Funderar du på att resa till Kalmar? I det här inlägget får du tips på saker att se och göra under en weekend i Kalmar. Jag reste hit med min syster i oktober och det aktuella tipsinlägget har därför fokus på Kalmar som resmål under hösten, även om alla nämnda aktiviteter såklart passar året runt.
Varför resa till Kalmar?
Småland förknippas ofta med gröna skogar, massor av sjöar samt röda stugor med vita knutar. Men glöm för all del inte kusten i allmänhet, och Kalmar i synnerhet!
Kalmar, vars tätort har drygt 40.000 invånare, har en historia som sträcker sig långt tillbaka. Kalmarunionen känner vi väl alla till sedan skoltiden, och faktum är att den här staden var en av Nordens viktigaste städer under medeltiden.
Den svenska pärlan har med andra ord en hel mängd viktiga historiska händelser i bagaget, och några av dem ligger absolut till grund för stadens dragningskraft som besöksmål än idag. Stadens kombination av gammalt och nytt gör den till ett givet alternativ för dig som ska planera en weekend i Sverige.
Den som lockas av havsvyer, slott och sydländsk småstadsidyll tar sig enkelt hit med tåg. Allt jag och min syster vill se och göra ligger på gångavstånd från vårt hotell. Vi fikar, promenerar, fyller på kulturkontot, äter gott, shoppar lite och pratar gamla Kalmarminnen – samtidigt som vi skapar nya. Här kommer femton tips för dig som vill se mer av Kalmar, den här gången med fokus på hösten.
Att resa till Kalmar på hösten: 15 tips på saker att se, göra och äta
Dag 1 i Kalmar
#1. Lunch och fika på Kullzénska Caféet
Under tågresan roar jag mig med att googla tips på fik och restauranger i Kalmar och kan därmed konstatera att Kullzénska Caféet verkar vara en storfavorit.
Jag tilltalas av att det beskrivs som ett klassiskt konditori med historisk miljö och det visar sig att den före detta handelsgården lever upp till sitt rykte. En trappa upp i det Kullzénska huset ligger inte mindre än åtta serveringsrum i en stil som är så långt från massproducerade cafékedjor man kan komma.
Här samsas prunkande pelargoner med udda möblemang, kakelugnar och gamla porträtt – inget rum är det andra likt. Jag beställer en sallad, min syster hugger in på en matig våffla, och därefter fortsätter vi med riktigt bra efterrättspajer. Mätta och belåtna stegar vi sedan ut på stadens gator, redo att ta oss an slottet.
Läs mer på Kullzénska Caféets hemsida.
Adress: Kaggensgatan 26, 392 32 Kalmar
#2. Beundra Kalmar Slott
Jag har ända sedan uppväxten i Karlskrona varit mäkta imponerad av Kalmar Slott. Stadens kronjuvel är mäktig, stolt och väldigt bildskön. Slottet har jag besökt otaliga gånger både som barn och vuxen, men tröttnar faktiskt inte. Den karaktäristiska silhuetten med sina tinnar och torn är värd att beskåda närmare både utifrån och inifrån.
Slottet, som från början bestod av ett försvarstorn som byggdes år 1180, var under en lång tid en både stark och viktig försvarsanläggning som kallades för Rikets nyckel mot bakgrund av det strategiskt viktiga läget. Fram till 1658 var “mitt” hemlandskap Blekinge tillsammans med Skåne och Halland fortfarande danskt. Gränsen mellan Sverige och Danmark gick bara några mil söder om Kalmar med dess slott.
Inne i slottet finns idag både permanenta och tillfälliga utställningar att ta del av. Här måste jag slå ett slag för lågsäsong på slottet, vi är i stort sett ensamma i de mäktiga salarna där vi ostörda kan drömma oss bort till svunna tider. Slottsguiden Max har extra tid att svara på frågor och visa runt – det hade förmodligen inte alls varit samma sak under sommarens bråda semesterdagar.
Här kan du lära dig med om Vasakungarnas tid på slottet, strosa runt i de pampiga slottssalarna och beundra Kalmar Slottskyrka – som är en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. Missa heller inte Slottsbutiken med sitt noga utvalda sortiment, jag hittar alltid något jag vill köpa här inne.
Läs mer på Kalmar Slotts hemsida.
Läs tidigare blogginlägg om Julmässa på Kalmar Slott.
