Close
Presenter med Sverigetema: 5 tips!

Presenter med Sverigetema: 5 tips!

Inlägget om presenter med Sverigetema innehåller adlinks/reklamlänkar

Den senaste tiden har jag haft anledning att fundera över presenter till olika tillställningar. Det närmar sig bröllop, studenter och diverse födelsedagar i släkten, och jag vill gärna köpa (och få) presenter med Sverigetema. Veckans fem blir därför en lista med presentförslag, håll tillgodo!

Presenter med Sverigetema: 5 tips!

#1. Karlskronalampa

villavagn
Min egen Lyckeby fotogenlampa hänger på sommarstället i Karlskrona skärgård.

Visst är det extra roligt att ge bort presenter med lokal anknytning? Som inbiten karlskronit är jag oerhört stolt över att det går så bra för Karlskrona Lampfabrik. Att hitta deras produkter i glossiga tidningsmagasin är snarare regel än undantag, och jag tycker att deras lampor är ultimata om du vill ge bort en present med Sverigetema. Fabriken i min hemstad drivs nu av femte generationen, som har samma noggrannhet och känsla för kvalitet och detaljer som när släktingarna grundade fabriken 1884.

En av mina favoritlampor, som jag också förknippar med barndomen, är Lyckeby fotogenlampa. Jag gillar också de mindre bordsvarianterna, ett par av favoriterna är den gröna Koholmen fotogenlampa och den traditionella nattlampan i mässing.

#2. Böcker

Jag blir alltid glad av att få böcker i present! Till de nybakade studenterna i släkten skulle jag gärna ge en klassiker, typ Utvandrarna av Vilhelm Moberg – eller ännu hellre hela trilogin. När jag själv tog studenten fick jag ett paket med CD-skivorna från Kristina från Duvemåla, och de blev nästan sönderlyssnade. (Att ge bort CD-skivor idag känns dock inte särskilt aktuellt…) Fotoböcker är också kul, exempelvis en fotobok med tema Stockholm.

#3. Dalahästar i olika färger, former och material

presenter med sverigetema

Mycket av det som vi förknippar med det ”typiskt svenska” kommer från Dalarna, tack vare Carl Larsson och hans målningar. När jag själv skulle åka till USA hade jag med mig flera vykort med Carl Larsson-motiv, och dessutom ett gäng presenter med koppling till dalahästar. Skulle jag ge bort en prisvärd present med Sverigetema idag skulle jag exempelvis välja ett Änglaspel med dalahästar eller en kökshandduk med dalahästar.

#4. Osthyvel och potatisskalare

Vi svenskar kan väl inte ta åt oss äran för osthyveln (tydligen är dessa norrmännens förtjänst?), men ändå. I matsammanhang måste hushållsost och potatis vara det jag kan sakna mest när jag är utomlands (utöver lakrits!). I presentsammanhang skulle jag därför föreslå en osthyvel från Fiskars och en klassisk potatisskalare. Känns som säkra kort båda två.

#5. Kläder/väskor med Sverigetema

tips om Abisko

Okej, det går att köpa Haglöfs och Fjällräven precis överallt i hela världen nuförtiden (till och med tveksamma varianter på thai-marknaderna), men det spelar ingen roll. Jag blev lyrisk över min Haglöfs-ryggsäck som jag fick i julkapp på högstadiet, och den där väskan följde sedan med mig ut i världen i över 20 år! Jag hävdar bestämt att en ryggsäck är en bra studentpresent, några förslag på svenska märken:

Andra klädesplagg med svensk design är regnjackan Stockholm (så snygg!) från Stutterheim eller (dam)byxor från Haglöfs.


Har du fler förslag på lämpliga presenter med Sverigetema? För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close