Close
Fredagsfemman!

Fredagsfemman!

Laddsmart se

Det är fredag igen, och inte vilken fredag som helst den här gången. Nobeldagen är här, och efter den tar tredje advent och lucia vid. December känns som en enda lång glittrande vinterfest, minus VAB och lite väl många minusgrader mellan varven. Här kommer fredagsfemman, en av de allra sista för 2021!

Fredagen den 10 december 2021 och veckans fem.

#1. Vinter i Nynäshamn!

Temperaturen har under den gångna veckan krupit ner till minus sexton grader. Vi har eldat upp nästan all ved som min bror så snällt levererade i höstas, och jag har njutit till fullo av vinterpromenader längs havet. Nynäshamn i sommarskrud är förvisso vackert, men vintern nästan snäppet bättre?

Färgerna, isformationerna, ljuset. Japp, så länge jag är utrustad med rätt kläder så njuter jag järnet av det här. Men visst, det finns baksidor också. Med snö och kyla kommer en hel del extrajobb med padelhallen, oförutsägbart strul med ventilation, dörrar som strejkar och skottningen på det. Nej, det vita guldet är allt annat än enbart just guld och gröna skogar.

#2. Elbilar och laddstolpar

Precis i samband med att den riktiga kylan slog till på riktigt lånade vi en kompis Tesla under några dagar. Jag och T funderar på hur vi ska göra när leasingen går ut på vår Volvo nästa år, och börjar nu provköra, klämma och känna på olika alternativ.

bil vinter

Volvon går på diesel och har varit en trogen kompis under våra roadtrips runt om i Sverige. Efter senaste dagarnas snökaos och skyhöga elpriser gick diskussionerna om elbilarnas vara eller icke-vara varma i debatten, vilket blir en nyttig infallsvinkel i våra redan pågående diskussioner. Är det optimalt med elbil för oss som ofta kör långa sträckor till släkt och vänner? Med tanke på vår familjs förutsättningar landar vi troligen i någon slags kompromiss. Den innebär att vi med stor sannolikhet även fortsättningsvis vill ha en rejälare dieselbil för längre bilresor i både Sverige och utomlands, men att vi också kommer att kika på en mindre elbil som komplement för kortare resor här hemma i Stockholmsområdet.

Det verkar vara en hel del research att göra innan vi landar i rätt beslut, och så småningom även praktiska lösningar som ska klaffa. Jag har läst på en del hos min samarbetspartner Laddsmart.se som gör det enklare att jämföra olika alternativ och så småningom köpa rätt laddbox och installation för eldrivna bilar. Vi kollar främst på lösningar som passar vår villa, men Laddsmart.se erbjuder också stöd för installation av laddstolpar i BRF.

#3. Nobelmiddag

Dagen till ära får jag såklart också skriva några rader om Nobelfestigheterna, även om själva Nobelfesten 2021 är inställd.

nobelmiddag

Förra året, när allt kändes som tråkigast med restriktioner och allt, firade vår familj Nobeldagen på riktigt för första gången tillsammans. Alla var involverade med olika uppgifter, finklädsel beordrades och det inhandlades till och med Nobelpraliner av äkta vara.

Vi fick en riktigt fin och minnesvärd kväll tillsammans: Att göra sin egen Nobelmiddag. (Det inlägget är för övrigt ett av mina mest googlade inlägg den här veckan. Kul ju!)

#4. Luciahelg

Efter Nobel följer tredje advent, och sedan Lucia. I helgen väntar luciatåg och konsert med en barnkör där våra barn ska medverka…

lucia

… och igår insåg jag att typ samtliga lusselinnen är 1) för små, 2) alldeles för stora, eller 3) nerblodade med färg som inte går bort efter coola Halloweenoutfits. Jag hoppas Ica Maxi kan rädda upp situationen!

#5. Ett oplanerat jullov

Vi har hållit jullovet relativt öppet det här året, med utrymme för spontana utflykter och besök. Det känns på ett sätt ganska skönt (första julen i nya huset!), men samtidigt lite frustrerande eftersom jag ju verkligen tycker om att komma bort en sväng.

tips på julkalendrar

Vi får se hur läget utvecklar sig med eventuella restriktioner, jobb och allt. Allra helst hade jag firat med min syster i Skottland det här året. Där har vi haft ett par fantastiskt fina jular tillsammans, och jag ser fram emot en repris så snart vi får till det.

Trevlig helg på er!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild: Ringvägen, Nynäshamn.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close