svårövertalade att prova nya rätter. Ibland blir det dessutom längre bilresor och ibland kanske man vill ha något snabbt och slippa leta upp butiker eller restauranger, då är det perfekt att låta barnen dela på en måltidsersättare. Men prova hemma först, vilka barnen gillar. Mina har provat några olika och äter bara en viss sort som smakar blåbär med yoghurtöverdrag. Måltidsersättare/proteinbars innehåller alla näringsämnen som kroppen behöver, och att dela på en sådan är perfekt för att hålla en jämn energinivå. Och klart mycket än godis.

 38. 1) Thailand
  2) Packning … detta eviga dilemma! Något som alltid funkar är detta: lägg ut alla kläder och skor du tror att du behöver på golvet, men ha som mål att ta bort hälften. Under utgallringsprocessen är det förvånansvärt lätt att sedan se vilka plagg/skor som är vettigast, och vad som passar att kombinera! Vips får man massor med plats (att fylla med nyinköpta kläder och skor som kan gallras ut inför nästa resa 😉 )

 39. 1. Thailand
  2. Lämna turistområdet och uppsök det vardagliga livet på den plats du besöker!

 40. lise-lott Jansson says:

  1) Thailand
  2) Packar man ofta förmycket…Skriv upp på en lista när du kommer hem vad du använt och spar tills nästa resa. Då blir det lättare att INTE ta med förmycket. Sen är jag kanske lite konstig. Men har jag inte fyllt upp min väska till vikten jag får ta med…då brukar jag lägga in en PET-flaska med vatten. Såå gott med detta vattnet när jag kommer fram och ska packa upp. Inte alltid man kan dricka kranvattnet på plats och inte alltid det första man springer ut o köper. Har alltid extra krokar med i väskan, sådana manhängen över dörren. Det finns aldrig tillräckligt med hängare på hotellrummen…men det kanske inte är nåt man ska haka upp sig på 🙂 Trevlig sommar och hoppas Er nästa resa blir toppen !

 41. 1. Ni åkte till Thailand! 🙂
  2. Förutom att alltid rulla kläderna när jag packar, så brukar jag alltid sätta några bitar eltejp/silvertejp på kameran, laptopen och liknande, och för mobilen brukar jag se till att inte ha mitt allra nyaste, fräschaste skal och inte byta skärmskydd precis innan resan. Det är färre som vill stjäla något som ser lite trasigt och slitet ut än något nytt och fräscht!

 42. 1. Thailand.
  2. Mitt tips är faktiskt att vid packning av resväskan fylla alla skrymslen med små plagg – strumpor, halsdukar och t-shirts, samt vira in sköra saker i kläderna. Om man dessutom håller sig till några få (?) plagg som går jättebra att kombinera med varandra i olika konstellationer, kan man få plats över för eventuella souvenirer, nya inköp, mat eller dricka.

 43. 1. Thailand
  2. Mitt bästa tips är att ha en lång lista av drömresmål så att varje ny resa känns som att uppnå en dröm. Och i den, stanna upp och insup och landa i nuet – i din dröm. Det gör livet riktigt lyckligt!

  (Klockan är bara 22.45 på Island)

 44. åå underbar jordglob! Ingen sån där ”plastig” historia utan en ”riktig, och gammalvärldens”. Love it!
  1) Thailand
  2) Jag tipsar utifrån ett färäldraperspektiv: innan ni bokar er resa, planera utifrån ”vilken tid i livet familjen är”. Barn kan vara med på det mesta i resväg, men det är DU (/ni) som förälder som ska orka – för det som innebär att resa med barn. Exempel: Drömmer du om en roadtrip i USA och har en lång lista på ”To do’s” av saker/platser du vill göra/se? Applicera de drömmarna på hur vardagen hemma funkar. Hur skoj tycker den krypglada 10 månaders och ”myror-i-brallan” 2,5-åringen om flera timmar i bil, nästan dagligen? Och hur funkar shoppingrundor, sightseeing etc. med familjens yngsta medlemmar? Är du OK med att kompromissa med ”den stora drömresan”, eller inte? För det är föräldrarna som får göra hela jobbet 🙂 Praktiskt taget alla typ av resor och resmål kan göras/besökas i sällskap med barn, men – ”Allt har sin tid”.

 45. Familjen Karlsson says:

  Vilken fin vinst! Vore underbart att ha, dels för prydnads skull men även eftersom vår fyraåring älskar att peka ut länder.

