Under 2020 publicerar jag och min bloggkollega Jennifer varsitt blogginlägg varje månad för att inspirera fler att våga drömma #Företagardrömmen. Inlägget om att starta eget är mitt andra av totalt tolv blogginlägg under året.
Du har väckt tanken om Företagardrömmen till att nu fundera över nästa steg för att förverkliga din dröm. Men var ska du egentligen vända dig för hjälp att komma vidare med praktiska förberedelser för att starta eget? I det här blogginlägget tipsar jag om ett antal olika aktörer som kan ge dig råd och stöd inför och under din resa som egenföretagare.
Observera att tips om ekonomin för egenföretagare kommer att vara temat för nästa blogginlägg i vår serie om Företagardrömmen.
Starta eget: tips om praktiska förberedelser
Min ambition är att alla som funderar på att starta eget ska kunna ha hjälp av inlägget, oavsett om du avser att starta aktiebolag, enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag.
*** Tips om relevant läsning! *** Konkreta och handfasta råd om hur du startar företag hittar du hos min bloggkollega Jennifer: Hur startar man företag?
#1. Använd ditt redan befintliga nätverk (och glöm inte Pay it forward-principen!):
Först och främst bör du ta tillvara på kunskapen hos de egenföretagare som finns i din vänskapskrets och i ditt nätverk. Det finns många lärdomar och insikter att ta del av där ute, och det finns ingen anledning att uppfinna hjulet gång på gång. Bjud ut dina inspiratörer på lunch eller fika, och förbered dem gärna på vilka konkreta ämnen du vill ta upp. (Var dock noga med att inte utnyttja kontakterna, det finns en gräns för hur mycket tid du kan begära av någon annan. Ha en öppen dialog och känn av signalerna!) Hade jag själv fått börja om min resa som egenföretagare hade jag försökt hitta en erfaren mentor att bolla mina funderingar med, som inte nödvändigtvis behöver verka i samma bransch som mig.
Glöm inte! Och du, glöm inte “Pay it Forward”-principen, alltså att så småningom själv dela med dig av tid och kunskap när du har hunnit bli varm i kläderna.
#2. Verksamt.se (och Starta företag-dagen)
Verksamt.se är en guldgruva för personer som ska starta eller redan driver företag. Webbsidan fungerar som en samlingsplats med mängder av information, checklistor och e-tjänster och drivs av de fyra myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Här delas informationen lättöverskådligt in i olika faser, beroende på hur långt du själv har kommit i din resa som egenföretagare: 1) Fundera 2) Starta 3) Driva 4) Utveckla och 5) Avveckla.
Hos Verksamt.se har du tidigare kunnat skapa en affärsplan, men denna e-tjänst kommer att stängas ner under 2020. Verksamt.se hänvisar istället till e-tjänster för detta hos NyföretagarCentrum och Almi.
Tips! Ett riktigt bra initiativ från Verksamt.se är Starta företag-dagen, där du under en heldag får information om allt från vägen till eget företag, olika företagsformer och skatt – till socialförsäkring som företagare. Här finns också möjlighet att träffa lokala rådgivare. Läs mer och anmäl dig till Starta företag-dagen.
#3. Skatteverket
Många förknippar blotta ordet “Skatteverket” med ångest och missnöje. Gör inte det! Skatteverket erbjuder mycket hjälp i form av bland annat informationsträffar, webbseminarium och filmer. Skatteverket har också en kundtjänst dit du kan ringa och få hjälp med frågor om allt från moms till deklaration.
Tips! Skatteverket erbjuder kostnadsfria informationsträffar om egenföretagande som enligt uppgift ska vara både inspirerade och lärorika.
Här hittar du Skatteverkets hemsida. Telefonnummer: 0771-567 567
#4. Bolagsverket:
Bolagsverkets uppgift är bland annat att registrera företag och ändringar i företag. De tillhandahåller även utförlig information om de olika företagsformerna: aktiebolag, enskild näringsverksamhet, handelsbolag och kommanditbolag. Om du har frågor kan du kontakta Bolagsverket via telefon, e-post eller kontaktformuläret på webbplatsen, jag har själv fått mycket bra hjälp när jag har ringt in.
Här hittar du Bolagsverkets hemsida. Telefonnummer: 0771-670 670
#5. NyföretagarCentrum:
Se till att utnyttja möjligheten till kostnadsfri rådgivning hos NyföretagarCentrum om du har möjlighet! Det finns drygt 90 stycken NyföretagarCentrum fördelade på 200 kommuner i Sverige. Initiativet kom från början från P G Gyllenhammar (som då var chef på Volvo) och ett gäng andra representanter från näringslivet.
Tips! NyföretagarCentrum anordnar med jämna mellanrum olika typer av kostnadsfria event, här kan du hålla koll på datum och plats. Nu närmast kan jag tipsa om Eget Företag-mässan i Göteborg den 22 april 2020.
