Close
Resåret 2013

Resåret 2013

Resåret 2013 visade sig ha en gemensam nämnare: weekendresor i Europa. Under de senaste 12 månaderna har jag packat resväskan vid sex tillfällen – samtliga gånger till storstäder som ligger inte alltför långt bort från Stockholm.

tallinn

Tallinn, Estland:

I april flög jag och en kompis till det vackra Tallinn – hantverk och fika var ledorden.

Plus: Höjdpunkterna var besöket på Estlands historiska museum, samt de otaliga besöken på ett axplock av Tallinns alla tokbra fik. Vinnaren? Maiasmook Café.

Minus: Tja, eftersom alla spasalonger var fullbokade (förboka är mitt tips) gick vi till en lokal frisörsalong som annonserade om massage. Eftersom massören själv var upptagen med att klippa min kompis hår hoppade istället hennes helkroppstatuerade bodybuildarmake in och extraknäckte. Massagebänken stod i hans tatueringsstudio i anslutning till salongen. Det var förmodligen hans första massage, eller ja, till massage, någonsin. Det kan möjligtvis ha varit de längsta 60 minuterna i mitt liv, alltså jag skrattar fortfarande när jag tänker på det.

bryssel3

Bryssel, Belgien:

Förutom jobbmöten och ett kärt återseende med en vän hann jag med en del sightseeing i allas våran ”Europas huvudstad”.

Plus: Jag njöt av att befinna mig i händelsernas centrum. Pulsen, människorna, makten! Åh, hit åker jag gärna igen. Och så chokladen då, himmelsk såklart. Missa INTE Leonidas.

Minus: Det var betydligt svårare än vad jag trodde att boka boende (hela Europa verkar pendla hit!), trots att jag var ute i relativt god tid. Tunnelbanan var inte heller en rolig upplevelse: noll aircondition, illaluktande vagnar och allmänt skabbigt.

lagun2

Reykjavik, Island:

Juni bjöd på en drömresa till Island tillsammans med min storasyster. Mossbeklädda lavastenar, mäktiga vattenfall, rök från underjorden, sprutande gejsrar och valfyllda hav. Ja, ni hör ju själva…

Plus: Det mesta faktiskt. Besöket på restaurangen Fish Market kommer jag dock sent att glömma, inte heller den töltande turen med över Islands vidsträckta slätter. (Och så lakritschokladen då. Hjälp vad gott!

Minus: Vet ni, jag kommer inte på en enda grej!

gdansk1

Gdansk, Polen:

I juli åkte jag med mamma + ett gäng systrar med Polenfärjan till Gdynia. Därifrån tog vi en taxi till Gdansk, och fick en helmysig dag trots ihållande duggregn.

Plus: Antikvariatet Naukowy lockade med spännande böcker, men det jag föll för var en karta över Europa modell äldre som jag längtar efter att hänga upp i vårt nya hem!

Minus: De sorgliga kontrasterna mellan det betongtunga och grå Gdynia och det betydligt färggladare och trevligare Gdansk.

london2

London & Cornwall, England:

I början av augusti var det dags för mig och Tobias att resa till England tillsammans med ett annat par. Vi bilade runt i södra England och fick uppleva det bästa av både landsortsidyll och storstadspuls.

Plus: Allt! Det är svårt att välja mellan mytiska Stonehenge, pittoreska St Ives, semesteridyllen Bournemouth, mäktiga Lands End och det aldrig sovande London.

Minus: Försöket att vara spontana och boka boende samma kväll i Cornwall ”eftersom det ju myllrar av Bed & Breakfasts längs de engelska landsortsvägarna” (yeah right!) visade sig bli en dyr historia. Åker man mitt i högsäsong och försöker leka världsvan får man helt enkelt skylla sig själv. Det kändes som att vi körde runt halva England innan vi mitt-i-natten kunde checka in på ett alldeles för dyrt hotell vid Fistral Beach. (Något som i och för sig blev en av höjdpunkterna under resan.)

dublin9

Dublin, Irland:

I mitten på november åkte jag och en kompis över till Dublin för att se vad Irlands huvudstad hade att erbjuda.

Plus: Julstämning, glada irländare och musikfyllda pubar!

Minus: Mejlet från Ryan Air några veckor innan avresa som sa att ”alla turer mellan Skavsta-Dublin ställs in fram till mars”. De löjligt billiga flygbiljetterna vi hade hittat var helt enkelt för bra för att vara sanna (runt 700 SEK för två pers ToR!). Efter lite panik hittade vi till slut nya biljetter med Air Lingus. Slutet gott, allting gott!


Jag får summera 2013 till ett fint resår och tar med mig insikten om att jag inte alltid behöver resa till andra sidan jorden för att hitta pärlorna. Fler lärdomar? Klarar man inte av att vara lite wild and crazy bör man definitivt boka saker och ting i förväg, det gäller både massagetider och boende.

Hur ser då resåret 2014 ut? Tja, det återstår att se. Vi börjar med en vecka på Teneriffa om 10 dagar, sedan ligger som vanligt resten av världen där ute och väntar. Det var ju det där med 5 veckors semester. Så lite tid, så mycket att se! Vart reser ni i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close