Adress: Kungsgatan 1, 392 33 Kalmar
#3. Kultur på Kalmar konstmuseum
Bara en kort promenad från Kalmar Slott ligger en helt annan typ av kulturbyggnad.
Den moderna höga och svarta byggnadens stilbrytning mot det klassiska slottet strax intill är omdebatterad, men både jag och min syster menar att den gör sig bra i den lummiga stadsparken. Jag tycker personligen att byggnaden påminner mig om en ambassad, i det här fallet en ambassad för samtida konst och kultur. Vi lyckas pricka in Sydosten United, ett återkommande evenemang där konstnärer med koppling till Småland, Blekinge och Öland har möjlighet att visa sina verk för allmänheten.
Även här finns en fin butik att besöka. Själv köper jag en fin ljushållare från Våges, ett småländskt familjeföretag med fokus på smide.
Läs mer på Kalmar konstmuseums hemsida.
Adress: Stadsparken, 392 33 Kalmar
#4. Finmiddag på Postgatan
Efter tips från flera håll och kanter förstår vi att Postgatan kan vara Kalmars bästa restaurang, vilket också bekräftas av omnämningen i White Guide.
Hajpen märks när vi ska boka bord – vilket nästan är ett måste om du ska hit på helgen. Postgatan kallar sig själva en “gastronomisk fritidsgård”. Här händer roliga grejer på löpande band i form av temakvällar. Som exempel kan nämnas Ramen Night, After Work och Smashed Burgers. Vi hugger in på menyn av Smapas, en blinkning till tapas á la Småland. Och visst plockas den småländska tråden upp – vi väljer bland annat kroppkakor och kantarelltoast. Maten håller hög kvalitet, servicen likaså. Dessutom ger jag stället ett stort plus i kanten för det schysta alkoholfria utbudet.
Läs mer och boka bord på Postgatan.
Adress: Postgatan 5, Kalmar
Dag 2 i Kalmar
#5. Ät hotellfrukost på Kalmar Slottshotell
Dag två börjar vi med en hotellfrukost som intas på Kalmar Slottshotell, bara ett stenkast från slottet. Här sitter vi ett bra tag och smider dagens planer, i sällskap av klirret från udda porslin och doften av nybyggt kaffe.
Frukostbuffén, som är både fräsch och rejäl, är tillgänglig för hotellgäster men också externa besökare i mån av plats. Pris? Måndag-fredag 149 kr och lördag-söndag 189 kr (barn 80 kr).
Adress: Slottsvägen 7, 392 33 Kalmar
#6. Strosa i Kalmar stadspark
Kalmar stadspark med sin engelska stil är värd en egen punkt på listan. “Kalmars gröna finrum” är väldigt proffsigt planerad och anlagd för att vara vacker under årets alla säsonger. Under hösten byter parken skrud till mustiga färger i rött, orange och gult.
Här promenerar vi bland färgglada löv genom trädgårdens olika “rum” som alla har olika uttryck och känsla. Jag inbillar mig att det luktar nybakat i parken, vilket på sätt och vis stämmer. Ett av de välkända träden i parken tillhör den japanska arten Katsura, som faktiskt doftar pepparkaka i samband med att de gula höstfärgerna smyger sig på.
Min personliga favorit i parken är nog ändå Lusthuset, som ursprungligen stod i en av Kalmars äldsta trädgårdar på Söderportsgatan.
Adress: Slottsvägen 6, 392 33 Kalmar
#7. Promenera i Gamla stan
Både slottet och stadsparken ligger strax intill Gamla stan, vilket var centrum för Kalmar som handelsstad under medeltiden. Här, alldeles i närheten av befästningen, gick handeln varm med välbeställda tyska köpmän.
Efter en svår brand 1647 i Kalmar flyttades stadens centrum istället till Kvarnholmen (den nuvarande stadskärnan) av försvarsskäl. Det som främst lockar oss till Gamla stan idag är promenaden bland de fina trähusen längs Västerlånggatan och Molinsgatan.
#8. Besöksvärda butiker i Kalmar
Det gör mig glad att se hur stadens centrum och dess höstkantade gator under lördagen fylls med helgfirare som fikar, strosar, handlar och umgås.
