Close
Den förbjudna (?) tanken om att stanna på hotellet

Den förbjudna (?) tanken om att stanna på hotellet

Innan jag lämnar hotellrummet för att ge mig ut i myllret på ännu okända gator slänger jag en längtansfull blick över axeln. När dörren slår igen med en duns kommer tanken än en gång krypande: ”Tänk vad skönt det skulle vara att stanna på hotellet…”.

I slutändan vinner min längtan efter att uppleva resmålet den här gången också och snart är jag åter ute i myllret med kameran i högsta hugg. Å andra sidan fortsätter jag i hemlighet att drömma om en alldeles för stor morgonrock som jag kan såsa runt i minst ett dygn utan att lämna hotellets väggar en enda gång.

Mina hotellrutiner

Mina hotellrutiner ser ungefär likadana ut varje gång. Jag checkar in vid receptionen, krånglar med nyckelkortet till mitt hotellrum innan jag äntligen får upp dörren och går sedan direkt fram till fönstret för att spana på utsikten. Resväskan luftas, men nästan allt förutom min necessär (det vill säga en ziplockpåse) får ligga kvar i väskan. Tandborsten ställer jag prydligt i glaset bredvid handfatet.

Här någonstans börjar min rastlöshet att ge sig till känna i form av känslan att jag förlorar värdefull upptäckartid på resmålet. Varje minut på hotellrummet blir en minut mindre ute på vift. Tanken på att slänga mig i sängen med en oläst pocketbok och en stor påse godis lockar, men istället rafsar jag ner det viktigaste i handväskan för att ge mig ut på äventyr.

Hotellfaciliteter som sällan hinns med

Många av de hotell jag har bott på har alla möjliga tänkbara faciliteter. Ett välutrustat gym, fin relaxavdelning, en inbjudande lounge och emellanåt också ett minibibliotek. Och så har vi hotellrummet såklart, med badkar som jag aldrig hinner bada i och fina coffee table-böcker som jag aldrig hinner bläddra i.

Och så fortsätter det. Hur många av oss har inte checkat in på ett (dyrt) hotell relativt sent på kvällen, sovit en natt, stigit upp tidigt för att hinna med hotellfrukosten, packat ihop och sedan åkt vidare. Det är ganska knäppt när jag tänker på det. Jag undviker gärna att lägga en massa pengar på hotell när det bara gäller en övernattning, vilket gör att jag försöker boka enklare hotell/motell vid sådana tillfällen. Men, de gånger jag faktiskt lägger lite krut på hotellupplevelsen hinner jag ändå inte utnyttja hotellet som jag vill innan det är dags att checka ut och åka hem igen. Någon som känner igen sig?

hotell skyscanner

Nej, snart är det dags att ta tag i det här. Checka in, beställa upp roomservice (tror inte att jag någonsin har gjort det?) och ligga i badkaret så länge jag känner för det. Jag vill med andra ord se till att spana in alla de där hotellfaciliteterna som jag annars inte brukar ta mig tid att utforska närmare – utan att ha det minsta dåliga samvete för att jag eventuellt missar ännu en sevärdhet i den Stora Vida Världen som väntar utanför hotellets väggar…

november myhre

Har ni några liknande funderingar om saker ni gärna skulle göra under en resa, men som aldrig riktigt blir av?

29 comments

 1. Vad roligt att du tar upp detta. Jag lider av precis samma syndrom, all tid på hotellet är bortkastad tid. Då jag precis var i Kiev fick två av oss ett vredesutbrott över den tredje för att vi inte hade lämnat hotellet inom 15 min efter att vi hade checkat in. Jag ska vara riktigt länge på ett ställe om jag skulle kosta på mig en kväll med room service.

  Förresten; jag packar alltid upp hela väskan om jag stannar mer än en natt.

  1. Hahaha, så jag är inte ensam. Resebloggarens förbannelse, eller vad tror du…? 😉

 2. Känner ofta ångest för att jag inte hinner njuta av hotellet jag betalar för. Så ja, igenkänning på alltihop! Har faktiskt skrivit ett utkast om detta nyligen också 😉 Och pga dessa känslor skulle jag vilja bo på hotell hemma liksom, och bara njuta av hotellet och inte känna att det finns en stad där ute som väntar.

  Vilket fint litet crew på bilden också!

  1. Precis så Jennifer. Ingen ångest över missade fototillfällen eller annat som eventuellt skulle ha upplevts.

 3. Jeg kjenner meg godt igjen! Jeg vil heller utforske enn å være på hotellet. Jeg booker som regel enkle hoteller uten så mange fasiliteter, og booker nesten aldri hotell bare for å være på hotellet og nyte fasilitetene. Jeg planlegger en tur til Oman senere i år, og da blir det et par netter på et ganske fint hotell hvor planen er å faktisk bruke litt tid. Så gjenstår bare å se om jeg faktisk klarer det, eller om jeg likevel må ut og utforske 😀

  1. Du får återkomma efter resan till Oman, ska bli kul att höra dina upplevelser från hotellet vs resmålet. 🙂

 4. Ehm igenkännigsfaktor på den! 🙂 I Istanbul hade vi solnedgången att träffa av från bilfärjan över Bosporen, så där slängde vi bara in väskorna från korridoren innan vi sprang ut igen. I Qatar stod en bil på tomgång utanför och skulle ta oss ut i öknen. Osv.
  Dock händer det faktiskt att vi bokar hotell, där själva tanken är att vi ska hålla oss på hotellets område, typ Marina Bay Sands och Tower Club at Lebua och då gör vi ju det.

