Close
Steam Hotel i Västerås: hotellrecension och tips om hotellet vid Mälaren

Steam Hotel i Västerås: hotellrecension och tips om hotellet vid Mälaren

Jag har flera tillfällen hört ”New York-känsla” nämnas som förklaring när vänner och bekanta ska förklara varför de ständigt återvänder till Steam Hotel i Västerås. Vissa av dem hävdar också att Steam Hotel är Sveriges bästa hotell.

Innehåller köplänk/adlink.

Hajpen när hotellet invigdes i augusti 2017 var stor. Alla ville dit! Själv dröjde det flera år (och ett inställt besök under pandemin) innan jag till slut bokar en vistelse. När så Lisa/Let’s go Explore föreslår att vi slår till på det prisvärda hotellpaketet ”The View” är det klart att jag, Sofia/Fantasiresor och Katarina/Äntligen Vilse nappar. Det är helt enkelt dags att bilda min egen uppfattning om det här omtalade hotellet! Här är min recension, baserad på en vistelse tillsammans med tre tjejkompisar i mitten av juni 2023.

Steam Hotel i Västerås: hotellrecension och tips om det före detta ångkraftverket

#1. Läge, känsla och allmänt om Steam Hotel

Steam Hotel är ett av de omtalade hotellen i Ess Group-stallet. De har byggt upp en ansenlig samling destinationshotell nu, Ess Group, alla med sin speciella karaktär.

steam hotel Västerås

Jag gillar känslan av att ”känna igen” mig, detta bland annat med hjälp av inredningsstilen från Home of Ess som finns på andra ESS-hotell jag har besökt (MJ’S i Malmö och Ellery Beach House utanför Stockholm).

tips om Västerås

Själva Steam Hotel är gammalt ångkraftverk med över 100 år på nacken. De arton våningarna i den karaktäristiska tegelbyggnaden rymmer idag 263 unika hotellrum och har kommit att bli en destination i sig, med allt från takbar till egen biosalong. Här möts industri och design, med utsikt över Mälaren som grädde på moset.

Hotellet har (tack och lov) jobbat för att behålla den industriella känslan och detaljerna som är utmärkande för just den här byggnaden…

steam hotel Västerås

… vilka blir tydliga redan när vi gäster kliver in genom dörrarna och fram till receptionsdisken.

steam hotel Västerås

Det här stället är med andra ord både estetiskt tilltalande och genomtänkt från början till slut. Till och med utsikten från gästtoaletten är värd att låta sig fotograferas!

#2. Hotellrummen på Steam Hotel

Jag var i ärlighetens namn skeptisk till hur ett hotell med 263 ”unika” hotellrum skulle kunna leverera en upplevelse som känns småskalig snarare än ge intryck av massproduktion.

steam hotel Västerås

Men faktum är att Steam Hotel på något vänster lyckas med uppgiften.

steam hotel Västerås

Utsikten över Mälaren från vårt hotellrum hjälper givetvis till, likaså inredningen.

steam hotel Västerås
steam hotel Västerås

Sammetsfåtölj, fluffiga sängkläder (ESS-hotellen kan sina hotellsängar!), rejäla textilier och inredningsdetaljer som tilltalar mig – det här är snyggt! Våra vänner checkar in i ett hotellrum på våningen under oss…

steam hotel Västerås

… och visst förstår jag att vissa snackar ”New York-känsla” i samma mening som Steam Hotel nämns. (Foto: Katarina Wohlfart, som även tagit bilden på mig utanför hotellets entré ovan).

Toaletterna kunde förvisso bjuda på lite mer färg, men går å andra sidan i linje med hotellets industriella tema.

#3. Restaurang Lovacore och övrig mat på Steam Hotel

Vårt hotellpaket The View innebär varsin välkomstdrink vid ankomst, samt middag och frukost serverades vid sittande bord på restaurang Locavore.

steam hotel Västerås
steam hotel Västerås

Härligheterna serveras på artonde våningen med vidsträckt utsikt över Västerås omgivningar och Mälaren. Vi bestämmer tid för middag redan vid bokningen, vilket gör att gästerna fördelas på flera sittningar.

steam hotel Västerås

Maten som serveras på Locavore benämns Asian fusion och sägs vara inspirerad från hela Asien. Maträtterna är gjorda för att delas ”family sharing style” och kommer in allt eftersom de blir klara i köket. Upplägget är alltså att vi tillsammans kommer överens om vilka maträtter vi vill dela: två från de kalla rätterna, två från Streetfood och en från Shared platter. Desserten behöver dock inte delas, den serveras separat som en egen portion.

steam hotel Västerås

Just delningsmomentet kan säkert vara bekymmersamt för sällskap med olika smak, men i vårt fall enas vi förvånansvärt snabbt och smidigt om vilka maträtter som ska beställas. Vi tar bland annat in räk- och krabbtaco som följs upp av koreansk kyckling och steam bun (med Hello Kitty-mönster och allt!). Till efterrätt hugger jag in på jordgubbar, vit choklad, maräng och thaibasilika, det blir en värdig avslutning på en riktigt bra måltid.

