Close
Lätt packning: så gör du

Lätt packning: så gör du

Lätt packning, vad innebär egentligen det? När jag åkte jorden runt som 23-åring reste jag med ytterst lätt packning nerstuvad i en liten Haglöfs-ryggsäck och en axelremsväska.

Lätt packning för mig innebar ett par bikinis, linnen, underkläder och en kjol/shorts/klänning räckte långt. Necessären var minimal (deo, kam, tandborste/tandkräm och solkräm). Jag reste alltid i gympaskor och spenderade mestadels övrig tid i flipflops. Några år senare blev jag mamma till en liten Sebastian. Och det där med packning blev helt plötsligt inte lika lätt längre. Välling, burkmat, blöjor, krämer  och tusen ombyten, ingenting kunde prioriteras bort. Eller? Att resa med enbart handbagage blev plötsligt en omöjlighet. Sedan följde barn nummer två, och ja, väskorna fylldes på.
lätt packning

Nu, när barnen börjar bli större, har vi återgått till att resa med bara handbagage i den mån det går. Resorna blir med ens både snabbare, smidigare och enklare. Barnen får själva vara med och packa – har man tid och undviker stress kan det bli en supermysig stund då familjen tillsammans kan drömma och planera inför resan. Våra barn packar gärna med sig målarböcker, tuschpennor, små figurer/bilar, böcker, spel och gosedjur. Leksakerna ska helst funka både under flyg/tåg-resan och på själva semesterorten.

lätt packning

När vi åkte till Dubai för ett tag sedan, för att stanna i ca en vecka, resulterade den slutgiltiga packningen för mig och barnen i 3 x kabinväskor i varierande storlekar, plus en ryggsäck och handväska. I den grå påsen låg fika inför flygningen (fast alla tunnbrödsrullar jag så omsorgsfullt hade stått och fixat med glömdes kvar i kylen, vilket innebar att vi fick köpa den där äckliga och dyra flygplansmaten från Norwegian trots allt…) Tobias checkade in en golfbag, där han också klämde in alla sina kläder och ett gäng solkrämer som vi annars brukar köpa på plats.

lätt packning
Nyanlända och nyombytta inför vår första dag i Dubai. Glöm inte solglasögon!

Några konkreta tips för att resa med lätt packning:

 • Planera packningen och tvätta i god tid!
 • Småförpackningar av toalettartiklar är supersmidigt. Beroende på vilket hotell man bor på finns det mesta man behöver, vilket snarare brukar resultera i att man kommer hem med fler småflaskor än man åkte med.
 • Lägg upp allt du har planerat att packa med och ta bort hälften. Typ så. Ofta packar man med sig alldeles för mycket kläder, både till sig själv och barnen. Planera i förväg, vad har ni tänkt att göra på resan? Har ni tillgång till tvättmaskin? Ev. kan man ta med några påsar Y3 och tvätta kläderna för hand.
 • Packa smart! Rulla kläderna och utnyttja ytorna i väskan – lägg i smågrejer i skor etc.
 • Lägg kläderna i plastpåsar för bättre översyn (jag packar alltid mina/barnens saker i separata påsar, gärna i olika färger) vilka dessutom skydd för ev. läckande förpackningar.
 • Packa med en handvåg så att du enkelt kan väga packningen inför hemresan om du blir osäker på vikten efter ev. inköp.
 • Om du reser med kamera/dator, bär alltid dem i handbagaget, och aldrig i bagaget som du ska checka in! Jag har hört så många historier om stulna kameror/datorner som ”råkar” försvinna på vägen.
 • Se till att ha med kopior av pass/visum och andra väsentliga papper, och försök sprida dem i diverse väskor. Ha aldrig alla viktigheter samlade på samma ställe.
 • Om du väljer att checka in ditt bagage, se alltid till att ha i vart fall ett ombyte till dig + ev. barn (jag brukar också ha med tandborstar + tandkräm) i handbagaget. Man vet som sagt aldrig vad som händer med incheckat bagage, eller om barnen exempelvis råkar kräka ner både sig själva och dig (jodå, det har jag varit med om både en och två gånger…

5 comments

 1. Verkligen två små söta resenärer! Bra tips! Vi försöker också hålla ner på packningen. Vi har lärt oss att använda samma tandkräm, samma deo osv så det inte ska ta plats… 😉 Och viktiga papper fotar jag av och mejlar till någon mejladress som man kommer åt från någon webbaserad adress.

 2. Åh, superbra tips, det ska jag se till att göra framöver! Tack.

 3. Jättebra tips! Jag reser också med handbagage i den mån det går. Blir så mkt enklare då.

 4. Tack Scottishmoments! Ja, handbagare är grejen. Lite svårare med småbarn som sagt, men man anpassar sig till det mesta förr eller senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close