  1. Hahaha, man hade egentligen kunnat ta med sig sovsäck och campat i lobbyn på hotellet under vissa resor…

   1. Vilket min syster med familj faktiskt också gjorde en natt i Bangkok… 🙂

    1. Oj, det får nästan vara värt ett eget inlägg hos dig!

 5. Känner igen mig så mycket minus att jag alltid testar gymmet och poolen. Men ligga på hotellet nej tack. Har dock varit på några ”hotell” och relax resor och då har jag bara prioriterat hotellivet (Mauritius, en stayover i Dubai, Abu dhabi och säkert någon mer). Men normalt föredrar jag att upptäcka livet utanför hotellet.

  1. Jag tänker alltid att jag ska hinna med både pool och gym, men det går sådär. I Åre hann jag faktiskt med gymmet (fast inte poolen tyvärr…)

 6. BINGO på hög igenkänningsfaktor! Jag vågar knappt snooza på morgnarna när jag bor på hotell, i ”rädsla” för att missa det som händer utanför hotellets väggar… fånigt, ja visst – men av kommentarerna att döma ovan är vi många som känner igen oss!

  Senaste resan gjorde jag dock ett undantag… Bodde på ett fancy hotell i Valparaíso, med pool och gym och rubbet. När stadens gator hade tröttat ut mig, testade jag faktisk både relax och träningsrummet. Och vips så var jag pigg igen att fortsätta utforska Valpos gator! 🙂

  1. Att hinna både och låter som en vinnande kombo, i vart fall när det gäller fancy hotell. (Och nej, jag verkar inte ensam om mina tankegångar, haha!)

 7. Det där känner jag också så väl igen. Har hittat en lösning på problemet! Jag har ett jobb där jag är utomlands på utbildningar fyra till fem veckor varje år. Då betalar arbetsgivaren ett bra hotell, det är städer man varit väldigt mycket i efter några år i jobbet och man har egentligen inget att göra på kvällen. Så då hinner man verkligen utnyttja hotellet och får traktamente dessutom. Hur bra som helst!

  1. Ah, bra där Andreas! Ett sådant jobb har dessvärre inte jag, haha, men det låter definitivt som ett smart upplägg.

 8. Jag känner igen det där! I grund och botten vill jag så klart upptäcka platserna jag rest till, helst om det är nya platser men jag är inte beredd att lägga pengar på det där extra i boendet eftersom jag vet att jag (och vi) mest bara sover där ändå.

  Jag brottas dock med konstant morgontrötthet och när jag var i Vancouver förra våren (själv, ingen som ”tvingade” upp mig) så fick jag lätt ångest när jag kom utanför hotellet för ”morgonens” löppass först klockan halv elva. Var ju inte färdigtränad, duschad och frukostäten förrän ett. Å andra sidan. Jag var ju ute och sprang och tog joggingrunda på stan, det är ju också att upptäcka?!

  Så. Jag skulle också vilja upptäcka mer av det som finns innanför väggarna så då blir det nog att åka till någon plats där jag redan varit. Typ Stockholm, Göteborg eller Åre. På nya platser vill jag gärna se mig om.

  1. Ja, släpp ångesten över att sova på morgonen – tänk vad skönt att faktiskt inte ha några egentliga ”måsten” på semestern. Halv elva, då har du ju typ hela dagen kvar!

   1. Ja, framförallt eftersom jag då är vaken till 2-3 på natten. 😉

 9. Ja men visst vill man ju bara hänga på hotellet! Känner dock igen mig jättemycket men nånting jag verkligen kan rekommendera är roomservice. Nu har jag ju varit på en hel del jobbresor och det finns inget bättre än att komma till hotellrummet efter en lång jobbdag, ta ett låångt varmt bad och sen beställa roomservice som man äter i sängen med en bra bok som sällskap.

  1. Jag har nog varit för snål för det och hellre tagit upp mat från typ en närbutik runt hörnet, men jag måste nog testa bara för att ha det gjort. Så lyxigt!

 10. Åh vad glad jag är som hittat hit! Ska bli så kul och inspirerande att följa. Jag har två småttingar under 2 år, är jättesugen på att börja resa igen efter två låååånga och tunga graviditeter. Är bosatta i Berlin och har precis börjat blogga om livet som småbarnsförälder här, tipsar om aktiviteter för barnfamiljer 🙂 kika gärna in.

  Trevlig kväll!

  1. Kul att du har hittat hit Annelie! Jag älskar Berlin, har bott där i 1 år och är lite (mycket) avis på dig som bor där! 🙂

 11. Hela tjusningen med att bo på ett lyxigt hotell är ju att utnyttja det till fullo! Fast jag måste erkänna att jag aldrig riktigt gör det heller. När jag bodde på ett lyxhotell i Genova så hade jag ett badkar mitt i rummet men det var under sommaren så jag lockades inte direkt av att lägga mig där. Hur fint det än var 😉 Däremot så satt jag länge och åt frukost uppe på takterassen. Kändes hur lyxigt som helst!

  1. Haha, badrum mitt i rummet låter väl sådär praktiskt… 🙂 Takterass låter desto bättre, ÅH vad jag längtar efter värmen nu!

 12. Vi brukar ha en taktik. För de perioder under resan då vi ska se mycket så bor vi på ”tråkiga” / billiga hotell som inte är något att riktigt ”häng” i mer än att de utgör en sovplats. Och de delar av resan då vi ska njuta mest av att göra/se så lite som möjligt så väljer vi hotell av finare modell där man kan ha det mysigt/härligt och verkligen njuta av hotellet. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close