Tips! För dig som är mindre förtjust i asiatiska smaker rekommenderas istället restaurang Chamberlin på första våningen.

steam hotel Västerås

Morgonen därpå serveras vi en frikostig hotellfrukost, även den vid sittande bord på artonde våningen. Det asiatiska temat går igen även här. Portionerna är rejäla och matiga, det kan vara första gången jag inte riktigt orkar äta upp allt som serveras på frukostbordet! För egen del tycker jag det är kul att bryta av traditionell hotellfrukost med asiatiska smaker, men jag gissar att konceptet inte riktigt går hem hos alla. (”Vanlig” hotellfrukost serveras givetvis också på hotellet, beroende på vilket paket du väljer.)

#4. Spaupplevelsen på Steam Hotel

Sammetsgröna morgonrockar med guldbroderi och tillhörande badtofflor ligger snyggt och prydligt och väntar på våra hotellsängar. Innan middagen är det med andra ord dags för spa och relax på hotellets sjunde våning.

steam hotel Västerås

Spaupplevelsen är kanske det jag är minst nöjd med på Steam Hotel, trots att förutsättningarna egentligen är optimala med duggregn och allmänt ruggigt juniväder.

Det börjar förvisso bra med drinkar och dagbäddar, men i slutändan är det för mycket folk på ganska liten yta. Den här delen av hotellet känns inte riktigt proportionerlig till 263 hotellrum och dess gäster…

… även om Steam även här jobbar på bra med förbokade tider för att minska trängsel.

steam hotel Västerås

Jag tycker ändå att vi borde undvika den värsta trängseln med tanke på vår spatid mellan kl 14-16:30. Efter vårt besök fick jag tipset från en kompis att försöka boka relaxen på förmiddagen under utcheckningsdagen eftersom kvällarna ”tenderar att vara hysteriska”.

#5. Turbine Lounge och andra aktiviteter

Jag hade hört talas om att Steam Hotel har ”ett hotell i hotellet” – och då är det alltså Turbine Lounge som avses. Det här är en separat hotelldel som hyser 40 egna rum.

steam hotel Västerås

Efter middagen går vi hit för att hänga i de allmänna utrymmena och trivs ypperligt i den lugna miljön, även om jag gissar att stämningen blir betydligt mer livad ju närmare helgen vi kommer.

steam hotel Västerås

Vi spelar biljard och sätter oss sedan en stund snackar i biosalongen där det snart ska dra igång en film. Perfekt för tjejhäng med tjejgäng!

Innan kvällen är slut fortsätter vi en sväng till fler av hotellets allmänna ytor. Vi möter människor i alla åldrar som spelar sällskapsspel, snackar, äter och umgås – det är lätt att trivas tack vare både miljö och den allmänt sköna stämningen som råder på Steam.

#6. Bra att veta om Steam Hotel och fler tips om Västerås

Sammanfattningsvis är Steam Hotel helt klart värd sin titel som destinationshotell. Jag förstår att folk åker hit enbart i syfte att hänga på hotellet utan att lämna byggnaden en enda gång under sin hotellvistelse. Jag och mitt sällskap är väldigt nöjda med vår paketdeal ”The View” och dess asiatiska tema på maten, men det finns även paket där middagen serveras på hotellets andra restaurang. Spaavdelningen är snygg, men känns lite underdimensionerad och därmed stimmig under vårt besök. Bered er också på att stundtals vänta utanför hissarna, det är mycket folk som ska åka upp och ner mellan våningarna. Kommer jag att åka tillbaka? Absolut. Steam Hotel är en plats att återvända till!

Läs mer och boka hotellet här (adlink).

tips om Västerås
tips om Västerås

Hotellgym: Steams hotellgym lär hålla högsta klass och är tydligen ett av de bättre svenska hotellgymmen som finns om man får tro mina träningsintresserade vänner. Under sommaren finns även möjlighet att då och då boka yoga på bryggan.

Ta dig hit: Jag åker regionaltåg från Stockholm som bokads i SJ-appen. Restid 56 minuter, pris 155 SEK för 2 klass-biljett och 235 SEK för 1 klass. (För min del värt åttio kronor extra för en bekvämare plats och därmed värdefull jobbtid). Från Västerås Central tar det cirka tjugo minuter att promenera till Steam Hotel.

Pris? Vi hittar en riktigt bra deal på hemsidan och får i runda slängar betala 1500 SEK per person för boende, välkomstdrink, frukost, middag och spainträde. (Det ska tilläggas att vi checkar in på en måndag i mitten av juni). Väldigt prisvärt med andra ord!

Liknande hotellupplevelser: MJ’S i Malmö: Är MJ’S Malmös bästa hotell? och Ellery Beach House utanför Stockholm: Ellery Beach House: recension av naturnära Stockholmshotell


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close