Close
Sovsemester: 3 svenska hotell där jag gärna checkar in för ”sleepcation”

Sovsemester: 3 svenska hotell där jag gärna checkar in för ”sleepcation”

Workation i all ära, men i ärlighetens namn drömmer jag oftare om en sleepcation. En hederlig sovsemester på ren svenska. Tänk att få checka in på ett hotell och sova så länge man vill på morgonen, för att senare gå och lägga sig för en gubblur mitt på ljusa dagen. Eller, ännu bättre, att gå och lägga sig direkt efter middagen. Att sova så mycket så att man rent av tröttnar på att sova! Det vore väl något?

Sovsemester? JA TACK!

Tanken att vilja stanna på hotellet och slappa är knappast ny för varken mig eller någon annan. Jag tror att vi alla har drömt om att stanna på hotellet och bara ta det lugnt, men också för att faktiskt ha tid att utnyttja alla faciliteter som ofta prioriteras bort när en ny stad lockar bakom hörnet.

Läs mer: Den förbjudna (?) tanken om att stanna på hotellet

Under och för all del efter pandemin drabbades jag av någon slags oändlig trötthet, och tanken på att stanna på hotellet och slappa gick snarare över i en tanke om att stanna på hotellet för att sova. Min första utlandsresa efter restriktionerna släppte gick till Skottland via ett dygn i Köpenhamn. När tåget rullade in på Københavns Hovedbanegård i slutet av november 2022 var hela staden var inbäddad i ett grått töcken och budskapet jag möttes av på Hotell Axel Guldsmeden var ”Sleep is the best meditation”. Jag checkade in, tog en tidig middag med en kompis ute på stan – och tog sedan fasta på det där sömnrådet. Jag sov som en stock i åtta timmar…

sovsemestern sleepcation axel guldsmeden

…men var tyvärr fortfarande trött när jag vaknade. I samma veva la jag upp en story på Instagram: ”Sov 8 h, känns ändå för lite. November är en trött månad. Borde inte sovsemester införas som begrepp? Kan för all del komplettera solsemester.” Av de engagerade svaren att döma var jag inte den enda i behov av sovsemester. Efter lite googling insåg jag att begreppet ”sleepcation” faktiskt är vedertaget, även om det inte verkar som att hotellen riktigt tog fasta på konceptet innan pandemin.

Läs mer: Sleepcation: Here’s everything you should know about it

Av de senaste skriverierna verkar det dock som att världen nu är redo för att faktiskt kalla sleepcation för en växande semestertrend. Det här måste såklart uppmärksammas även här i Sverige! Jag har listat tre specifika svenska hotell som lämpar sig alldeles utmärkt för sovsemester.

Tre svenska hotell där jag gärna checkar in för ”sleepcation”

#1. Hotell Villa Borgen (Gotland)

Hotelltips i Visby Hotell villa borgen

Min novembervistelse i Visby är nog så nära sovsemester jag har kommit hittills. Jag bestämde mig för att åka dit ensam på någon slags variant av retreat under några dagar, och trivdes så bra på hotellet att jag bokade på en extra natt. Mitt enkelrum var snyggt och prydligt med utsikt över Visbys takåsar. Jag vilade, sov, läste, promenerade och sov lite till. Att en av dagarna helt regnade bort gjorde mig därmed exakt noll och ingenting.

Läs mer: Hotell Villa Borgen – hotelltips i Visby

2. MJ’S (Skåne)

MJs hotell malmö

MJ’S i Malmö får vara med på listan av den enkla anledningen att jag sällan har sovit så gott i en hotellsäng som just där. Sängen i sig, de lena sängkläderna, de perfekt fluffiga kuddarna – aaaah, hotellet i fråga får alla rätt vad gäller mina sovkriterier!

Läs mer: Är MJ’S Malmös bästa hotell?

#3. Hooks Herrgård (Småland)

Hooks herrgård

Mitt tredje och sista hotelltips för en lyckad sovsemester är Hooks Herrgård i Småland. Hit åkte jag solo för ett par år sedan för att varva ner, gå skogspromenader i de småländska skogarna och… just det, sova! Enkelrummet jag hade bokat var gulligt och ombonat, perfekt för ändamålet att komma bort och ladda batterierna.

Läs mer: Hooks Herrgård – tips på hotell i Småland

Vad tror du om fenomenet sovsemester? Något som lockar?


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild: Hotell Villa Borgen, Gotland.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close