Close
Inskrivning på Lilla Svenska skolan, Koh Lanta

Inskrivning på Lilla Svenska skolan, Koh Lanta

Japp, en helg på plats fick vi att landa innan det var dags med en smygstart på vår thailändska vardag.

Klockan 09:30 var vi på plats vid Baahra-området för inskrivning på Lilla Svenska skolan, Koh Lanta. Imorgon är det skolstart, precis som hemma i Nynäshamn. Läxböckerna är desamma, skolmiljön däremot en helt annan. När Julia packade ryggsäcken imorse hittade hon ett par fingervantar i ytterfacket – som en påminnelse om det andra parallella livet i Sverige.

Inskrivning på Lilla Svenska skolan, Koh Lanta

inskrivning lilla svenska skolan koh lanta

Inskrivning på Lilla Svenska skolan, Koh Lanta innebär att vi föräldrar och vart och ett av våra barn fick en timme var med respektive lärare här på Koh Lanta. Bra grej för att lära känna varandra lite bättre och för att prata om förväntningar och upplägg inför kommande månader. Eftersom Sebastian gick ettan här i för tre år sedan vet han ungefär vad som gäller…

Inskrivning på Lilla Svenska skolan, Koh Lanta

… men för Julia och Nelly var det premiär! Sebastian går i en 3-4:a, Julia i en 2-3:a och Nelly i en förskoleklass. (Alla barnen har ungefär 12 elever per grupp.) Både Sebastian och Julia går idrottsprofil med fotbollsinriktning, vilket innebär att de utöver gymnastiken åker iväg till en fotbollsplan och tränar fotboll två gånger i veckan. Fotbollstränaren kommer från England, och träningarna hålls därmed på engelska, i övrigt kommer lärarna på skolan från Sverige. Skoldagen sträcker sig från 09-14 varje dag, med gemensam samling på måndag morgon och gemensam avslutning på fredag eftermiddag (då föräldrarna förväntas vara på plats). Alla är förväntansfulla och Sebastian sitter redan ihop som ler och långhalm med en tidigare klasskompis här nere.

inskrivning lilla svenska skolan koh lanta

Det här blir första gången vi har barn i förskoleklassen Fjärilen! Gården ser en aning annorlunda ut mot vad Nelly är van vid.

inskrivning lilla svenska skolan koh lanta

Det är så skönt att se, och höra, hennes inställning till det som väntar: ”Jag ska få nya kompisar mamma! Och ny förskola!” När inskrivningssamtalen var klara firade vi med smoothie i restaurangen bredvid skolan…

inskrivning lilla svenska skolan koh lanta

…som även fungerar som barnens skolmatsal.

Jag har fått många frågor om hur det fungerar med skolorna här nere, hur långa köer det är, vad det kostar etc. För att garanteras en plats under högsäsong behöver du vara ute ungefär ett år i förväg, under lågsäsong är det däremot lättare. Just nu finns det faktiskt tre olika svenska skolområden här på Koh Lanta. Utöver Svenska Skolan Sanuk bedrivs två av verksamheterna av Lilla Svenska skolan, där lokalerna finns dels här på Slow Down, dels borta vid Baahra – ca 2 kilometer från där vi bor. Skolan vid Baahra är helårsskola, medan verksamheten vid Slow Down bara bedrivs under högsäsong. Vi ansökte faktiskt först till skolan på Slow Down, men den var redan full. Nu i efterhand tycker jag ändå det är lite skönt att barnen inte behöver bo och gå i skolan på exakt samma område. Hur en typisk skoldag i Lilla Svenska skolan ser ut har jag tidigare bloggat om här:

Lilla Svenska skolan på Koh Lanta: en vanlig skoldag

Och annars då, har vi landat?

thaipannkaka thailand

Ja och nej. Vi landade rent fysiskt med planet i Krabi i lördags morse, nu är det tisdag kväll, och jag har knappt sovit en blund om nätterna. Brukar inte ha några större problem med jetlag, men den här gången har tidsskillnaden på +6 timmar ställt till det rejält. Inatt hade jag dessutom hemska mardrömmar de få timmar jag faktiskt lyckades somna till. (Typ samma känsla i kroppen som när jag käkade malariatabletter på Madagaskar, de jag sedan fick sluta med eftersom jag mådde så dåligt.) Jag hoppas på bättre sömn framöver – barnen verkar nästan i fas i alla fall. Nelly och Julia hade det tufft i början, medan Sebbe knappt verkar berörd.

Vi äter oss glatt igenom det thailändska matutbudet, på gott och ont. Inget kan slå thai-pannkakorna, men de får mest ätas som lördagsgodis. Nu ska jag försöka mig på att sova igen, imorgon bitti väntar första dagen i skolan!

8 comments

 1. Det låter SÅ underbart! 🌟
  Och era kids låter lika coola som du!

  1. Hoppas att nyhetens behag håller i sig, vi får väl se efter första skoldagen idag! I dag står på mitt schema står jakt på bra jobbhak med stadigt wifi, lagom att göra-lista… 🙂

 2. GRATTIS till nya boendet.
  Ett andra hem i Thailand är toppen.
  Vi påbörjar nu vecka 4 här.
  Precis varit i Bangkok 5 dagar, det gillar vi.
  Kram Titti

  1. Tack snälla Titti – du vet ju vad du pratar om. Härligt med Bangkok, vi tycke det var skönt att flyga direkt hit den här gången. Ha en fin vistelse i Thailand!

 3. Hej! Din blogg har gett mig så mycket bra information inför vår planerade tremånaders vistelse på Koh Lanta januari 2021. Så tack! Vi kommer ha en 3,5 åring och en 5 månaders bebis och jag funderar på om vår 3,5 åring kanske skulle gå i förskolan några veckor. Jag hittar inget pris på lilla svenska skolans hemsida. Vet du vad det kostar per vecka?

  1. Hej Sofia! Oj, priset beror på många faktorer – har dessvärre inte stenkoll. Vi har ju 3 barn, vilket ger viss rabatt. Mejla skolan direkt och kolla! Ha en fantastisk vistelse, kanske ses där nere!!

  1. Väldigt, längtar tillbaka och hoppas vi snart kan resa igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close