Close
Ölands Skördefest: mat, konst och höstligheter

Ölands Skördefest: mat, konst och höstligheter

Ölands Skördefest är Sveriges största skördefest och har över trettio år på nacken. Under sista veckan i september pyntas hela den avlånga ön med pumpor och höbalar – och aktiviteterna avlöser varandra. Anledningen? För att fira in skörden, konsten, bygemenskapen och den nalkande hösten på Öland. 

Det är en ren fröjd att ta sig fram mellan de olika öländska orterna för att uppleva lokal mat och konst – som alltså är skördefestens huvudsakliga fokusområden.

Ölands Skördefest Öland

Ölands Skördefest: mat, konst och höstligheter

I fredags körde jag och mina två vänner ner mot Karlskrona från Stockholm för att uppleva en efterlängtad tjejhelg i Blekinge. Planen var att stanna till för lunch i Västervik och sedan åka vidare, men vi var så inne i vårt samtal att jag missade avfarten. Efter en snabb överläggning föreslog jag istället ett matstopp i Borgholm på Öland, en omväg som skulle visa sig vara värd besväret. Mina båda vänner, uppvuxna norröver, var inte sena att jubla över vår reservplan. Tro det eller ej, men de hade aldrig varit på Öland förut! Sagt och gjort, jag svängde av mot Ölandsbron – och kände mig stolt över att få visa mina vänner några av södra Sveriges guldkorn. Nästan omedelbart möttes vi av pumpor och höbalar, och efter en stunds körning mot Borgholm kunde jag snart konstatera att vi hade hamnat mitt i Ölands Skördefests festligheter. Jag hade alltså, utan att veta om det, föreslagit en spontanutflykt till Öland under en av öns absolut härligaste tillställningar under hela året! Bra tajmat må jag lova.

Vi började dagen i Borgholm, en stadskändis på Öland som har fått sitt namn efter den fornborg som tros ha legat på samma plats som Borgholms slottsruiner – även om själva staden i sig bildades först 1816. Vid torget i centrala Borgholm ligger Stadshuset på ena sidan och…

Ölands Skördefest Öland
Borgholms kyrka.

…och kyrkan på den andra. Alldeles intill kyrkan var det pyntat och rustat till skördefest på torget.

Mat och odlarglädje på Ölands Skördefest

Här fastnade vi i ett par timmar, för att äta mat, beundra mat, och köpa mat – helt enligt plan med tanke på ett av syftena med Ölands Skördefest:

Ölands Skördefest jobbar med att synliggöra den öländska maten från jord till bord. Vi vill visa odlarens mödor och glädje över fina skördar, förädlarens kärlek till sina råvaror, de fantastiska produkter som tillverkas och säljs i våra butiker, restauratören och bageriet som serverar oss allt det goda som Öland kan leverera.

– Ölands Skördefest om matfokuset
Ölands Skördefest Öland
Ölands Skördefest Öland
Ölands Skördefest Öland
Ölands Skördefest Öland
Ölands Skördefest Öland
Ölands Skördefest Öland

Efter att ha köpt in höstdekorationer och höstpresenter bestående av pumpor och blomkransar gick vi vidare in i mattältet, där vi fastnade en stund hos Nydala Bigård.

Jag köpte en genialisk förvaringspåse att förvara mat i – en tygpåse som impregnerats med bivax.

Ölands Skördefest Öland

Det gick knappt att gå en meter utan att vi hittade någon lokalproducerad delikatess vi ville köpa.

Ölands Skördefest Öland

Hos Yngdéns Knäcke föll vi pladask för smakproven av knäckebröd…

Ölands Skördefest Öland

… vilket gjorde att vi köpte med oss två påsar Skördeknäcke att knapra på under helgen.

Ölands Skördefest Öland

Jag var på god väg att köpa både ost och korv, men får spara de inköpen till någon julmarknad framöver.

Efter en sväng in i kyrkan promenerade vi tillbaka mot bilen, helnöjda med dagens inköp. Ingen av oss var däremot klara med ön, så vi körde vidare norrut.

kvarn på öland

Jag känner mig hemma med de här vyerna, och förstår att de inbjuder till kreativitet och konstnärsskap. Utöver maten är konsten ett av huvudfokusen för Ölands Skördefest. Tydligen lär Konstnatten vara något utöver det vanliga, den ser jag fram emot att njuta av vid annat tillfälle:

Fredagens konstnatt är magisk. Den lockar oss runt vår ö, ut till ateljéer, utställningar, installationer och uppträdanden. Upplev den med alla dina sinnen, låt dig förföras av alla intryck. Räcker inte natten till? Lugn, dagarna finns kvar för upptäcktsfärd från norr till söder.

– Ölands Skördefest om konsten

Uppe vid Löttorp stannade vi till vid Kaffestugan i Böda (Löttorp), en uppskattad klassiker på Öland.

kaffestugan öland

Vi köpte med oss fika från Kaffestugan, och kompletterade med äppelmust från Södermöre utanför Kalmar vid en matvagn längs vägen. Ni fattar – man vill köpa ALLT under Ölands Skördefest.

Ölands Skördefest Öland

Sedan fortsatte vi mot ännu en höjdpunkt – och målbilden var den här. Vita sanddyner, dånande hav och vackra vidder vid Böda Sand, en av Sveriges absolut härligaste badstränder.

Ölands Skördefest Öland

Här har jag spenderat flera barndomssomrar, men då under sommarmånader med betydligt varmare temperaturer i både luften och i vattnet.

böda sand Öland

Vi hade badhanddukar med oss, och dividerade en liten stund om huruvida vi skulle våga ta ett dopp eller inte. Jag hann knappt protestera innan mina vänner hade övertalat mig, och vips stod jag skrikande i Östersjöns vågor och kände endorfinerna pumpa i hela kroppen. Vilken kick!

Ölandsbron Öland

Lagom till mörkret smög sig in över ön började det regna, och vi vände hemåt efter en fantastisk dag med extra allt på Ölands Skördefest. Längs den välbekanta vyn över Ölandsbron lyste lyktstolparna ikapp med de fladdrande marschallerna vi precis hade lämnat bakom oss.

Öland, hörrni. Det finns alltid anledning att åka dit, inte minst under Ölands Skördefest!

Läs mer: Tips om Öland: en heldag på södra delen av ön

Fem snabba om Ölands Skördefest:

Ölands Skördefest Öland
 • Ölands Skördefest är en ideell förening som arbetar med att genomföra och utveckla skördefesten.
 • 2019 hölls Ölands Skördefest för 23:e (!) året i rad. Skördefesten hålls alltid under vecka 39.
 • Invigningen av skördefesten hålls i olika orter varje år, 2019 hölls den i Källa.
 • Ölands Skördefest arrangerar även ”Öland Spirar” under maj månad. Då är inriktningen trädgård, konst och mat.
 • Mer information om Ölands Skördefest finns på hemsidan skördefest.nu

Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

5 comments

 1. det är så härligt med sådana här skördefester. men jag skulle vilja ha dem hela tiden hela året, vill nog helst ha septemberhöst typ jämt? eller kanske var tredje månad mars och juni också. typ.

  1. Haha, eller hur! MINST en i månaden för att göra livet lite roligare. Just på Öland kör de något liknande i april också, bra initiativ!

 2. Jag har velat till skördefestivalen i många år nu. I år blev det Göteborg istället av olika anledningar men någong gång ska det bli av. Öland är ju så underbart.

  1. Göteborg är inte heller så pjåkigt, men… ja, så glad att det blev Öland just den här gången. Älskar att de går all in på hela ön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close