Close
Klassisk Afternoon Tea i Stockholm: Grand Hotel

Klassisk Afternoon Tea i Stockholm: Grand Hotel

För personer som (liksom jag själv) älskar mackor och sötsaker är konceptet med Afternoon Tea perfekt på alla sätt! Litervis med te, bakverk i miniatyr, klirrande finporslin och vackra snittar – ja tack! Om jag hade fått välja fritt hade jag helst intagit hela härligheten på den engelska landsbygden, kanske Cotswolds eller så? Å andra sidan har en av punkterna på min svenska bucketlist länge varit att boka in en klassisk Afternoon Tea på Grand Hotel i Stockholm…

grand hotel stockholm

… av den enkla anledningen att det sägs vara en upplevelse både miljö- och smakmässigt! Efter en lång pandemi med tillhörande inställda planer känns det därför extra kul att fira min systerdotters födelsedag med guldkant och godsaker på ett av Stockholms lyxigaste hotell. Det här är förmodligen så nära vi kommer känslan av att leka brittiska kungligheter utan att åka till England.

Klassisk Afternoon Tea i Stockholm: Grand Hotel

Det finns flera varianter på Afternoon Tea i Stockholm, både inne i centrala Stockholm och utanför (i Nynäshamn där jag bor erbjuds konceptet både på Häringe Slott och Chokladhuset). Jag gillade varianten som tidigare serverades på Tesalongen hos Svenskt Tenn på Strandvägen. Tesalongen stängde dock under 2019 på grund av pandemin och Svenskt Tenn har (tyvärr!) beslutat att inte återöppna den i sin tidigare form. Vill du uppleva en klassisk Afternoon Tea i Stockholm är Grand Hotel definitivt ett av alternativen som står sig väl i konkurrensen!

grand hotel

Grand Hotel är ett klassiskt landmärke i Stockholm. Den ljusgula hotellbyggnaden – eller snarare hotellpalatset – på Södra Blasieholmen utmärker sig, och det gör även interiören.

Att gå uppför trappan till hotell-lobbyn känns lite som att kliva in i en annan värld, och för all del också en annan samhällsklass. Jag har själv aldrig bott på själva hotellet, men har däremot hängt på hotellets välkända bar Cadierbaren.

grand hotel stockholm

Baren, vars tak för övrigt är en sevärdhet i sig, är uppkallad efter hotellets grundare (tillika köksmästare!) Regis Cadier.

grand hotel

Vi blir mottagna av en hovmästare som bockar av oss från en lista, och visas in till ett bord för två med utsikt över Strömkajen och slottet. Det är inte första parkett precis vid de stora fönsterpartierna i glas, men tillräckligt för att vi ska vara mer än nöjda!

Vi får välja mellan flera olika tesorter, inklusive Grand Hotels egen blandning Finest Tea Blend of Grand Hôtel, men valet faller istället på rött te (roibos). Teet kommer ut snabbt, men vi får vänta ett bra tag på vårt serveringsfat med tre våningar.

grand hotel stockholm

Det är förvisso värt att vänta på och vi jobbar oss nerifrån och upp. På nedersta fatet finns de mer matiga alternativen. Här får vi bland annat saftigt olivbröd med riven parmesan och tartletter med skogssvamp. Alla smårätter går hem hos både mig och mitt sällskap, där min personliga favorit är tartletten.

När vi har betat av nedersta fatet går vi vidare mot mellanvåningen med scones. Dessa serveras i två varianter – vanilj och med äppelsmulor. Till dessa serveras pålägg i fyra separata små skålar: lemon curd, vaniljsmetana, lättvispad grädde och blåbärssylt/marmelad. Det känns alldeles lagom att runda av de matigare tilltuggen med scones – som här blir en slags mellanrätt.

grand hotel stockholm

I vanliga fall, ”på vanliga middagar”, hade jag förmodligen skyndat förbi både förrätt och huvudrätt för att komma fram till middagens höjdpunkt och grand final i form av desserten. Och visst ser det lockande ut, det översta fatet och minsta fatet på vår efterlängtade Afternoon Tea-upplevelse? Här samsas minisemlor, macarons med chokladfyllning, bärmousse och profiteroler (tror jag det heter?) på Pâte à choux-deg och hasselnötskräm.

Och alltså, jag trodde aldrig jag skulle säga det här, men efter minisemlan känner jag mig ganska nöjd! Jag smakar artigt på de övriga bakverken, men tycker nog inte att de är särskilt märkvärdiga. Det kan också bero på att jag vid det här laget börjar bli väldigt mätt (och nöjd!) efter övriga rätter.

grand hotel stockholm

Trots en liten uns besvikelse över bakverken är ändå helhetsupplevelsen klart över medel. Jag hade förväntat mig mer ”ploj” över hela Afternoon Tea-grejen, men får inte alls den känslan. Jag är riktigt nöjd med att vi till slut gjorde slag i saken efter så många år – och kan absolut rekommendera andra frukost/brunch-entusiaster att göra detsamma!

Här kan du läsa mer om vad mina bloggkollegor på 4000mil tyckte om Afternoon Tea på Grand Hotel.

Bra att veta om Afternoon Tea på Grand Hotel i Stockholm:

grand hotel stockholm
  • Dress code i Cadierbaren – här gäller ”smart casual”. Dessutom måste herrar bära långbyxor efter klockan 18.
  • Afternoon tea på Grand Hotel serveras dagligen kl 14 respektive kl 16:30. Sittningarna är två timmar. Vi förbokar våra platser via Grand Hotels hemsida, och väljer sittningen kl 16:30. (Det finns också möjlighet till drop in mellan kl 14-17.)
  • Vad kostar Afternoon Tea på Grand Hotel? Vi väljer paketet ”Traditional Afternoon Tea” och betalar därmed 575 SEK. Vill du lägga till ett glas bubbel får du betala mer än så, i skrivande stund 695/795/825 SEK beroende på vilken sorts Champagne du väljer.

Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips på hotell i Stockholm och övriga Sverige. 

2 comments

  1. Stockholm Tea & Garden på Dalagatan är ett toppenalternativ.

    1. Tack för tips. Det ska jag ha i åtanke inför framtida lyx i vardagen!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close