Utöver Slottsbutiken och museibutiken på Kalmar konstmuseum (som jag skrivit om ovan) anser jag att ett besök på Dillbergs Bok & Kontor är ett måste för den shoppingsugne. Bokhandeln, som har funnits i 190 år, drivs nu vidare av tredje generationen. Jag och min syster går runt länge på båda våningsplanen för att botanisera bland utbudet av böcker och presentartiklar.
Bredvid Dillbergs ligger Gerdas Te & Kaffehandel, en mysig liten butik där vi handlar på oss godsaker. Min syster tar också med mig till Second Hand-butiken Busfrö, som kan liknas vid ett varuhus snarare än en butik. Här finns fullt med prylar och kläder som är redo att hitta ett nytt hem!
#9. Sightseeing i Kalmar: Domkyrkan, Klapphuset och Norra Långgatan
Hela vår helg är förvisso en enda lång kavalkad av sightseeing, men under lördagen har vi planerat in några specifika platser värda att nämna lite extra.
Kalmar domkyrka vid Stortorget är en av dem. Den maffiga och majestätiska kyrkan uppfördes i tre etapper under tre kungars tid (alla med namnet Karl!) och stod klar 1703.
Klapphuset nere vid stadsdelen Kattrumpan på östra Kvarnholmen är också värt ett stopp. Här brukade vattnet klappas ur tvätten den tiden då vi inte var bortskämda med tvättmaskiner inne i våra bostäder. Den vackra byggnaden uppbyggd på pålar står idag tom. Bakom den gamla byggnaden skymtar…
… det nybyggda bostadsområdet Tampen på Varvsholmen på andra sidan vattnet. Området ligger precis intill Ölandsbron och är både omtalat och omdiskuterat.
Strax intill Klapphuset ligger Norra Långgatan, där ett gäng av Kalmars söta trähus står på rad.
Fler fina trähus modell mindre finns på Gamla Kungsgatan, vill du ha större varianter kan du istället ta dig till Ölandsgatan.
#10. Luncha och fika på Restaurang och Kafé Ångkvarnen
När det har blivit dags för lunch går vi till Restaurang och Kafé Ångkvarnen som ligger på fjärde våningen uppe på Kalmar läns museum.
Det här stället är både trevligt och prisvärt, och har en väldigt fräsch salladsbuffé! Att äta lunch i den fina museimiljön med utsikt över hamnen är såklart en extra bonus.
Min syster utnämner Ångkvarnens nybakade och alldeles fluffiga kardemummabulle till resans bästa fika, och jag är helt inne på hennes linje!
Adress: Skeppsbrogatan 51, 391 21 Kalmar
#11. Besök Kalmar läns museum
När vi har fyllt på energidepåerna är det dags att ta en närmare titt på Kalmar läns museums utställningar.
Det finns både tillfälliga och permanenta utställningar på detta länsmuseum, som för övrigt är ett av Sveriges största i sitt slag. Vi imponeras av berättelserna och föremålen från den stora permanenta utställningen om Regalskeppet Kronan – skeppet som kantrade, exploderade och gick på grund utanför sydöstra Öland år 1676 under ett slag med den dansk-holländska flottan. De marinarkeologiska utgrävningarna har i skrivande stund hållit på i över 40 år, och med hjälp av dem kan vi besökare få en god bild över stormaktstidens största skepp och dess historia. Garanterat spännande och lärorikt för alla åldrar!
Tips! Vill du åt ännu fler museum i staden rekommenderas Kalmar Sjöfartsmuseum, som ligger strax bakom Kalmar läns museum.
Adress: Skeppsbrogatan 51, 391 21 Kalmar
#13. Lyxfika på Johannas Choklad
Vi får flera tips om Johannas Choklad under resans gång och ser såklart till att svänga förbi för att en fika med chokladtema från början till slut. Det märks att den lokala aktören är populär med tanke på den strida ström av gäster som passerar lokalen.
Att dricka varm choklad och äta praliner varvat med maffiga chokladbollar måste för övrigt vara den ultimata höstaktiviteten? Tiden går alldeles för fort medan vi sitter och fikar, pratar och spanar på folk som går förbi utanför fönstret. För att förlänga känslan köper vi med oss lite produkter hem till nära och kära.
Läs mer (och handla i webshopen) på hemsidan Johannas Choklad.
Adress: Kaggensgatan 1, Kalmar
#14. Middag vid Kalmar Gästhamn
Eftersom det börjar närma sig hemfärd bestämmer vi oss för att äta middag i närheten av tågstationen.
