Bohuslän är en plats att längta tillbaka till. De karga klipporna och dess skrevor, det salta havet, fiskesamhällen på rad – och så öarna. Ah, alla dessa vackra öar! För egen del lockas jag lite extra till just ö-livet, oavsett var i världen jag befinner mig. Under en av många familjesemestrar i Bohuslän är det nu dags att resa till Kosteröarna, vilka stoltserar med titeln “Sveriges västligaste bebodda öar”. De fast boende är inte särskilt många, drygt 300 i skrivande stund, men jag gissar att vi är mångfaldigt fler som funderat på hur det skulle vara att flytta dit. Färjan till Koster avgår från hamnen i centrala Strömstad och överfarten tar 30-60 minuter.
Sydkoster och Nordkoster – är det någon skillnad mellan öarna?
De bilfria Kosteröarna ligger strax utanför Strömstad och Grebbestad i norra Bohuslän, nästan vid gränsen till grannlandet Norge. Öarna delas i sin tur upp i två huvudöar, Nordkoster och Sydkoster. Sydkoster är det betydligt större syskonet – nästan dubbelt så stor som Nordkoster. Det är också på Sydkoster de flesta bofasta håller till. Att ta sig mellan öarna går snabbt och smidigt, linfärjan mellan tar bara ett par minuter.
Sydkoster är grönare än Nordkoster, med både skog och odlad mark, även om det även här finns klippor och strand. Här tar du dig runt med cykel, som finns att hyra när du kliver av båten.
Nordkoster är snäppet vackrare och vildare på sitt egensinniga lilla vis, även här finns härliga badstränder. Om du knatar upp på berget Högen är det möjligt att se och vinka till Norge vid klart väder. På Nordkoster är det promenad eller flakmoppe som gäller, helst inga cyklar på ön.
Läs mer: Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark
Resa till Kosteröarna i Bohuslän: tips och inspiration
Vår familj besökte Kosteröarna under början av augusti 2018 med barnen som då var 3, 7 och 9 år gamla. Vi valde att lägga fokus på den större ön, vilket gör att tipsen nedan fokuserar på Sydkoster.
#1. Cykla på Sydkoster
Fikaväskan är fylld, solkrämen är nedpackad och den drygt timmes långa båtutflykten ut till Kosteröarna är ett äventyr i sig. På Sydkoster hyr vi cyklar för hela familjen. Vår treåring får hänga med i en cykelvagn som finns att hyra på plats. Cyklar i överflöd finns att hyra när båten kommer in vid de stora bryggorna Ekenäs och Långegärde. Den flacka terrängen är ingen match för våra barn, däremot behövs några fikastopp under vägen för att hålla humöret uppe.
Mer information och priser finns hos Kostercykeln.
Tänk på att det är förbjudet att ta över hyrcyklar och hyrfordon till Nordkoster, som är en vandringsö.
#2. Utsikt från Valfjäll (Sydkoster)
Vår familj gillar utsiktsplatser, och siktar givetvis in oss på Valfjäll som är den högsta utsiktsplatsen på Sydkoster. Den långa trappan upp till “fjället” ligger mittemot öns kyrka. Väl uppe på toppen belönas vi med en svårslagen panoramautsikt över hela Kosterskärgården.
#3. Besök Kosters kyrka (Sydkoster)
Kosters kyrka, placerad mellan bryggan Långegärde och öns affär, huserar Sveriges västligaste gudstjänstlokal. Den vita, vackra och relativt enkla kyrkan invigdes 1939, precis i anslutning till andra världskriget.
Minnesstenen framför kyrkan berör helt klart – namnen på Kosterborna som minst sina liv på havet återfinns på en tavla inne i kyrkans vapenhus. Många av dem var sjömän och fiskare som gav sig ut på havet för att aldrig mer komma hem igen. Enligt Kosterbladet öskar många öbor sprida sin aska över havet när de avlider. “Av hav har du kommit och till hav ska du åter bli” känns som en rimlig välsignelse för någon som levt hela sitt liv på Koster!