#6. Almi:
Almi är ett statligt bolag som historiskt sätt startade genom olika ideella företagarföreningar ute i landet under fyrtio- och femtiotalet. Almi kan bland annat hjälpa dig med affärsutveckling genom en kostnadsfri utvecklingsdialog.
Tips! Almi tillhandahåller flera användbara mallar och guider på webben. En av dem är Startguiden där du får tips och råd om att starta eget på rätt sätt. Här kan du lära dig mer om vad du bör tänka på om ni är flera som startar företaget ihop, om marknadsföring och val av bolagsform.
#7. Gå med i communities och FB-grupper
Utöver ditt privata nätverk bör du också använda dig av digitala nätverksvarianter såsom LinkedIn och Facebook. Det finns även en mängd medlemsdrivna communities för företagare och entreprenörer, ett sådant är Företagande.se. Här kan du själv leta svar i redan befintliga trådar om allt från bokföring till affärsidéer.
#8. Kurser:
Vissa, men inte alla, gillar att gå på kurser för att inspireras och informeras. Det finns flera olika kursarrangörer med fokus på att starta eget, bland annat Medborgarskolan. Under en starta eget-kurs i deras regi går deltagarna bland annat igenom affärsidé, affärsplan och grunderna i företagsekonomi/bokföring, med andra ord “Allt du behöver veta för att komma igång och förverkliga din dröm att starta eget” enligt Medborgarskolan själva.
Här kan du läsa mer om Medborgarskolans kurser om att starta eget företag.
#9. Organisationer/föreningar (med betalt medlemskap):
Är du redan medlem i en fackförening? Se i så fall till att undersöka hur möjligheterna ser ut till hjälp därifrån. Jag har bekanta som har fått hjälp med allt från juridisk rådgivning till bakkontakter, nätverksträffar och coachning via sin befintliga fackförening. Om du inte är medlem i en organisation/förening och har startat eget kanske det är dags att bli medlem för att utnyttja medlemsförmåner och nätverk? Det finns många att vända sig till, bland annat Företagarna och Unionen Egenföretagare:
- Företagarna.se är Sveriges största organisation för företagare. Medlemskapet kostar 135 kr/månad och du blir personligt medlem (företaget får ett serviceabonnemang). Några exempel på medlemsförmåner är utbildning, tidningen “Företagaren”, rabatter och förmåner samt fri juridisk telefonrådgivning. Läs mer på Företagarnas hemsida.
- Unionen Egenföretagare är ett annat alternativ där du som medlem kan få hjälp via medlemslinjen (telefon), kompetensutveckling och andra förmåner. Precis som hos Företagarna betalar du dels en personlig medlemsavgiften, dels en serviceavgift som betalas av företaget. Läs mer hos Unionen Egenföretagare.
#10. Arbetsförmedlingen:
Om du är arbetssökande (alltså inskriven hos Arbetsförmedlingen) kan Arbetsförmedlingen erbjuda stöd i form av informationsträffar, rådgivning och hjälp att att pröva din affärsplan. De kan också i specifika fall ge ekonomiskt stöd, här kan du läsa mer om villkoren för stöd till start av näringsverksamhet.
#11. Övriga tips med fokus på att driva eget:
Driva eget: Startade som ett magasin och drivs nu vidare som en webbsajt med relevanta artiklar för dig som driver företag eller funderar på att starta. På sajten finns också tillgång till premiuminnehåll för betalande medlemmar. (Här finns bland annat kalkylatorer för prissättning, vilket kan vara en bra fingervisning för konsulter.) Läs mer på hemsidan för Driva Eget.
Starta & Driva Företag: Starta & Driva Företag är ett magasin som riktar sig till alla nystartade företagare i Sverige. Här intervjuas både kända och okända entreprenörer, och du kan också läsa om alla möjliga tips och ämnen. Magasinet kommer ut tio gånger per år, läs mer på hemsidan.
Drivhuset: Är du student? I så fall bör du kontakta den svenska organisationen Drivhuset som hjälper studenter i sin entreprenörsresa, med ambitionen att stötta idésprutor, frilansare, företagare, eldsjälar och förändringsfantaster på utvecklingsresan. Här kan du bland annat få hjälp att utveckla din affärsidé. Läs mer på Drivhusets hemsida.
Tidigare inlägg i #Företagardrömmen här på Resfredag:
- Företagardrömmen – från dröm till verklighet
- 1) Företagardrömmen – om att tänka tanken och våga agera
Tidigare inlägg i #Företagardrömmen hos Jennifer Sandström:
- Till alla er som bär på den där FÖRETAGARDRÖMMEN
- 1): Företagardrömmen: att tänka tanken, och våga agera
Vilka av punkterna på listan kan du som egenföretagare rekommendera? Här kan du läsa alla mina inlägg i kategorin Egenföretagande.
2 comments
Vilken guldgruva till samling! Tror verkligen på att omge sig av allt man kan som handlar om företagande om man vill eller är på väg att starta företag. Och så mycket som finns tillhands gratis!
Ja, det gäller bara att veta var man ska börja leta…