En rekommendation är Zegel vid Kalmar Gästhamn, en annan Blomlöfs Rökeri (i Magasinets tidigare lokaler) där du har vacker utsikt över Kalmar Slott.
Ett annat alternativ är Restaurang Bryggan, som ligger längst in i köpcentret Baronen. Efter en bensträckare i Sylvanderparken dimper jag och min syster ner vid ett hörnbord på Bryggan. Här, i sällskap av våra resväskor och ryggsäckar, tar vi en gemensam middag innan vi nöjda och glada efter en fin helg hoppar på varsitt tåg mot Karlskrona respektive Stockholm.
#15. Tips på boende i Kalmar: Kalmar Slottshotell
När jag letar efter hotell i Kalmar fastnar jag direkt för Kalmar Slottshotell.
När jag checkar in står Anders, som driver hotellet sedan ett par år tillbaka, och fixar höstfint ute på gården inför kvällens After Work med korvgrillning. Det faktum att Anders själv står och hänger upp girlanger längs baren säger mycket om det här stället! Det känns att personalen på hotellet har ett personligt engagemang, vilket gör att jag blir extra nöjd med valet av boende.
Hotellet, som har 45 rum individuellt inredda rum, är inte det flashigaste hotellet jag har bott på, men är ombonat och personligt. Det ligger heller inte precis inne i stadskärnan, men tillräckligt nära.
Jag föredrar istället läget precis intill slottet – vilket gör det möjligt att pricka in den här solnedgången bara några minuters promenad från hotellrummet.
Läs mer och boka här.
Adress: Slottsvägen 7, 392 33 Kalmar
Fem snabba om Kalmar!
- Ta dig hit: Det går dagligen direkttåg till och från Malmö, Köpenhamn och Göteborg. Om du ska vidare mot Stockholm är det byte i Alvesta som gäller.
- Kalmar FF, alltså fotbollslaget i Kalmar, kallas också “Smålands Stolthet” och stoltserar bland annat med SM-guld 2008. Men laget lever absolut inte enbart på gamla meriter, utan ligger just nu på en fjärde plats i Allsvenskan. Nyligen förärades tränaren Henrik Rydström dessutom den ärofyllda titeln Årets tränare 2021 (Allsvenskans Stora Pris).
- Kalmar har under flera år i rad utnämnts till Årets sommarstad. Motiveringen? ”En genuin svensk sommarstad som återigen fått bevisat att staden är en riktig svensk favorit”. Att det finns en strand mitt i staden hjälper såklart – hav, vatten och natur var några återkommande ord i nomineringarna. En annan utmärkelse värd att nämna är att CNN Travel har uppmärksammat Kalmar i en lista med 21 av Europas mest underskattade platser.
- Ölandsbron och Kalmarsund. Mellan Öland och Kalmars fastland böljar det drygt sex kilometer breda Kalmarsund. Över sundet sträcker sig den mäktiga Ölandsbron, som i år firar 50 år sedan invigningen.
- Kändisar från Kalmar att hålla koll på? Malin Wollin är både rapp i munnen, snabbtänkt och vass med pennan! Kanske har du också hört Lena Hallengrens Kalmar-dialekt i tv-rutorna genom åren?
Inlägget om att resa till Kalmar är ett betalt samarbete med Destination Kalmar. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna, vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inget annat anges. Omslagsbild: Kalmar Slott. Inlägget publicerades ursprungligen under november 2022, men uppdaterades i januari 2024.
9 comments
Vilket inlägg! Matnyttigt. Kalmar är verkligen en toppenstad.
Tack! Ja, toppen på många sätt – och roligt att lyfta andra säsonger än bara sommaren (som annars är lätt hänt för Kalmar…).
Blir SÅ sugen på att åka till Kalmar nu! Tack för jättefina tips!
Kul att höra Pia! Nära för dig ju, bara att sätta dig på tåget och tuffa upp. 🙂
Så många fina och mysiga tips! Har varit på Kalmar slott och gått runt i Gamla stan men annars är Kalmar, tyvärr, mest en stad som passeras på väg till Öland. Men att tillbringa en dag i Kalmar står med på min lista över saker att göra i Småland nästa sommar så jag sparar dina tips till dess. 🙂
Ja, alltså du är absolut inte ensam om att bara passera Kalmar på väg mot Öland… Hoppas fler stannar till framöver, finns så himla mycket fint!