Close
Nio anledningar att resa till Thailand

Nio anledningar att resa till Thailand

Vad är det egentligen som gör att jag, och så många andra svenskar, ständigt återkommer till Thailand? Trots att miljön är så väldigt olik allt vi själva är vana vid har den kommit att kännas så bekant – och inger för min del en känsla av att komma hem.

Nio anledningar att resa till Thailand (och specifikt Koh Lanta)

För ett tag sedan läste jag en kändisuppdatering som raljerade över hur stolt personen i fråga var över att inte ha besökt Thailand. Eh, okej? Jag kan förvisso medge att det inte var kärlek vid första ögonkastet mellan mig och Thailand under mitt eget premiärbesök 2004. Thailand var sista stoppet på min jorden runt-resa. Innan jag landade i Bangkok hade jag bland annat besökt Costa Rica, Hawaii, Fiji, Nya Zeeland och Australien. Efter ett par dagar i Bangkok blev jag rekommenderad att åka vidare till Hua Hin, vilket jag gjorde. Men wow-känslan uteblev och överlag fattade jag helt ärligt inte grejen med Thailand. Jag började längta hem och återvände först sju år senare, då i sällskap av min man och våra små knattar. Vi stannade ett halvår och för varje dag som gick blev vi alltmer övertygade om att vi ville ha det här landet som ett återkommande inslag i våra liv. Och så blev det! Här är nio anledningar som gör att vi numera ständigt längtar tillbaka till Thailand.

#1. Folket och mottagandet!

laanta lanta festival thailand
Lanta Noi Koh Lanta

Det krävs ingen forskningsrapport för att konstatera det faktum att thailändarna är kända för sitt trevliga bemötande. Det känns helt enkelt gott att komma till ett land där jag och min familj alltid känner oss genuint väl mottagna.

#2. Barnvänligheten

Den här punkten är egentligen en förlängning av rubriken ovan. De flesta thailändarna vi har mött under åren har varit fantastiskt fina mot våra barn. Jag tycker mig höra samma sak från andra barnfamiljer. Det finns alltid tid, och tålamod, för ett leende.

beach Nelly klong dao

Hemma i Sverige känner jag mig som världens besvärligaste gäst när jag tar med barnen på restaurang. I Thailand erbjuds jag istället hjälp med att se efter barnen medan jag själv äter. Skillnaderna på bemötandet av barn är milsvid.

Jag minns så väl när vår familj landade på Arlanda efter vår första längre vistelse i Thailand. Vi tog pendeltåget hem och våra barn sökte ögonkontakt och bekräftelse från medpassagerarna – de var ju vana vid att bli sedda. Barnen verkade uppenbart förvirrade när alla runt dem såg både ointresserade och oengagerade ut.

#3. Tryggheten och säkerheten

lazy lodge Koh lanta

Jag vet inte hur många gånger vi har låtit väskor, plånböcker, mobiltelefoner och andra värdesaker ligga (mer eller mindre medvetet) obevakade på restauranger och längs strandkanten. Inte en enda gång har vi blivit bestulna.

Under kvällarna ger jag mig gärna ut på ensamma strandpromenader under stjärnhimlen. Sjukt att konstatera, men det skulle jag i nuläget aldrig våga hemma i Nynäshamn! Här i Sverige skickar jag heller inte iväg mina tonårsbarn till ”stan” efter middagstid utan vuxet sällskap, vilket jag däremot känner mig bekväm med på Koh Lanta. Kanske är jag bara naiv, men än så länge kan ingen ta ifrån mig känslan att jag känner mig både trygg och säker under mina vistelser på Koh Lanta. Det ska väl tilläggas att jag inte upplever samma trygghet i exempelvis Bangkok.

#4. Vädret

annika och nelly klong dao

Jag inser att en rubrik om vädret lika väl kan hamna på någon annans lista över anledningar att inte resa till Thailand. Vissa i min storfamilj klarar inte alls värme och skulle inte ens tänka tanken att stanna några månader i Asien. För min del är det perfekt, framför allt perioden november-mars. Noll tjat om borttappade vantar, noll svettiga bråk om vinteroveraller och en temperatur som sakta tinar upp mig inifrån och ut.

Sedan finns det såklart andra typer av bråk, eller ska jag säga utmaningar, med att befinna sig i ett varmt och fuktigt klimat. Blöta badkläder som surnar när de slängs i en hög på golvet, familjemedlemmar som slarvar med solskydd och tja, annat smått och gott. Men vädret, det tycker jag om. Mycket!

#5. Maten

fruktmarknad koh lanta

Rekommendationen att fylla tallriken med färgglad mat är inte svår att uppfylla i Thailand. Jag blir lycklig av att bara se varorna på måndagsmarknaden. Solgula mangos och klarröda chilis samsas med stora knippen koriander och exotiska frukter på rad.

Trots att jag ännu inte har lärt mig äta stark är det thailändska köket en ren fröjd att få ta del av.

#6. Havet! Miljön! Naturen!

De förtjänar egentligen varsin egen rubrik på listan – havet, naturen och miljön i stort. Thailand har mycket vackert att vila ögonen på…

klong dao phi phi islands koh lanta

… inte minst sådana här vyer!

thailand djungel nationalpark

Tät djungel, oändligt med stränder och vajande palmer gör mig lycklig. Jag blir inte lika glad av skräpiga gator och vägkanter, men jag upplever att det blir lite bättre för varje år vi återvänder. Här har vi som gäster såklart också ett ansvar, bland annat att genom att delta i arrangemang som plogging etc.

