Close
Jul i juli: en otraditionell tradition mitt i sommaren

Jul i juli: en otraditionell tradition mitt i sommaren

Jag minns inte riktigt hur eller när det hände, men någon gång blev vi alldeles för många för att fira jul på ett och samma ställe. Sju syskon med respektive och en hel massa ungar inträngda och inklämda under december månad då midvinternattens köld är hård blev helt enkelt inte görbart. En av mina systrar föreslog att istället införa jul(i)firande under den period vi i vanliga fall brukar samlas på sommarstället. Sagt och gjort, jul i juli hände och räknas numera som en otraditionell tradition mitt i sommaren.

Jul i juli: en otraditionell tradition mitt i sommaren

Upplägget är egentligen inga konstigheter. Vi gör sådant man brukar göra på julen, minus alla stressmoment och kravfyllda måsten. Eller ja. Vissa förväntningar kommer vi inte undan…

jul i juli Sturkö

…som nybakade lussekatter till exempel.

jul i juli Sturkö

På jul(i)bordet väntar en stor gryta risgrynsgröt, skinkmackor och pepparkakor – allt detta finns att få tag i året runt. Det kan vara värre med julmust och tomteskum, men det brukar ena syrran vara duktig på att haffa innan det försvinner från butikshyllorna.

Julpynt då? Jo, sådant finns lätt tillgängligt i en plastback uppe på yttervinden. (De där grejerna ingen riktigt ville ärva ni vet?)

Tadaaa, jul(i)lunchen är serverad!

jul i juli Sturkö

Firandet brukar vi runda av med jul(i)klappsleken…

jul i juli sturkö

…där tanken är att alla tar med tre klappar för ett totalt värde om 80 SEK.

Julgran då? Well. Det brukar bli någon trädgårdsspaljé av något slag – dekorerad med sådant vi hittar i jullådan.

jul i juli Sturkö

Det här året kammade Tobias hem en… tja, vad är det ens? En apa karvad från en kokosnöt skulle jag tro. NOGA utvald i en second hand-affär ska tilläggas.

jul i juli Sturkö

I början var vi nitiska att fira den 24 juli, men numera är ambitionen vi ska få till festligheterna någon gång under juli. Så går den alltså till, vår otraditionella tradition mitt i sommaren. PERFEKT sätt att umgås med släkten om ni frågar mig. Utomhus, utan den sedvanliga vinterkräksjukan och diverse förväntningar på hur saker och ting ska gå till.


Här kan ni läsa mer om diverse högtider i bloggen.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close