Jag och min poddkollega Lisa är inne på vårt tredje år med Att resa-podden. För att boosta med inspiration inför 2018 möttes vi tidigare i veckan upp i Sigtuna. Inramningen var bästa tänkbara med första parkett till en isklädd Mälaren!
I onsdags fick vi möjlighet att provbo på Sigtunahöjden i syfte att köra en poddkonferens och kickoff inför resten av året. På vår agenda stod bland annat varmumärkes- och SWOT-analys, fotosession, framtidsvisioner, brainstorming kring våra nyckelord och värdegrund, poddinspelning samt planering för framtida avsnitt. Inspirationen flödade och vi fick till några riktigt bra konferenspass.
Sigtunahöjden: Poddkonferens och kickoff inför 2018
Omgivningar med första parkett till Mälaren:
Redan när jag lanserade bloggserien Resfredags Svenska Pärlor fanns Sigtuna med som en given kandidat på min önskelista över orter att skriva om. Jag har varit där vid flera olika tillfällen och ser alla anledningar i världen att återkomma med jämna mellanrum. Sveriges äldsta stad och dess urgulliga stadskärna i kombination med dess läge precis vid Mälaren är definitivt värd att uppmärksamma. Den här gången besökte jag Sigtuna för att kickstarta 2018 med en konferens för Att resa-podden, men också för att reka en del inför ett kommande inlägg till mina Svenska Pärlor. Bara tjugo minuters promenad från Sigtunas stadskärna (ett par-tre minuter med bil) ligger konferensanläggningen Sigtunahöjden med en avundsvärd utsikt över Mälaren.
Tips: Efter vårt första konferenspass tog jag och Lisa en promenad längs strandpromenaden för att fånga dagsljuset och för att köra en välbehövlig fotosession för lite nya bilder för en ny header. Ljuset, snön och omgivningarna vid Mälarens var precis vad vi behövde för att komma till skott. Strandpromenaden nås enkelt via en gångväg från Sigtunahöjdens parkering.
Anläggningen/faciliteter:
Sigtunahöjdens absolut största tillgång är anläggningens läge precis vid Mälaren. När solen går ner bakom trädtopparna badar Sigtunahöjdens terrass och inglasade restaurangdel, inklusive orangeriet, i kvällsljus. När jag först anländer till Sigtuna och kliver ur bilen vid parkeringen ger den stora bruna huvudbyggnaden i tegel inget större intryck, men så fort jag kliver in i entrén blir bilden en annan. Huvudbyggnaden brann ner 2013, men har därefter återuppbyggts vilket resulterade i nuvarande utformning med stora öppna sällskapsytor, inbjudande skinnfåtöljer, eldstad, en öppen reception (där gästerna kan stå jämsides personalen) och så restaurangdelen med utsikt över Mälaren. En trappa ner finns spaavdelning, gym, relaxavdelning, bastu och inte minst möjlighet att kliva ut till tre utomhusplacerade jacuzzis på verandan som också kan nås utifrån. Jag grämer mig fortfarande över att vi faktiskt inte hann provbada någon jacuzzi, men å andra sidan prioriterade vi strandpromenaden vilken jag heller inte hade velat ha ogjord.
Tips: Sigtunahöjden arbetar mycket med hållbarhetsfrågor och har bland annat ingått ett samarbete med Fly Green Fund för att minska det ekologiska fotavtrycket, ett initiativ som fler konferensanläggningar borde ta efter! Läs mer här.
Konferensmöjligheter:
För vår del var huvudsyftet med vistelsen ett konferenspass och det är också främst för konferenserna som Sigtunahöjden har gjort sig ett namn när jag frågar runt bland mina kontakter inför vistelsen. I övriga konferensrum, utöver vårt eget, huserade bland annat väletablerade företag som Spotify och Telenor vilket jag ser som en kvalitetsstämpel. Det finns flera olika typer av konferenskoncept samt konferensaktiviteter att välja på och det geografiska läget i nära anslutning till Arlanda flygplats (Sigtunahöjden ligger bara en kvarts bilväg från Arlanda!) är såklart är en stor fördel. I vårt konferensrum Whistler fanns allt som behövdes för produktiva konferenspass – inklusive post it-lappar som vi gick loss på.
Tips: Jag, som ständigt vill uppmuntra fler att upptäcka sina närområden, vill gärna slå ett slag för Sigtunahöjdens konferensaktivitet “Upptäck Sigtuna” där gästerna tillsammans med en auktoriserad guide erbjuds att ta del av Sigtunas spännande historia. Riktigt bra initiativ! Läs mer här.
Mat/restaurang:
Jag har redan nämnt ljusinsläppet i restaurangdelen och orangeriet, men det där ljuset förtjänar att lyftas igen! De stora glaspartierna med utsikt över Mälaren gör att vi mer eller mindre omedvetet drar oss mot utsikten mellan konferenspassen. I restaurangdelen dukas det upp till frukost, lunch, fika och middag, och det finns också en flera möbelgrupper om inbjuder till samtal och häng. En rolig detalj är att gästerna har full insyn in till köket, dit gästerna också uppmanas att kliva in för att ta kaffe/te på maten. Ett extra plus för ett helt gäng roliga alkoholfria alternativ på dryckeslistan, sådant gör mig alltid glad att se. Det jag annars lägger på minnet är den fräscha frukostbuffén och de välfyllda fikaborden.
Tips: Under alla vardagar är allmänheten välkomna att äta frukost, lunch och middag på Sigtunahöjden. Med jämna mellanrum bjuds det också in till specialarrangemang, under februari har det bland annat firats Fettisdagen och Valentine. Sigtunahöjdens Afternoon tea har också blivit ett populärt återkommande inslag, nästa gång den går av stapeln är under Sigtunas litteraturfestival den 5-6 maj.
Rummen:
Konferensanläggningens gäster bor i en hotelldel som är separerad från huvudbyggnaden. Gästerna guidas till rätt rum genom gatuskyltarna med kända turistnamn som La Rambla, Fifth Avenue, Under den Linden och Bond Street. Rummen i sig är inte stora eller överdådigt inredda, men de känns ombonade och trevliga. Ett extra plus för den personliga lilla papperspåsen med rumsnyckel/blipp till ytterdörren som gästerna får vid incheckningen. Påsen, med Sigtunahöjdens logga på, är söt som socker och dessutom finns den information som alltid efterfrågas tryckt på påsen.
Efter vår vistelse på Sigtunahöjden kan vi konstatera att stället gör sig minst lika bra som konferensanläggning för allt från egenföretagare som oss själva till storlirare som Telenor, men också som tillhåll för en naturnära weekend med vänner eller familj! Läs mer om vad Sigtunahöjden erbjuder på deras hemsida.
För mig och Lisa, som mestadels spelar in våra podcastavsnitt via Skype i våra respektive hem, var det en riktig energiboost att få byta miljö för att låta inspirationen flöda. Rejäla konferenspass med tydlig och förberedd agenda, god mat och en promenad i sagolikt vackra omgivningar resulterade i ny pepp och en ännu klarare målbild för vilka vi är och vill vara nu och framöver. Nu ser vi fram emot nya utmaningar, samarbeten, gäster och teman för året som kommer, allt genomsyrat av vår personliga touch. Vi hoppas såklart att ni fortsätter att hänga med oss på Att resa-podden!
Tack Sigtunahöjden för att vi fick komma och testa/provbo er anläggning! Läs mer om vår vistelse i Sigtuna och poddkonferensen i Lisas inlägg.
2 comments