Close
Flygbolaget byter flygplats: om ett oväntat mejl

Flygbolaget byter flygplats: om ett oväntat mejl

Flygbolaget byter flygplats – från Bangkok till Krabi

Den 20 maj 2018 bokade vår familj flygbiljetter med Norwegian (enkel resa) från Stockholm till Bangkok – för avfärd den 4 januari 2019. Tanken var att vi därifrån skulle flyga inrikes med Air Asia till Krabi, som var vår egentliga slutdestination. Vi var dock inte så snabba på bollen och tiden gick utan att vi tog tag i (inrikes)bokningen. Just den här gången var det, tro det eller ej, till vår fördel att inte vara ute i särskilt god tid med alla flygbokningar.

I början av juli dök det nämligen upp ett oväntat mejl om att Norwegian nu skulle byta vår ankomstflygplats från Bangkok till Krabi:

We regret to inform you that there has been a change of airport in your reservations, due to operational reasons.

We are sorry for the inconvenience this causes you, but sometimes we need to make modifications to your flight schedule. Please see your suggested flights below, and further options for rebooking and connecting flights.Vilka alternativ hade vi när flygbolaget bytte flygplats?I det här specifika fallet blev ändringen av flygplats till vår fördel. Vi hade räknat med att betala minst 1000 SEK per person för inrikesflyg mellan Bangkok – Krabi, en summa vi nu slapp ta med i ekonomiska beräkningen. Hade vi stannat i Bangkok hade vi dessutom fått boka på minst en extra hotellnatt, transfer etc. Vi slapp även en massa onödig väntetid på flygplatser och kunde istället installera oss i lugn och ro på Koh Lanta innan skolan drog igång för barnen. Ska vi addera klimataspekten är det också bättre från miljösynpunkt att flyga direkt till slutdestinationen istället för att mellanlanda.

Hade vi däremot haft Bangkok som slutdestination, eller därifrån bokat anslutande flyg någon annanstans, hade jag förmodligen blivit rosenrasande. Enligt Norwegian fanns följande alternativ tillgängliga:

  • Ombokning/anslutande flyg: På något sätt hade Norwegian ordnat flyg via en annan flygplats, alternativt hittat ett nytt datum för utresa.
  • Återbetalning: Om vi hade velat hade vi fått avboka flygbiljetterna med full återbetalning.

Enligt Norwegian hade vi dock inte haft rätt till någon ersättning i enlighet med EU:s regler (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 261/2004). När jag kikar närmare på förordningen hade den inte gällt ändå, med tanke på att den i första hand reglerar flygningar inom EU.

Om jag hade drabbats negativt av flygplatsändringen hade jag däremot kollat upp mina försäkringar om möjlighet att erhålla ersättning därifrån.

beach Koh Lanta
För en gångs skull kom vi till vår slutdestination Koh Lanta smidigare än beräknat.

Vad kostade flygbiljetterna?

När jag ändå är inne på flygbiljetter kan det också vara läge att lyfta prisbilden för vår flygresa. När jag bokade flygbiljetterna Stockholm – Bangkok till mig och tre barn i åldrarna 10, 8 och 4 år (min man Tobias gjorde i vanlig ordning en separat bokning för att kunna boka sittplats med extra benutrymme) kom vi undan med ynka 8.711 SEK/enkel resa. Jag hade dessutom tjänat in cash points, vilket gjorde att det faktiska priset för oss slutade på 6.753 SEK.

Returresan från Krabi till Stockholm kostade oss 11.302 SEK (faktiskt pris 10.846 SEK efter avdrag med cash points).


Har det hänt dig att flygbolaget har bytt flygplats efter du har bokat resan? Berätta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close