Vissa sommarupplevelser är så bra att de måste återupprepas gång på gång. Stefan Anderssons spelningar om Marstrandfånge No 90 Kleist är en av dem – de går liksom inte att tröttna på. Jag och min man Tobias hörde föreställningen för första gången 2008, och har sedan dess varit tillbaka flera gånger…
…nu senast i början av sommaren tillsammans med våra stora barn (som för övrigt kan alla låtar på plattan utantill).
Jag har skrivit om både Marstrand, Carlstens Fästning och Stefan Andersson tidigare här på bloggen. Stefan är storebror till min man, och det är Stefans förtjänst att vi fick upp ögonen för både fästningen och dess spännande historia. Stefan blev i sin tur fascinerad av både platsen och fångberättelserna under en guidad tur i området under en semesterresa med familjen – så fascinerad att han senare började skriva musik om alltihop.
Första gången vi hörde Stefan spela några av låtarna för delar av familjen på prov för många år sedan trodde varken jag eller Tobias i ärlighetens namn på konceptet. En historisk platta? Baserade på fångberättelser från Carlstens Fästning för eviga evigheter sedan? Det kunde väl aldrig gå… eller!?
200 föreställningar senare kan vi väl konstatera att det blev succé, och det med råge. Jag älskar historia, och älskar det faktum att Stefan låter den komma till liv genom text och musik. (Mer information om Stefan och hans musik finns på Stefanandersson.nu)
Marstrandsfånge No 90 Kleist: Stefan Andersson på Carlstens Fästning
Låt mig köra en snabb historiebakgrund för ordningens skull. Själva orten Marstrand grundades under 1200-talet av den norska kungen Hakon IV, och har – utöver handel och fiske – haft en strategiskt viktig betydelse för militären.
En plan för Marstrands befästning uppfördes redan 1644 under det norska styret, men i samband med att Bohuslän blev svenskt under den berömda freden i Roskilde 1658 blev den svenska kungen Karl X Gustaf angelägen om att ta itu med det där försvarsverket.
Carlstens Fästning började byggas 1658 – och tanken med fästningen var att den skulle försvara den svenska flottan som låg i den isfria hamnen. Senare fungerade fästningen som ett fängelse, och det är här Stefans musik kommer in i bilden.
Själva Marstrand är en svårslagen sommaridyll, med eller utan fästning på toppen. Vill du få en uppfattning om hur det är att bo på Marstrand året runt, och inte bara under sommaren, bör du följa min bloggkollega Linda Hammarberg som bor på ön tillsammans med sin familj.
Stefans föreställningar om No 90 Kleist spelas på fästningen under juli-augusti (biljetterna köps via TicketMaster).
Vi ser till att komma till ön i god tid för att hinna strosa runt en stund på fästningsområdet tillsammans med barnen.
Innan föreställningen drar igång samlas alla gäster ute på borggården, där skådespelare och delar av ensemblen (bland annat bödeln Beckius med sin myndiga stämma!) hälsar oss välkomna och kör lite praktisk information om kvällen.
No. 90 Kleist handlar alltså om både fångar och soldater ute på fästningen under åren runt 1600-1800. Att bli dömd till arbete på fästningen var det tyngsta straffet som delades ut i Sverige under den här tiden…
…och få kom härifrån med livet i behåll.
Under kvällen serveras en trerättersmiddag vid sittande bord i Riddarsalen inne i fästningen – samtidigt som vi gäster via skådespel och musik får en liten inblick i hur livet kunde te sig för både fångar, fångvaktare, anhöriga och andra som verkade i och utanför Carlstens Fästning.
Trots att jag sett föreställningen flera gånger under årets lopp bjuds jag och övriga gäster på en ny show varje gång – ingen kväll är helt den andra lik. Det är väldigt speciellt att få vistas på samma plats där så många öden har utspelat sig under årens lopp, inte undra på att håret reser sig på armarna mellan varven!
Vi får lära känna flera karaktärer genom både skådespel och sånger – bland annat Marstrandsfången no 90 Kleist, bödeln Beckius, Metta Fock (den enda kvinnliga fången som suttit här!) och dansk/norske Tordenskiold. Skratt blandas med tårar, för egen del blir jag mest berörd av No. 90 Kleist, Dingla I Galen och Leva På Minnen:
men du alla tankar som jag tänker och de känslor som jag känner
och de stunder när jag njuter kan du aldrig ta ifrån mig
och när solen står på din himmel du hör fåglar sjunga i vinden
ja då lever jag på minnen de kan du aldrig ta ifrån mig
– Leva På Minnen, Stefan Andersson
Efter föreställningen har mörkret börjat sänka sig över ön, och det är extra stämningsfullt att promenera ner mot färjan över mot fastlandet. Jag må vara partisk, men Stefan har sannerligen en förmåga att skapa musikalisk magi under sina historiska föreställningar. Gillar du svensk vismusik och historia är det här ett måste framöver. Jag kan också varmt rekommendera hans övriga föreställningar, bland annat Flygblad över Berlin och Teaterkungen.
Läs mer: Flygblad över Berlin och en helg i Göteborg
Mer information om Marstrand:
- Fler tips om Marstrand: Att göra på Marstrand – en svensk pärla att återvända till
- Båt till Marstrand: Marstrandsfärjan (Linje 322) går regelbundet från fastlandet dygnet runt och tar 2 minuter. ToR-biljetterna köps på plats, eller på nätet. Vi betalar 40 kr/vuxen och 30 kr/ungdom (7-19 år). Det finns flera parkeringar i närheten av färjelägret.
- Boende på Marstrand: Vi har tidigare bott på Marstrands havshotell vilket var en höjdare. Det går också att bo på Carlstens Soldathotell som ligger inne på fästningsområdet. Ett annat tips jag fick när jag letade boende i området var att gå med i Marstrands Anslagstavla på Facebook för att annonsera efter privata uthyrare.
Här hittar du fler blogginlägg om saker att se och att göra i Bohuslän.
1 comment