Läs mer om Kosters kyrka.
#4. Naturum Kosterhavet (Sydkoster)
På Naturum Kosterhavet vid Ekenäs brygga på Sydkoster kan barnen få lära sig mer Kosterhavet och dess unika djur och natur. Att besöka naturum (både här och på andra platser i Sverige) här är ett perfekt sätt att ta sig an information i form av utställningar och olika aktiviteter. Fri entré!
Läs mer: Naturum Kosterhavet
#5. Kosters Trädgårdar (Sydkoster)
På Kosters Trädgårdar tar vi en välbehövlig fikapaus och njuter av vackra omgivningar i en ombonad miljö. Egenodlade råvaror från den ekologiska trädgården förgyller både öga och mage. Missa inte gårdsbutiken!
Läs mer om Kosters Trädgårdar.
#6. Konst på Kosteröarna
På Kosteröarna finns flera platser som inbjuder till konstupplevelser, en av dem är Ateljé Lövås på Sydkoster.
#7. Nordkoster
Efter flera timmar på Sydkoster lämnar vi cyklarna och tar oss vidare till Nordkoster via linfärjan som våra barn blir omåttligt roade av.
Överfarten tar bara ett par minuter – och nu är det alltså dags att till fots se mer av vandrings-ön Nordkoster.
Här fascineras barnen bland annat av Lotsutkiken som är inhyst i ett litet minihus. Vi tar oss också upp på toppen av berget Högen med dess bedårande vyer över Norge, Ursholmen och Strömstad.
#8. Fler tips på och utanför Kosteröarna
- Alaska: På Nord Långö i Strömstads skärgård ligger sten- och blomsterträdgården Alaska. Det här stället kan du tacka guldgräverskan Hilma för. 1896 reste hon, precis som så många andra svenskar, till Amerika där hon bland annat kom att vaska guld. Efter många år återvände hon till Sverige och skapade sitt avtryck till eftervärlden i form av den unika trädgården Alaska med tempel, broar och snäckor i en salig blandning.
- Strömstad: Om du ändå har tagit dig hela vägen till Kosteröarna bör du också ta dig tid att utforska Strömstad. Att göra i Strömstad – 13 tips för din semester
- Väderöarna: Gillar du det bohuslänska ö-livet fast i mindre skala, och ännu längre ut? Se i så fall till att boka en resa till ljuvliga Väderöarna – helt klart värda en övernattning eller två! Väderöarna i Bohuslän – en resa värd att drömma om!
#9. Resa till Kosteröarna och andra praktiska tips
När är det bäst att besöka Kosteröarna?
Glöm inte att Kosteröarna kan besökas hela året, inte bara under sommarmånaderna. Under övriga årstider kan du se naturens skiftningar och dessutom få ett betydligt lugnare intryck än under högsäsong. Tänk dock på att det är “begränsad service” från senhöst och fram till påsk, vilket kan göra det värt att packa med matsäck om du ska besöka öarna.
Hur tar jag mig till Kosteröarna?
För dig som vill åka till Kosteröarna gäller antingen egen båt eller Kosterbåtarna som avgår varje dag året runt från Ångbåtskajen vid Norra Hamnen i centrala Strömstad (se tidtabell här). På Kosteröarna kan du välja att stiga av vid flera olika angöringsbryggor. Lägg också namnet Selin Charter på minnet, de anordnar skärgårdsturer till flera olika besöksvärda resmål i skärgården.
Aktiviteter och evenemang på Kosteröarna?
Koster lär vara artisten Petters favoritställe på jorden! Det faller sig med andra ord naturligt att han, tillsammans med sin fru Michaela Fröstad, sedan 2015 anordnar ett återkommande swimrun-arrangemang på Koster. I år (2023) går Koster Swimrun av stapeln helgen 22-24 september .
Resan till Kosteröarna gjordes i samarbete med Turistrådet Västsverige, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver. Inlägget publicerades ursprungligen i september 2018, men är uppdaterat i juni 2023. (Omslagsbild: Vår norske cykeluthyrare.)
1 comment