Close
Resa med bebis: några tips för att våga er ut i världen

Resa med bebis: några tips för att våga er ut i världen

Som numera ganska rutinerad i både rollen som mamma och resenär tar jag mig friheten att komma med en uppmaning: våga resa med bebis! Nedan listar jag hur du steg för steg kan få ditt barn att bli en fulländad globetrotter.

Som förälder kommer du att få höra otaliga påståenden och varför just de är rätt: ”Resa med bebis!? Är du galen? Ni behöver lugn och ro, resa kan ni göra sedan…” Det finns inga rätt och fel, alla tycker och tänker olika. Personligen såg jag mina föräldralediga år som en fantastisk möjlighet att uppleva världen tillsammans med mina nya familjemedlemmar.

resa_bebis

I samband med att jag och min man började prata om barn kom också tankarna på hur det skulle fungera att kombinera familjelivet med mitt stora intresse för resor. När jag sedan blev gravid med vårt första barn fick jag höra kommentarer i stil med:

 – ”Alltså Annika, jag fattar att du gillar att resa och så, men vänta bara tills bebisen är här. Det kommer inte alls vara samma grej och du kommer ändra dina prioriteringar!”

Vet ni vad min spontana reaktion var? ”Jag ska nog visa dem!” Som förstagångsmamma var jag dock inte alls särskilt kaxig – mina känslor inför första tågresan från Stockholm till Karlskrona var i i princip desamma som inför min vandring på Inkaleden några år tidigare. Efter tågresan vågade jag mig gradvis på nya typer av resor med min son och så småningom även med hans två yngre syskon.

Bebis_sälen

resa_med_bebis

tawian_bebis

Marbella

Postbacken

resa med bebis
Utdrag från min yngsta dotters julklapp, en fotobok om hennes första år som globetrotter:  Sälen, Teneriffa, Taiwan, Kina, Marbella + Gibraltar, Finland och Toscana.

Resa med bebis: fem steg för att skapa en globetrotter

1. Börja res inom Sverige

Börja inte planera en resa jorden runt det första du gör. Min första resa med äldsta sonen gick till Karlskrona med tåg. Jag var skräckslagen! En bebis, två byten med tight tidsschema, en stor och otymplig vagn och alldeles för mycket packning. Våga be om hjälp från medpassagerare och glöm inte bärselen.

2. Res till familj/vänner utomlands

När du har fått koll på hur du viker ihop vagnen och börjar få lite rutiner kan det vara läge att hälsa på vänner eller familj som bor utomlands. På så sätt kan du och bebisen ta det lugnt i hemmamiljö, men också få en hjälpande hand på utflykter under resan. Min första utlandsresa som mamma gick till Skottland där min syster bor. Jag och bebisen fick skjuts till flygplatsen av min man – och jag blev upphämtad på flygplatsen i Edinburgh av min systers familj. På så sätt minimerade jag de ”ångestframkallande” momenten till säkerhetskontrollen och själva flygresan.

3. Testa charter

Charter är utmärkt sätt att bekvämt sätt smygstarta karriären som globetrotter. Efter flygresan till Skottland var min lilla familj redo för en charterresa till Tunisien. Fördelen med charter är att du som resenär inte behöver hålla reda på så många detaljer, mycket är för det mesta redan inkluderat: transfer, måltider och utflykter. Dessutom finns ofta svensktalande personal på hotellet vilket är tryggt och bra om något oväntat skulle hända under resan.

4. Sy ihop din egen resa och res inom Europa

Efter charterresan kan det vara läge att våga prova på en egenkomponerad resa, förslagsvis inom Europa för att minimera restiden. Förbered så mycket det går från Sverige genom att t.ex. boka hyrbil och boende via internet. Satsa med fördel på en lägenhet för att kunna ha tillgång till kök vilket är guld värt om man ska resa med bebis.

5. Ni är redo – världen ligger öppen för dig och bebisen

Både du och bebisen är nu varma i kläderna. Vart vill ni resa? Med lite sunt förnuft och förberedelser ligger världen öppen för era fötter. Är du rädd för långflygningar kan det vara bra att i den mån det går planera flygresan efter bebisens sovtider. Här hittar du fler tips för att flyga med en bebis.


Alla gör såklart olika, självklart finns det bebisar som åker jorden runt utan att smygstarta med en charter – eller bebisar som det inte går att resa med alls. Anpassa situationen efter dig och din familj!

12 comments

 1. Hög igenkänningsfaktor! 😉 Har en 2 månaders dotter och ser så fram emot att resa världen över med henne. Första resan blir till Portugal till släktingar i vår och till hösten blir det långresa till Sri Lanka. Får mjukstarta med lite tågresor innan dess… Tack för inspirationen och god fortsättning!
  Hälsningar

  Maria Nycander

  1. Kul att höra Maria! Låter som en utmärkt plan att köra första resan till släktingar i Portugal. Och Sri Lanka, vad spännande – ser fram emot att följa dina rapporter därifrån. God fortsättning själv, och grattis till nytillskottet. Bebisar är det bästa som finns! (Mina egna barn slår till och med mina mest lyckade resor, hehe 🙂 )

 2. Och visa dem gjorde du! 😉

  1. Haha, eller hur! Det är numera min livsmission att visa dem… 🙂

 3. Tack 🙂 Ja de små är ju den största resan av alla!

 4. Låter som väldigt bra och logiska råd 🙂

  1. Tack Maria! 🙂 Det är aldrig lätt att ge råd som passar alla. Någon kanske tycker det är lika bra att gå ut hårt från början. Huvudsaken är att man anpassar sig efter sina egna förutsättningar. Min tanke med inlägget var främst att visa att världen ligger öppen för ALLA, även de med barn! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close