Close
Kungakröning, nya poddavsnitt och andra anledningar att fira

Kungakröning, nya poddavsnitt och andra anledningar att fira

Hej då ännu en vecka, den här gången en äkta vårvariant – hurra! Det har hänt nästan ingenting och jättemycket på samma gång. Vardagen pågår liksom, med allt vad den innebär. Träningar, läxor, middagsångest (över att laga alltså, äter gör jag gärna!), jobbutmaningar, kompishäng och logistik. Varje vecka börjar med att jag säger till Tobias att ”vi borde ta tag i semesterplaneringen!”. Varje helg slutar med ett konstaterande att vi inte riktigt hann den här veckan heller. Jaja, det blir nog bra till slut! Här kommer i alla fall ett axplock från de senaste dagarna.

Kungakröning, nya avsnitt av Att resa-podden, födelsedag och andra anledningar att fira

#1. Kungakröning och tips om Upplevelsemuseet i Stockholm

Omslagsbilden på vår egen version av kunglig kröning knäppte jag på Upplevelsemuseet under höstlovet. Tobias föreslog (hör och häpna) ett museibesök och resten i familjen hakade på. Jag tänkte skriva om besöket i bloggen någon gång, men det blev inte av. Nu i efterdyningarna av Charles och Camillas kröning passar det ju helt plötsligt utmärkt att rota fram de där bilderna som nu hunnit bli högaktuella!

Läs mer: Upplevelsemuseet i Stockholm

Det pyttelilla museet ligger precis vid Globen i Stockholm och är av det interaktiva slaget. Här kunde vi till exempel prova kopior av olika kungligheters kronor/diadem. Julia nappade åt sig kronan som Drottning Elizabeth hade när hon gifte sig med prins Philip. Stilig! Det har uppenbarligen hänt en del sedan det där bröllopet. Elizabeth hann sitta på tronen i 70 (!) år och 214 dagar innan hon checkade ut och det blev dags för ”lille” Charles att ta över. Kröningen gick av stapeln i lördags, den sjätte maj 2023.

kungakröning i Storbritannien

Jag satt klistrad framför tv:n för att se den historiska händelsen i Westminster Abbey. I ärlighetens namn var jag ungefär hundra gånger mer intresserad av att titta på det blivande kungaparet William och Kate snarare än gamlingarna…

… som väl kändes ganska, jag vet inte, trötta!?

kungakröning i Storbritannien

Proceduren i sig är också speciell, minst sagt. Strumpebandsorden hit, och Mistelorden dit. Vem hittar ens på allt det här?

Jag hade många funderingar framför tv:n. Typ, vilka blev utvalda att bära de olika grejerna och varför? Fick lite ”tre visa männen”-vibbar av hela grejen. Coolast av alla var nog ändå Prinsessan Anne i sin militärutstyrsel.

Jaja. Säga vad man vill om kungligheter i allmänhet och kröningen i synnerhet, men det känns onekligen lite speciellt allting. Jo, jag är nog rojalist mellan varven. I alla fall när det gäller vissa specifika personer. Vem vet, vi kanske borde köra lite demokratiskt framröstade kungar och drottningar framöver!? I så fall får Prinsessan Victoria alla mina röster…

#2. Nya avsitt av Att resa-podden!

hörlurar plantronics

För ett par dagar sedan släppte jag och Lisa vårt etthundratredje (!) avsnitt av Att resa-podden. Den här gången blev det någon form av ”incheckning” efter Tobias och min thaimout tillsammans med barnen, men vi hann också prata en del om Lisas resa till Seychellerna och planerna framåt. Förra veckan under vår vistelse på Smådalarö Gård hann vi dessutom spela in ett par avsnitt till som släpps inom kort. Vi är uppenbarligen podd-pepp igen, även om det satt ganska långt inne efter de här åren.

Lyssna här: Att resa tillbaka igen

#3. Födelsedagsfirande

I söndags vaknade vi upp med en nybliven 49-åring i huset. Fyrtionio. Respekt! Han firades med finfrukost och småpaket, innan det var dags att åka iväg på en hett efterlängtad padeltävling. ”Bästa födelsedagspresenten han kunde få”, att spela padel alltså.

födelsedag kalas

Nästa år fyller Tobias 50. Jag har redan börjat fundera över hur en sådan stor händelse ska firas. Eller firas och firas, han är inte så mycket för firanden. Men uppmärksammas bör det ju, på något sätt. Allra helst med en resa såklart! En rejäl resa om jag får be.

#4. Padelträning med proffs

Ni behöver inte vara oroliga över att det här ska bli en padelblogg…

padel nynäshamn

… MEN jag måste få dela med mig av lite träningsglädje mellan varven. Mitt liv består väldigt mycket av padel, av många anledningar. Jag är delägare i en padelhall, jag jobbar i padelhallen, tränar i padelhallen, har vänner och familj i padelhallen och ja – ni fattar. I början av veckan kunde vi på Nynäs Padel bocka av lite av en milstolpe när Rocafort och González – två fantastiska padelspelare från Spanien – kom och höll privatlektioner i vår hall. Detta dagen efter de vann sin andra SPT-titel ska tilläggas. Stort. Och framförallt väldigt KUL!

#5. Chokladbollens dag

Numera finns det dagar för exakt allt, även om Kanelbullens dag förmodligen har fått mest och störst genomslag. Vem äter inte en kanelbulle om tillfälle ges liksom? Igår gick tydligen Chokladbollens dag av stapeln. En bra dag att fira, om ni frågar mig. Det finns förmodligen inget annat bakverk jag har ätit lika ofta och mycket som just chokladbollar. Allra helst ganska kladdiga och med pärlsocker på.

fika stockholm

Jag väljer ofta en chokladboll när jag går på café, särskilt om jag är på jobbuppdrag i resesammanhang. Det finns inget som kan avslöja så mycket om ett fik/café/konditori som en helt vanlig chokladboll. Den säger liksom ALLT om stället. Kom ihåg det alla caféinnehavare – satsa järnet på era chokladbollar och jag lovar att kunderna kommer strömma till per automatik.

Trevlig helg på er, med eller utan chokladbollar till fredagsmyset!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild: vår familj testar kronor på Upplevelsemuseet, Stockholm.)

2 comments

  1. Ja Anne var coolast av dem alla och hennes titel under kröningen var ju något minst sagt udda där hon förde befäl över 6000 man. Det ska vara en hästmänniska att styra upp saker, hihi.

    1. Eller hur! Låt henne ta över och styra upp saker och ting… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close