Våra Cherekringar var en förutsättning för en lyckad Thailandvistelse, som till en stor del spenderades i poolen. Få saker gör mig lika glad som att se mina barn tjuta av lycka i poolen. Fast å andra sidan är det få saker som gör mig lika nervös – vatten plus små barn känns inte alltid som en helt optimal kombination.
Cherekringarna togs fram av en Reiner Cherek i Tyskland (därav namnet). Innan vi bytte ett kallt Sverige för sol och pool fick vi två par Cherekringar hemskickade från Linneashopen. Jag hade tidigare sett och läst idel lovord om de karaktäristiska runda ringarna på Lisas blogg – så jag hade höga förväntningar på ringarna och dess funktion.
Ringarna är av en uppblåsbar modell, men har en kärna av skumgummi. Tanken är att barnet på så sätt ska fortsätta flyta om luften av någon anledning skulle pysa ut. Hålet för armarna sitter i mitten av ringen vilket innebär att det är barnets huvud som styr vilken position barnet får i vattnet. Ringarna finns i fyra olika färgsättningar/storlekar för olika målgrupper: grön-gula (från ca 6 mån), röd-gula (fortsättningsringar, från ca 1,5 år), grön-röda (juniorringar, från ca 9 år) och gul-gula (vuxenringar).
Grön-gula Cherekringar
Vår lilla Nelly var 1 år och 3 månader när vi kom till Thailand och hade i princip ingen vattenvana. (Ni vet, med det stackars tredje barnet faller aktiviteter som babysim ofta bort.) Nelly har simmar runt med de grön-gula armringarna.
Det tog ett tag för Nelly att hitta balansen i de här ringarna och i början fick jag stödja henne lite lätt under hakan. Hon lärde sig sedan att successivt styra kroppen med huvudet och på så sätt växla läge i vattnet från mage, till rygg och tillbaka. När hon väl hittade den här knycken tog hon sig lyckligt fram som en liten torped i bassängen, och jag upplever att hon fick en helt annan frihet och lätthet i poolen med Cherekringarna än de andra varianterna av armringar som vi har testat till både henne och de andra barnen. Nu förstår jag Cherekhajpen!
Röd-gula cherekringar
Vår sjuåring Sebastian lärde sig simma innan vi åkte till Thailand och behövde till både hans och vår stora lycka inga armringar i poolen. Vår femåring Julia har alltid gillat vatten och är riktigt modig, men har haft svårt att få riktig kläm på simtagen. Med en flytväst och andra typer av armringar låg hon för högt i vattnet och fick alldeles för mycket flytkraft, vilket gjorde att det inte längre fanns någon vits med att ens försöka lära sig simma.
Julia har haft ett par röd-gula Cherekringar som var mindre i storleken än Nellys variant och därför gav något mindre flytkraft. När Julia låg rätt med ringarna låg hon med vattenytan i höjd med munnen, alltså samma position hon ska ha när hon simmar på riktigt. Och visst gav träningen med armringarna resultat. Julia behövde bara använda dem ett par veckor innan hon fattade principen – och innan vi åkte hem till Sverige klarade hon galant att simma 15 längder utan något som helst simhjälpmedel. Häftigt!
Att tänka på:
- Vi smorde aldrig in barnen med solkräm direkt innan vi satte på armringarna, det blev glashalt vilket innebar att ringarna lätt kunde åka av.
- Vi hade ofta UV-kläder på Nelly för att skydda henne från den extremt starka solen och satte därför ringarna på soldräkten. Det här är inte optimalt eftersom ringarna har lättare att glida av när de inte får kontakt med huden.
- SLÄPP ALDRIG BARNET UTAN UPPSIKT i vattnet – trots att ringarna är optimala för ge våra barn frihet att kunna röra sig obehindrat i poolen hände det vid ett par tillfällen att ena armringen åkte av. Det är lätt hänt att tänka på ringarna som en livräddare istället för ett simhjälpmedel som de faktiskt är.
- Låt inte ringarna ligga kvar i poolen, de riskerar då att fyllas med vatten.
- Slit inte upp ploppen med munnen, i annat fall riskerar man att ta sönder plastpluppen med tänderna.
8 comments
Älskar chereks! E var också 1 år och 3 mån när hon fick fritt flytläge i de rödgula. Tyvärr försvann en och en annan började lukta funky så de är slängda nu.
Ja, är så otroligt nöjd med dem. Haha “Funky” är en doft jag ännu inte har sett i parfymhyllan… 🙂
Du solltest noch erwähnen, dass die Dinger im Original “Kraulquappen” heißen – ein hübsches Wortspiel aus kraulen und Kaulquappe ( :
Wirklich? Häftigt, visste inte varifrån förkortningen kom. Danke!
Hej,
Vår son kommer vara 16 månader när vi åker till Kanarieöarna. Han gillar vatten och vi har gått första babysimskursen, men han har ju inte massor av bassängvana för det. Vilka hade du satsat på? Kan han ha de gröngula längre än några månader skulle du säga, eller är det lika bra att testa de rödgula?