#7. Tempot

Allt är så bråttom här hemma. Alla har bråttom! Tempot i Thailand är… ett annat. På gott och ont ska tilläggas. Jag gissar att värmen är en av orsakerna, i alla fall om jag jämför min egen effektivitet hemma i Sverige under en gassande julidag i förhållande till en krispig och klar septemberdag.

klong Nin koh lanta

Vädermässigt trivs jag som allra bäst under våra tidiga morgnar och eftermiddagar/kvällar i Thailand – då har jag energi nog att träna, jobba och umgås. Värmen som aldrig försvinner trots att solen har försvunnit borta vid horisonten för länge sedan, så ljuvlig den är!

#8. Prisnivån

Jo, men prisnivån får faktiskt också en egen punkt på listan. När jag och min man skulle välja en plats i världen för en längre föräldraledighet hade vi fyra alternativ på listan: USA, Nya Zeeland, Australien och Thailand.

koh lanta

I slutändan var nog Thailand det enda rimliga alternativet sett till vår budget. Kostnaden för mat, boende och aktiviteter går knappt att jämföra med ”västerländska” alternativ. En timmes massage för 100 SEK, möjlighet att äta ute med hela familjen utan att gå i konkurs och tja, ni fattar. Thailand är prisvärt.

#9. Saker och ting fungerar!

Jag blir lika förundrad varje gång jag får en handskriven pappersvoucher och undrar om arrangören med sin knaggliga engelska har uppfattat mina önskemål…

koh lanta

…för att tidigt nästa morgon kunna hoppa på ännu en transfer som kommer på exakt utsatt tid. Strulande båtmotorer fixas på plats, punkteringar på däck lagas på ett kick – saker och ting fungerar helt enkelt osedvanligt bra jämfört med andra länder jag har besökt i samma region. Tro mig, Thailand kan sin turism.

Vilka är dina anledningar att resa tillbaka till Thailand?


Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2023.

14 comments

 1. Thailand för evigt imitt hjärta sedan många år tillbaka.
  Där är jag hemma och känner lugnet.

  1. Tänk vad fint att du får känna så! Låter verkligen som att du har hittat rätt.

 2. Nummer 5, maten är för mig den största anledningen. De övriga kan man hitta på andra håll i världen också, men den Thailändska maten är unik. 🙂

  1. Ja, maten. ÅH! Den, i kombination med alla de andra rubrikerna, gör att vi nu längtar tillbaka till en femte längre vistelse på ön. Vi får se om vi får ihop det framöver!

 3. Superhärligt att du promotar resor till Thailand som nu riskerar att drabbas av rekordvärme på grund av den globala uppvärmningen, för vilken de rika ländernas ”behov” av att flyga bär en stor del av skulden!
  Men det är ju klart, flyget kommer ju att lyfta oavsett om du/vi är på det eller inte… Och du/vi har ju faktiskt gjort oss förtjänta av den där solsemestern.

  1. Jag ser att du fick högt betyg i passiv aggressivitet. Bravo! (Eller är du en AI-genererad kommentator?) Hade du bemödat dig om att läsa mer om hur Annika jobbat de senaste åren kanske du hade varit mer intresserad av att diskutera istället för att skamma. Din kommentar smakar illa i munnen.

   1. Ser i alla fall att du _inte_ är en AI-genererad kommentator Monnah. Tack!

   2. Nä, jag har inte läst hennes andra inlägg. Hamnade här av en slump. Men oavsett så tycker jag (helt och hållet min egen mänskliga åsikt, ingen AI-bot med andra ord) att flyga är oansvarigt med tanke på att vår värld håller på att gå käpprätt åt helvete. Utöver det så anser jag också att det är problematiskt ur ett rättviseperspektiv eftersom vi i väst flyger mer än resten av världen, med det är vi som drabbas minst av flygets konsekvenser.
    Nu börjar det ju dock att ske stora förändringar även i Europa med katastrof-larm om vattenbrist, rekordhetta etc.
    Att i det läget tycka att det är OK att flyga förstår jag inte. Så, om jag skammar någon… Hoppas de tar till sig!

  2. Martin, ”stor del av skulden”? Vad menar du?

   1. Se min kommentar ovan.

    1. Nu släpper flyget ut skit, det gör det, men att lägga samtliga klimatargument i den delen av vågskålen känns ju ganska fattigt.

     1. Om jag tolkar dig rätt, så menar du att flyget inte står för alla utsläpp?
      Nä, det gör det ju inte. Det står för 2-3% globalt. Men det är ngt som vi vanliga dödliga kan påverka genom att välja att inte göra onödiga flygningar.
      Det är ju trots allt inte en mänsklig rättighet att flyga till Thailand eller någon annanstans. Och bara för att man kan, betyder det inte att man måste.
      För mig finns det en kolonial (i brist på bättre ord) tendens/ tanke i att vi västerlänningar kan flyga dit vi vill men att de fattiga delarna av världen får ta konsekvenserna av vårt handlande. Och återigen, om någon känner sig träffad och skambelagd, bra! För då kanske man tänker några extra varm innan man sätter sig på ett flyg.

      Det finns ju ytterligare aspekter på massturismen till delar av världen, och det är ju att den har en ekonomisk inåsningseffekt. I Thailand står turismen för ca 20% av BNP. När turisterna sen sviker för att det är för varmt, havet för skitigt, nästa pandemi slår till, då är det svårt att ställa om.

 4. Skriver under på samtliga skäl!

  1. Fint att höra – följde med extra stort intresse er familjevistelse i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close