Close
Dokumentären La Sonrisa del sol

Dokumentären La Sonrisa del sol

Inlägget är skrivet i samarbete med Promotour Turismo de Canarias.

Från ett liv i extrem kyla och snötäckta vidder till behaglig solvärme, sanddyner och poolplask. Dokumentären ”La Sonrisa del sol” berättar en fascinerande historia om elva inuiter som för första gången någonsin lämnar sina hem i Grönland bakom sig när de åker utomlands för att bland annat uppleva hur det känns att bada i havet och känna sanden mellan tårna.

I maj månad förra året skickades elva inuiter i åldrarna mellan ett till 64 år från den isolerade lilla byn Kulusuk på östra sidan av Grönland till Kanarieöarna inom ramen för ett antroprologiskt projekt. Under nio dagar observerades deltagarnas reaktioner och känslor under resan. Hur det gick? Jag har i och för sig blivit extremt blödig sedan jag fick barn, men den här trailern får mig tårögd varje gång jag ser den:

Mer om La Sonrisa del sol

Från att knappt känna till existensen av de sju öar som tillsammans bildar Kanarieöarna får den lilla gruppen, bestående av fiskare och jägare, tillsammans med sina familjer uppleva ett varierat landskap samt njuta av det behagliga klimat som vid ett flertal internationella studier har utsetts till världens bästa klimat.

Här kan du se hela dokumentären (och/eller en lite längre trailer om du föredrar det): El mejor clima del mundo.

Mina tankar om Kanarieöarna

Och visst är just det stabila klimatet och det bedårande vackra landskapet ett par av de främsta anledningarna till att svenskarna, inklusive jag själv, älskar att återvända till Kanarieöarna. Jag och min man valde till och med att åka till Gran Canaria på bröllopsresa. Men om jag får välja en av öarna som favorit (även om jag inte har besökt alla än) blir det ändå Teneriffa. Hit kan jag återvända gång på gång och aldrig tröttna. Här firade jag faktiskt också in min 35-årsdag på bästa sätt förra året, och jag lär absolut åka tillbaka. El mejor clima del mundo – claro que si!

teneriffa

teneriffa

kanarieöarna

teneriffa

teneriffa


Här kan du läsa mer om våra resor till Teneriffa.

10 comments

 1. Jag har inte ens varit på Karnarieöarna och har inget sug heller. Borde jag ställa om min hjärna och ge det en chans?

  1. Jag hade samma inställning till Islas Canarias tidigare – innan jag backpackade på Teneriffa och upptäckte vandringslederna på norra delarna av ön, kolonialstaden La Laguna och alla fantastiska hemma-hos-mathak i Orotava. Sen dess har min bild av Kanarieöarna verkligen förändrats! Jag ser fram emot att upptäcka de mindre av öarna, som La Gomera och El Hierro.

   Alla Teneriffainlägg finns för läsning här: http://www.sannarosell.se/blog?category=Resa%3A+Teneriffa%2C+Spanien

   1. Kul Sanna, måste in och läsa dina tips!

  2. Precis som Sanna skriver nedan hade jag också förutfattade meningar. Och det är klart, tar du dig till charterhotellen och fullpackade stränder är det kanske inte så kul. Men det finns ju SÅ mycket mer att se och uppleva – naturen är helt fantastisk. Jag gillar verkligen Teneriffa, och åker gärna tillbaka snart. Ser också fram emot att uppleva de andra öarna – jag har ju bara varit på två av de totalt sju.

 2. Förresten Annika, intressant doku om klimatskillnader! Den blir att titta på till helgen 🙂 Tack!

  1. Tack Sanna – gör det! Den är verkligen sevärd.

 3. Jag har aldrig varit på Kanarieöarna, men jag har en känsla av att det faktiskt finns en anledning till att svenskar har vallfärdat dit för att möta solen då den övergivit den höga Nord! Kanarieöarna finns definitivt på min önskelista över ställen att ta mig till.

  1. Men ja, åk! Jag följer gärna med och guidar om du vill… 🙂

 4. Kul att du väljer Teneriffa, jag som ju själv bloggat så mycket om den ön 😉 Dokumentären verkar intressant, ska kanske se den ikväll tror jag faktiskt 🙂

  1. Ja Maria, jag märker att du gör ett gott arbete med att hålla fanan högt för Teneriffa när andra ifrågasätter dess stämpel som ”charterö”. Keep up the good work! 🙂 Ja, se dokumentären – tror att du kommer att gilla den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close