Close
Julstök och advent i Nynäshamn

Julstök och advent i Nynäshamn

Det är exakt två veckor till julafton idag, men för mig känns det som att vi firade jul hela helgen. Alla andra festligheter framöver blir bara bonus!

Första advents-helgen spenderade jag i Karlskrona, med start på julmarknaden i Kalmar. Den här helgen fortsatte vi med jultemat här hemma i Nynäshamn. Min äldsta syster kom upp med hela familjen och styrde upp julbak, som vi varvade med långa promenader och luciakonsert inne i stan.

Julstök och advent i Nynäshamn

advent jul

Jag är ingen bullmamma i vanliga fall, att stå i köket framför spisen ser jag oftast som ett nödvändigt ont mer än nöje.

advent jul

Den här tiden på året tillbringar jag däremot gärna tid i sällskap av både (färdigköpta) pepparkaksdegar, ungar och slevar.

advent jul

Min syster däremot, hon kan sitt kök! Det är till och med på den nivån att hon väger upp degbitarna (hembakade, jovisst!) till lussekatterna så att alla blir lika stora och därmed kan gräddas jämnt.

advent jul

Hon var också ansvarig för lördagens julmiddag: egenrullade köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt. Sebbes kommentar? – ”Åh, de här är godare än vanliga köttbullar!” Mina arma små halvfabrikatsbarn behöver uppenbarligen sin moster.

advent jul

Min svåger blandade kristyr och smälte socker, medan barnen fick ansvar att måtta ut varsitt eget pepparkakshus med former från IKEA. Efter dekoration, där mer av utsmyckningarna hamnade i barnens magar än på pepparkakstak och väggar, fick ett av husen hedersplats på bordet i vardagsrummet. Där står det nu tillsammans med mammas glaslykta, speldosan jag köpte i Moskva, reafyndsstjärnan från tiden i Stuvsta, blockljusen från mamma (vill knappt tända dem för att jag inte vill att de ska ta slut), min Lappis-studentsbostadslykta från Indiska och tomten från Tobias mamma. Jag älskar nostalgin som julen skapar hos oss – olika pusselbitar från olika perioder i livet skapar vårt hem. Nej, jag är inte mycket för sterila katalogbostäder á la mäklarannons.

Imorse åkte min syrra + familj tillbaka till Karlskrona, och vår måndag fortsatte med jobb, läxor, träningar (för 4 av 5 i familjen) och halvfabrikatsmiddagar. Länge leve vardagen. Annat lät det i min instastory i fredags, då jag var totalt uppgiven på instapolerade ytor och ouppackade träningsväskor. Jag behövde den här helgen!

4 comments

  1. Låter urmysigt med famliljebakning.

    1. Ja, men plötsligt händer det! 🙂

  2. Det var verkligen en lyckad helg! Jag är så glad att vi fick de här dagarna tillsammans. ❤️

  3. Hej

    Det ser jättemysigt och trevligt ut. Det är kul och kreativt att baka. Har själv bakat en del det sista.
    Det kan du läsa här: https://stinazresor.blogspot.com/2018/12/baka-kaka-till-din-maka.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close