Close
Rastplatser i Sverige (och att våga vägra McDonald’s)

Rastplatser i Sverige (och att våga vägra McDonald’s)

Att efter sedvanligt packningskaos och några om och men äntligen kunna stuva in hela familjen i en bil för att spendera flera timmar på vägarna är för mig synonymt med förväntan snarare än ångest. Jag älskar att ge mig ut på roadtrips, allra helst om det inte finns några tider att passa. En stor godispåse i knät, bra musik i högtalarna och en påse med diverse fika är obligatoriskt. Men så har vi det här med mat- och toalettstoppen i kombination med sträcka-på-benen-pauserna. På något märkligt sätt slutar det nästan alltid med att vår familj hamnar på McDonald’s i jakt på lämpliga rastplatser i Sverige, och varje gång känns det lika trist. Jag har bara mig själv att skylla, och resonerar i termer som att ”det ju ändå är ganska smidigt och relativt billigt”.

Rastplatser i Sverige (och att våga vägra McDonald’s)

När jag åkte bil med mina föräldrar, eller i vart fall min far, var McDonald’s inte ens ett alternativ. Enligt honom borde maten som serveras där inte ens kallas för mat. Han föredrog istället vägkrogar som sina rastplatser i Sverige, varav Tindered Lantkök i Edsbruk var en.

Årets Vägkrog: Tindered Lantkök i Edsbruk

För ett par år sedan föreslog mamma att vi skulle stanna till för lunch på just Tindered Lantkök under vår resa från Stockholm till Karlskrona. Det slutade i och för sig med hamburgare och pommes till barnen ändå, men i en Carl Larsson-inspirerad miljö snarare än i McDonald’s förutsägbara plastvärld.

rastplatser i sverige Tindered

Tindered Lantkök i Edsbruk ligger längs E22:an, mellan Valdemarsvik och Västervik. Stället ligger 230 km söder om Stockholm och 267 km norr om Karlskrona, vilket gör det till ett perfekt stopp halvvägs mellan mina båda ”hemorter”.

Omgivningarna här är betydligt härligare än de ställen jag, Tobias och barnen av gammal vana brukar stanna till vid. Förutom caféet/restaurangen finns också en gårdsbutik, perfekt för presentinköp!

rastplatser i sverige Tindered

På själva restaurangen serveras husmanskost med fokus på lokala varor som dagens rätt mellan kl 11-14 (i lunchen ingår även bröd, sallad, dricka och kaffe.)

tindered en rastplats

Mina föräldrar är inte de enda som har gillat det här stället genom åren, Tindered Lantkök har tydligen också blivit utsedda till Årets vägkrog av Vi Bilägare tre år i rad!

Stanna och se mer av Sverige!

Jönköping

Under vår senaste familjeresa, Stockholm och Göteborg ToR, fick jag med familjen på att köra in till Jönköping när hungern började göra sig påmind. Istället för att fastna på Donken plockade vi ihop varsin sallad på Coop, som vi sedan åt på en parkbänk i solen. Jag fick visa barnen mina gamla hoods, de fick mat i magen och en bensträckare. Win-win!

Läs mer: Att vilja ge Jönköping en andra chans

Omberg

Ett av de bättre stoppen jag har gjort på väg mot västkusten är annars en paus med medhavd picknickkorg uppe på toppen av Omberg. Jag och min kompis bilade tillsammans med två barn i bilen och bestämde oss för att köra på turistvägarna i så stor utsträckning som möjligt. Vill du uppleva riktigt fina rastplatser i Sverige under dina roadtrips är sådana vägar ett bra tips, ta sikte på de bruna vägskyltarna med en vit blomma på!

Läs mer: Från öst till väst och hälsningar från Stenungsund!


Har du några bra tips på rastplatser i Sverige? Tipsa gärna!

4 comments

 1. Tindered är perfekt för barn som behöver springa av sig. Svårt bara att få in alla i bilen igen…

  1. Ja, det är ju den lilla detaljen bara… 🙂

 2. Åh, nu går ju jag igång på detta ämnet! Måste ju vara patriot och börja med några fina Blekingska rastplatser! Brofästet: Senoren, glass, blommor, kroppkakor och fin utsikt mot staun! Vi tar en tur dit varje sommar bara för att, liksom!
  Bröms, nära fredstenen i Brömsebro är historiskt intressant. Har man tid att rasta lite längre där, är omgivningarna så vackra att promenera i.

  En personlig favorit där vi alltid stannar på väg västerut, är rastplats Sövesborg. Man kör av stora vägen och rastplstsen ligger lite vid sidan om E22:an, bra så man slipper dånet av trafiken. Bra grönytor, bänkar med bord och hästhage och stigar intill. Här ligger Karl XI:s väg, vilken han färdades på under sina resor till Halmstad från Skåne och Blekinge. Här försiggick även hemliga kärleksmöten och en och annan halshuggning enl historiker!
  Nästa stopp på väg till Göteborg gör vi alltid i Våxtorp straxt utanför Laholm. Vi kör dock förbi den riktiga rastplatsen nån kilometer, och stannar ist vid en liten sjö straxt efter. Fullt med änder som snattrar så glatt, och gärna smakar på kaffebrödet!😊 🦆
  Vi stannar nog i många fall för det är mysigt, inte bara för att vila från körningen…ett stopp är sedan i Slöinge, på Sia-glass. Stoora glassar för en spottstyver i fiket och en kul present och outlet-glassbutik intill.

  Kul att du tog upp detta ämne. Minns att det jag gillade bäst med utflykter när jag var liten var just att stanna nånstans och äta medhavd matsäck. Stående inslag på sent 70 och tidigt 80-tal, var att stanna i Bergkvara hamn på den årliga turen till Öland. Lika stående var menyn: Kyckling med potatissallad! Gjorde faktiskt en reunion-resa för några år sen med man, barn och mina föräldrar till Ölands djurpark….fatta hypen som blev när vi packade upp matsäcken i Bergkvara, precis som 35 år tidigare! 😄

  1. Men wow Maria, märker att du är expert i ämnet – tack snälla för din kommentar. Brofästet är en DRÖM, älskar att stanna där på väg ut mot Sturkö. Bergkvara hamn var länge sedan… och Slöinge, där har jag nog aldrig varit faktiskt! Blir till att stanna till i sommar kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close