  1) Thailand
  2) – ”Var up to date” med vaccinationer och pass. På så sätt kan man ta en sista minuten, om tillfälle dyker upp. Ypperligt för mig som är föräldraledig just nu och har den möjligheten.

  – Gilla resebolagen på sociala medier. Där når information och nyheter dig direkt och du hinner nappa på oemotståndliga erbjudanden.

  -Gör fotoböcker av dina semesterbilder när ni kommit hem. Låt sedan fotoböckerna ligga framme. Det här är nåt jag har märkt att barnen älskar. De visar sina kompisar bilderna och berättar med stor inlevelse om alla deras utflykter och upplevelser. På det är sättet påminns jag ständigt om våra resor och jag fylls med en enorm lycka och värme när jag ser fotoboken. Det påverkar hela familjen på ett positivt sätt och vi har ständigt ett nytt drömresmål i våra tankar.

  -Ha en liten låda med pass och en färdigskriven packlista (grundlista) för resor till varmt respektive kallt land. På så sätt glömmer du (förhoppningsvis) inte det viktigaste.

  – Önska dig resepresentkort i julklapp, födelsedag och till Mors Dag… ;-).

  Trevlig helg 🙂

 46. Ni åkte till fantastiska Thailand.

  Halva nöjet för mig med att resa är att upptäcka nya dofter och nya smaker. Många jag pratar med undviker tyvärr att äta på restauranger och hak utanför turiststråken. Mitt allra bästa tips för att få den bästa matupplevelsen när man reser, är att leta upp just ett hak. Hitta ett ställe där du bara ser lokalbor sitta, inga turister. Man får absolut den bästa maten då.

  Ha en fin helg/ Daniela

 47. Annika Nilsson says:

  Åh, vilken fantastisk vinst! En sådan har jag alltid önskat mig. När jag var liten brukade jag stå och titta, peka och snurra på mormor och morfars jorglob – och var totalt fascinerad!

  1) Thailand! Coolt!
  2) Då måste jag bara tipsa om världens charmigaste bowlinghall! Res till Asmara i Eritrea i östra Afrika! Redan på landningsbanan, när du flyger in, så möts du av den afrikanska röda jorden, och när du stiger ur planet träffas du av värmen och de kryddiga dofterna direkt. Asmara är huvudstaden, men man kunde lika väl tro att det var en liten by. Om det inte vore för de charmiga resterna från det italienska kolonialväldet. Och det i den här kategorin vi hittar bowlinghallen. Trodde knappt att det var sant att det fanns en bowlinghall där, men det gjorde det! Landets enda! När du kommer in möts du av en ganska mörk hall, men färglatt färglagd på väggarna. Golvet ser ut som äkta, knarrig parkett och banorna har sina ”parkett-sprickor” och ojämnheter! Allt i hallen sköts manuellt. Det är inte någon maskin som räknar ut poängsummorna, utan det är smågrabbar, som snabbt som ögat sitter och räknar ut poängen till er. Och gissa om jag blev förvånad när jag kastat mitt första klot, och det sticker upp några andra småkillar i gluggen där framme! De måste ha gömt sig i hålet någonstans, och deras uppgift var att rensa bort käglorna som trillat och ställa upp nya när det var dags.
  Oj, vad roligt vi hade när vi spelade! Vi skrattade och småkillarna skrattade tillsammans med oss! Så, får du chansen att besöka Eritrea är mitt bästa restips att spela på en av de endast 6 banorna som landet har att tillgå!

 48. Catarina Eriksson says:

  Ni reste till Thailand.

  Mitt absolut bästa tips oavsett vart i världen din resa går är att undvika högsäsong. Välj en annan tid på året, då du får ut så mycket mer av din resa – billigare, mindre folk på stränder och i köer till sevärdheter och du kommer närmare lokalbefolkningen. Kan det bli bättre?!

 49. 1. Ni åkte till Thailand och jag följde er resa från din blogg!! Alltid lika inspirerande Annika!! ?

  2. Mitt bästa restips är att VÅGA – allt från att åka till ett nytt resmål, åka själv eller med barn t.ex, att äta ny mat eller att utmana sig att göra saker man vanligtvis inte gör, att hänga med nya människor, se resmålet från lokalbornas perspektiv och inte bara vara ”turist” ? Att VÅGA betyder olika för oss alla, men att faktiskt våga utifrån sina egna förutsättningar är mitt bästa tips ?

