Close
Julmarknad i Gamla Stan och lucia i Storkyrkan

Julmarknad i Gamla Stan och lucia i Storkyrkan

Idag kommer hon igen, Santa Lucia, och lyser upp vårt eviga mörker i midvintertid. Faktum är att jag tjuvstartade lussefirandet redan i söndags.

Biljetterna till lucia i Storkyrkan framförda av Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms Musikgymnasium bokade jag redan i höstas, på inrådan av min storasyster. Alla hennes tre barn har gått på AF och jag brukade kika på deras luciakonserter i Globen när det begav sig. Den ”äkta varan” i Gamla Stan lyckades jag inte få till förrän i år, men den var sannerligen värd att vänta på. Efter luciakonserten hann vi också med en stämningsfull julmarknad i Gamla Stan, vilken också titulerar sig som Sveriges äldsta av sitt slag.

Julmarknad i Gamla Stan

julmarknad i gamla stan

Den traditionella julgranen på Stortorget är ständigt i centrum för denna återkommande julmarknad i Gamla Stan. 2018 går väl för övrigt till historien som året då både jag och resten av svenska folket på riktigt fick upp ögonen för Svenska Akademien och dess lokaler i Börshuset, som ju ligger här vid Stortorget. Det var nattsvart i fönstren under julmarknaden i söndags, symboliken är väldigt talande för hela Akademien just nu.

julmarknad i gamla stan

Jag fick fint sällskap av min son på både luciakonserten och julmarknaden.

julmarknad i gamla stan

Det är ingen stor julmarknad ska ni veta, och smockfullt med folk. Till min stora förvåning verkade det faktiskt vara mest stockholmare på plats, och inte alls busslaster av turister som annars är fördomen. Marknadsfenomenet är inget nytt i den här delen av Stockholm, här har det hållits marknadsdagar ända sedan medeltiden. Just den här varianten på Stortorget körde igång redan år 1837, och har med uppehåll mellan åren 1907-1914 pågått varje år sedan dess. Mot den bakgrunden kniper Stortorgets julmarknad titeln som Stockholms och resten av Sveriges äldsta julmarknad. Respekt!

julmarknad i gamla stan

Höjdpunkten var, som det ofta är på julmarknader, doften och ännu hellre smaken av brända mandlar.

julmarknad i gamla stan

Det behövs inte många minuter för att gå runt denna julmarknad i Gamla Stan, men den fyller sin funktion genom att bidra till efterlängtad julstämning i huvudstaden. Det finns totalt 41 olika bodar att botanisera bland, här säljs allt från sockervadd till julkorvar och hantverk.

julmarknad i gamla stan

Stortorgets Julmarknad arrangeras av StockholmsGillet och håller öppet varje dag mellan kl. 11-18 från och med slutet av november fram till den 23 december (2018). Mer information hittar du StockholmsGillets hemsida.

Lucia i Storkyrkan

lucia i storkyrkan

Luciakonserten i den 700 år gamla Storkyrkan (som också kallas Sankt Nicolai kyrka) var precis allt jag hade önskat mig och mer därtill. Det var här kung Carl-Gustav och Silvia gifte sig och det är här du hittar skulpturen av Sankt Göran och draken. Alla pelare gör inte kyrkan optimal för att se en luciakonsert…

lucia i storkyrkan

… men stämningen, de historiska vingslagen och akustiken skapar fullständig magi! Om ni vill uppleva ett minnesvärt luciafirande i Stockholm är det definitivt det här ni ska satsa på.

fika espresso house

Efter söndagens julmarknad och luciakonsert toppade vi dagen med att handla julklappar och avslutade sedan med fika på Espresso House. I eftermiddag, på självaste luciadagen, väntar luciatåg på Nellys förskola. Jag får det bästa av alla luciavärldar i år!


Fler tips på saker att göra med barn i Stockholm: Att göra gratis i Stockholm med barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close