Close
Så gick det med allt jag ville göra innan jag fyllt mina fyrtio

Så gick det med allt jag ville göra innan jag fyllt mina fyrtio

annika kamera

Jag började blogga 2011 och har hunnit publicera alla möjliga sorters inlägg genom åren. I början fungerade bloggen mest som någon slags virtuell dagbok som varvades med stadsguider och restips. Nu, 11 år senare, ser jag tillbaka på en personlig skattkista av minnen och foton – även om jag inte uppdaterar lika ofta eller personligt längre. Vissa blogginlägg är extra roliga att se tillbaka på, särskilt de inläggen som handlar om framtiden. Nu kan jag liksom stämma av och se hur det blev med de där framtidsdrömmarna!

Häromdagen fastnade jag för ett inlägg på min gamla blogg från den 8 januari 2014, och tänkte att veckans fredagssvep får bli en avstämning på vad som hände med den där listan egentligen. När inlägget publiceras är jag alltså 33 år, på väg mot 34, och gravid med mitt tredje barn utan att ens själv veta om det. Drömmar finns det uppenbarligen, även då:

Lars Winnerbäcks mening i ”Utkast till ett brev” har bitit sig fast i mig. Innan jag fyllt mina fyrtio… Det är drygt 6 år kvar, och många saker jag hoppas kunna göra fram tills dess. Någon trettioårskris hade jag aldrig, och förhoppningsvis slipper jag fyrtioårskrisen också. Däremot finns det definitivt både en och två saker jag vill hinna med innan jag fyllt mina fyrtio! Som vad? Ja, vad sägs till exempel om att

Bygga en sommarstuga på Sturkö (Karlskrona)
Åka till Antarktis
Spela gitarr utan att behöva tänka 3 minuter inför varje fingersättning
Betala av mina studielån
Simma med delfiner
Åka tillbaka till Asia Spa Varberg med mina systrar
Bila i USA
Springa en mil på 50 minuter
Göra en piruett på Kinesiska muren
Anordna en jättestor fest för alla mina vänner
Till 100 procent hitta den klädstil som är jag
Överkomma min rädsla för utförsåkning (hjälp, blir darrig av blotta tanken på en skidbacke!)
Lära mig fickparkera

– Aniika.se, 8 januari 2014

Utkast till ett brev – en avstämning på sakerna jag ville göra ”innan jag fyllt mina fyrtio”

1. Bygga en sommarstuga på Sturkö (Karlskrona):

villavagn

Vi försökte, det gjorde vi verkligen! Turerna har varit många och långa med bygglovsavdelningen på Karlskrona kommun, men någon ”riktig” sommarstuga blev det inte. Vi hittade dock en kompromiss och köpte en villavagn som nu står (med bygglov och allt!) på vår tomt i Karlskrona skärgård.

Läs mer: Att köpa en villavagn – från tanke till handling

2. Åka till Antarktis

Jag började kolla upp resor till Antarktis inför min 40-årsdag, men vissa grejer kanske gör sig bäst som just en dröm? (Dessutom blir jag mindre sugen på is och kyla för varje år som går.)

3. Spela gitarr utan att behöva tänka 3 minuter inför varje fingersättning

saker att se fram emot

Numera har jag en 13-årig kille som berikar vardagen här hemma med gitarr och sång, så jag släppte liksom den här punkten. Däremot har jag tagit lite baslektioner av honom, så inför 50-årslistan kanske gitarr byts mot bas!?

4. Betala av mina studielån

jurist i resebranschen

Jag har flitigt betalat mina lån varje månad, och nu är de i alla fall under 100.000 kr. Men alltså, med tanke på hur låg räntan är på CSN-lån just nu känns inte den här punkten riktigt försvarbar. Då betalar jag hellre tillbaka på huslånen.

5. Simma med delfiner

Ännu en punkt som i nuläget känns bättre som en dröm än verklighet. Däremot fick jag chans att se vilda delfiner simma runt vår båt under en resa till Filippinerna sommaren 2017. Den resan glömmer jag aldrig.

