Close
Resfredag med fokus på Stockholm

Resfredag med fokus på Stockholm

Fredag igen och dags för ännu en veckospaning. Jag vaknade med en dålig känsla i hela kroppen efter gårdagens terrorattack i Barcelona, staden jag själv kallade mitt hem under en period av mitt liv.

Dagens inlägg fokuserar på en annan europeisk storstad, en stad där livet på något märkligt sätt går vidare efter en liknande attack för bara några månader sedan. Idag vill jag passa på att skänka en tanke till alla drabbade och samtidigt hylla den stad som jag älskar och har den stora äran att få vara en liten del av – Stockholm.

RESFREDAG: 18 augusti 2017

#1. Ett dygn i huvudstaden

I onsdags steg jag upp tidigt för att ta pendeltåget mot en dag full av jobb. Först ut väntade några timmars juridik på min före detta arbetsplats. Kontoret ligger på Stora Essingen och jag blir alltid lika glad över utsikten ner mot vattnet. Stora Essingen är verkligen en doldis i Stockholm trots att det är enkelt att ta sig dit (raka vägen med 1:ans blå buss från city). Ön bjuder på småstadskänsla, fina badplatser och är värd ett besök! Efter juristjobbet mötte jag upp Lisa och åkte vidare till Kungsholmen för en annan typ av jobb på Clarion Hotel Amaranten, där vi kickstartade poddhösten med två nya avsnitt varvat med strategisnack. Som jag tidigare har berättat har vi glädjen att med jämna mellanrum få använda Amaranten som bas för Att resa-podden.

#2. Urban Green på restaurangen Kitchen and Table

Under vårt häng på Amaranten tog vi en välbehövlig paus från poddsnacket för att besöka kändiskocken Marcus Samuelssons restaurang Kitchen and Table som ligger på hotellets bottenvåning. Vi fick provsmaka ett par rätter från menyns nya koncept ”Urban Green” som i grunden är en hållbarhetssatsning. På Kitchen and Table i New York odlas grönsakerna som erbjuds på menyn på restaurangens takterass och tanken är att en sådan lösning framöver ska bli verklighet även i Stockholm. Menyn fokuserar på det gröna (i vårt fall rödbetor respektive sparris) och för den som vill erbjuds även ett proteintillbehör. Både jag och Lisa valde lax med topping av fermenterad vitlök som vi definitivt kan rekommendera vidare. Lisa har skrivit mer om kvällen och Kitchen and Table i det här inlägget.

Kitchen and Table

#3. Den nya pendeltågsstationen Stockholm City

Efter en övernattning på hotellet smög jag upp vid 05 för att lösa av Tobias som skulle vidare på golfturnering (familjepusslandet aka vardagen förklaras härmed återupptagen!) och var ute i så god tid att jag till och med hann fota inläggets översta bild. När jag kom till Stockholms Central för att i vanlig ordning gå ner till mina spår mot Nynäshamn var det nedsläckt och avspärrat, med stora skyltar som hänvisade till en ny station. Jag skrattar fortfarande åt att det här kom som en chock för mig, med tanke på att de har hållit på med ombygget av citybanan i åtta (!) år. Jag fick med andra ord något förvirrad rusa genom centralen till den nya stationen för att precis hinna kasta mig på pendeltåget. Det lilla jag hann se var fantastiskt fint, vilket superlyft för oss pendeltågsresenärer! Citybanan byggdes för att göra det enklare för pendlare att ta sig mellan tunnelbanan och pendeltågen och det behövdes verkligen ett lyft. Jag hoppas att det här blir lika bra i teorin som i praktiken, men det bådar gott. Aftonbladet har skrivit en bra sammanställning om Citybanan här.

Vid Stockholm central slipper resenärerna att gå längs ”suckarnas gång” från järnvägsstationen till T-centralen.

#4. Djurgården

I slutet på nästa vecka kommer min syster Monna upp till Stockholm för att hjälpa till att passa barnen när jag och Tobias åker på en weekend. Jag hoppas innerligt att Monna stannar tillräckligt länge för att hon och jag ska hinna åka in till Djurgården. Innerst inne kommer jag nog alltid att känna mig som en turist i min egen stad, vilket gör att Djurgården och Gamla Stan är perfekta tillhåll för mig. Jag älskar stämningen där och gör mitt bästa för att låta barnen känna samma: Stockholm med barn: 3 platser vi aldrig tröttnar på.

stockholm
Djurgården, sommar 2016. Foto: Katarina Wohlfart

#5. Rekorddyra bostäder

Stockholm må vara fantastiskt på alla sätt och vis, men boendepriserna är galna. Det är den bistra verkligheten. En sådan verklighet är i och för sig ingen ovanlighet i huvudstäder över hela världen eftersom utbud och efterfrågan leder till fantasipriser i negativ bemärkelse. Nyligen läste jag att det såldes en liten Attefallsstuga i Vällingby för 100.000 kr per kvadratmeter, alltså ETTHUNDRATUSEN SVENSKA KRONOR. Jo, ni hörde rätt. Totalt 2,1 miljoner för 18,5 kvadratmeter med sovloft. Och då befinner vi oss ändå inte i Stockholm city, utan Vällingby som ligger en bit utanför stan. Galet är vad det är.


För dig som är nyfiken på fler veckosammanfattningar om att resa hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. För mer Stockholmsinspiration kan jag tipsa om vårt podcastavsnitt Att resa till Stockholm

4 comments

 1. Grymt dygn, framför allt timmarna mellan 17 och 05 (eller 08 för min del).

  Sen har vi ju apropå Stockholm haft ett helt avsnitt om vår älskade stad i podden!

  1. Ja – de timmarna specifikt. (Och tack för påminnelsen, uppdaterade om avsnittet.)

 2. Hemskt m Barcelona!!!

  Dina spaningar är grymma!

  Stor eloge t dig!

  Ha en fin fredag stor kram

  1. Tack snälla. Trevlig helg Lina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close