 50. 1. Thailand
  2. Personligen så har jag alltid tusen tankar i huvudet, så för att få med mig allt som jag vill och behöver inför en resa skriver jag upp allt på en lista, ca en vecka innan. Denna lista fyller jag sedan på efterhand och så gör jag själva packningen en till två dagar innan resan. Jag brukar aldrig glömma något på detta sätt och upplever att packningen blir mycket mer organiserad och går snabbare. Listorna sparar jag sedan för att använda till nästa resa – så går det ännu snabbare! Det är mitt bästa restips!
  Annars är det att jämföra pris och tider på flyg/transportkostnader hemifrån, både olika färdsätt och leverantörer, men även att jämföra kostnader olika dagar (veckodagar är ofta billigare att resa på exempelvis). Hotell är också bra att jämföra och jag vill passa på att tipsa om att boka lägenhetshotell – du slipper städa och kan njuta av hotellfördelarna, men får ett eget kök så du kan laga mat och eventuellt luncher och mellanmål. Det är ett perfekt sätt att dryga ut reskassan då dessa mål ofta är dyra!
  Att jämföra uttagningsavgifter och valutapåslag på bankkort är också en bra grej. Satsa på att få ett kort utan uttagningsavgift eller valutapåslag och ta sedan ut pengarna på plats istället för att växla hemma.

  Som student och som gillar att resa, får man prioritera med utgifterna och hitta bra, ekonomiska alternativ.

  Jättekul att läsa om andras restips också!

 51. 1. Thailand!
  2. Jag är en sådan person som älskar att planer, läsa, förbereda och drömma. För det mesta är det toppen då allt alltid ”flyter på” under resan. På senare år ( i samband med barn) har jag lärt mig att njuta mer av dagar som inte är planerade och de stunder som inte blir som planerat. Mitt tips är alltså att våga släppa taget, fånga tillfällen på plats i nuet och styr inte upp hela resan innan den faktiska resan har inletts. Detta har inte bara blivit en lärdom under resor utan gäller numer i livet generellt. ”Livet är det dom sker framför oss medan vi gör upp andra planer”.

 52. 1. Thailand!
  2. Jag är en sådan person som älskar att planera, läsa, förbereda och drömma. För det mesta är det toppen då allt alltid ”flyter på” under resan. På senare år ( i samband med barn) har jag lärt mig att njuta mer av dagar som inte är planerade och de stunder som inte blir som planerat. Mitt tips är alltså att våga släppa taget, fånga tillfällen på plats i nuet och styr inte upp hela resan innan den faktiska resan har inletts. Detta har inte bara blivit en lärdom under resor utan gäller numer i livet generellt. ”Livet är det som sker framför oss medan vi gör upp andra planer”.

 53. Ni åkte till Thailand.

  Mitt bästa restips är att ta bort ungefär hälften av det du har packat ner. För du kommer förmodligen ändå att ha alldeles för mycket med dig.

 54. 1. Ni reste till Thailand. ?

  2. Mitt bästa restips är att leta information och kanske till och med boka några upplevelser hemifrån, på så sätt kan du ha en välplanerad resa full med händelser utan att det för den delen behöver kännas stressigt. Man kan hinna med en himla massa på en weekend till exempel! ??

 55. Kristoffer S says:

  1. Thailand.

  2. Mitt bästa restips är att inte packa för mycket! Det finns alltid saker att köpa på plats om det nu skulle vara något man glömt, plus att man slipper övervikt på hemvägen när man köpt presenter och souvenirer!

 56. Jenny-Anne Johansson says:

  Svar: Thailand!
  Mitt tips: Det händer att bagage hamnar på villovägar. Jag har rest mycket och ”plötsligt händer det”. I mitt handbagage packar jag därför alltid ner sånt som är svårt att införskaffa på den ort/plats jag reser till. Jag har stora fötter och jag kan säga att det är inte enkelt att hitta ett par snygga damskor i storlek 40 på en av Thailands öar!
  En jordglob har jag länge önskat mig. Den jag fick när jag var 7 år gammal är numera nästan antik. Hoppas på tur och önskar dig en skön sommar/Jenny-Anne

 57. 1) Thailand.
  2) Mitt tips är att göra som lokalbefolkningen! Äta, shoppa, mysa, promenera osv osv osv, för de vet ju allra mest om sin egen stad! Fråga någon på gatan, eller sök upp någon via sociala medier innan resa, eller bara iaktta vart lokalbefolkningen tar vägen på lunchrasten, på helgen eller på kvällarna. (Med andra ord, ät inte på restauranger med en nationell och en internationell meny ;))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close