Läs mer: Resa till Filippinerna – tips för en lyckad öluff i Sydostasien

6. Bila i USA

usa roadtrip

Bara några månader efter jag skrev det där inlägget i januari 2014 bokade vi vår livs resa till USA – jag, Tobias, Sebbe och Julia. Jag var dessutom gravid med Nelly (femte månaden), men mådde SÅ HIMLA BRA under hela resan! Våra veckor var som en enda lång sanndröm – vi vandrade i nationalparker, åkte nercabbat genom snirkliga ökenvägar, gjorde San Fransisco och hälsade på min syster och hennes familj i Utah. Vill göra exakt samma resa igen, snart.

Läs mer om vår roadtrip i västra USA här.

7. Lära mig fickparkera

Det fanns alltså två (!) punkter kopplade till bilar på den där önskelistan från 2014.

åka bil med barn

Jag tror att jag knäppte denna bilden i en bilkö på väg ner mot Karlskrona i somras, men den uppgivna uppsynen skulle lika gärna kunna vara en ögonblicksbild på hur jag känner inför tanken att fickparkera vår bil.

Jag är urusel på det, och har nu insett att jag förmodligen behöver ta en snabblektion på en bilskola för att komma över rädslan? I sommar löper vår billeasing ut, och ett av mina krav för nästa bil är en backsensor/kamera! Kommer vi att leasa bil, köpa ny eller begagnad bil? Vi vet faktiskt inte själva än, men kollar upp en massa olika alternativ. Ett av dem är min samarbetspartner Bildeve, där det bland annat är möjligt att köpa, sälja eller hyra bilar. (Vi kollade även upp möjligheten att hyra bil hos dem sist vi var i Helsingborg.)

8. Åka tillbaka till Asia Spa Varberg med mina systrar

Varberg asia spa

Vi fick uppleva en favorit i repris när min syster fyllde 40 för några år sedan – ett besök på Asia Spa Varberg. Jag älskar den staden, och det stället. (Och snart åker jag faktiskt dit igen, men det är en annan historia!)

9. Springa en mil på 50 minuter

Jag klarade aldrig det här målet, men uppfyllde däremot ett annat ännu bättre! 2019 sprang jag två halvmaror och ett marathon inom loppet av fem veckor. Lite knasigt kanske så här i efterhand, men jag är ändå extremt stolt över den bedriften. Jag var alltså 39 år och i min bästa löparform någonsin. Hittills alltså. Räknar såklart med att den blir ännu bättre framöver.

Läs mer: Stockholm marathon 2019: lyckorus och förtvivlan!

10. Göra en piruett på Kinesiska muren

Vi kom inte så långt som till Kinesiska muren, men hängde i alla fall ett dygn i Peking innan resan till Taiwan. Gillade för övrigt Taiwan bättre än Kina.

11. Anordna en jättestor fest för alla mina vänner

resa till Helsingborg tips

Fest? Känns det begreppet bekant efter 2 års pandemi? Låt mig återkomma när jag har samlat ihop energin för stora festligheter igen.

12. Till 100 procent hitta den klädstil som är jag

resa med tåg

Jag bommade tyvärr på den här punkten också. De senaste åren har jag varvat mellan pyjamasbyxor, min fars avlagda skjortor och olika träningskläder.

13. Överkomma min rädsla för utförsåkning (hjälp, blir darrig av blotta tanken på en skidbacke!)

skidor romme

Rädslan är inte helt övervunnen nej, men jag har i alla fall jobbat tillräckligt på den här punkten för att vara bekväm med att hänga med vänner och familj på skidresor och ta mig ner i blå och gröna backar. Framsteg!

Så gick det alltså med mitt utkast till ett brev och grejerna jag ville göra innan jag fyllt mina fyrtio. Dags för en ny lista nu kanske? Trevlig helg!


Inlägget är ett betalt samarbete med Bildeve.se. Foto: Zion National Park, USA, 2014.

1 comment

  1. Vad roligt att läsa hur listan såg ut DÅ och visste ju ganska bra vad du skulle svara. Visst är det fantastiskt spännande med utveckling?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close