Betalt samarbete med Destination Göta kanal.
Min cykelsemester längs Göta kanal med tjejgänget känns som att cykla rakt in i en svensk sommarbukett. Längs kanalen står frodiga rödklöver sida vid sida med rakryggade prästkragar, solgula smörblommor och vita hundkex. När vi trampar fram finns så mycket att vila ögonen på! Söta hus, prunkande trädgårdar, betande får och båtar som slussas. Sällan känns uttrycket resan är målet lika påtagligt som här.
Göta kanal kan med den äran titulera sig en svensk semesterklassiker. Här kan turister och lokalbor cykla, åka båt, vandra, springa eller för all del stanna till med bilen någonstans i närheten för fika eller en bit mat. Oavsett färdmedel och syfte känns mina vänners beskrivningar av Göta kanal som “att i ett behagligt tempo svepas in i Sommarsverige” träffande. Jag hör dem därutöver sammanfatta vår resa som en “välbalanserad mix av livets goda med ett somrigt Sverige och kulturarv i ett”. Vi kan också konstatera att resan hit blir en uppskattad tempoväxling från våra respektive familjeliv där hemma.
Baltzar von Platen med titlar statsråd, sjömilitär och riksståthållare och sedermera kanalbyggare fick uppdraget att planera Göta kanal redan 1808. 19 mil, 58 slussar och 24 år senare (1832) stod ett av Sveriges största byggprojekt genom tiderna klart – en kanal i Götaland från Sjötorp till Mem. Just den här resan tar jag och mina vänner Louise och Evelina oss an sträckan Motala – Borensberg – Berg – Borensberg, för att sedan ta Östgötatrafikens buss 520 tillbaka till Motala. Här kan ni läsa mer om vår upplevelse, baserad på en tre dagar lång vistelse under början av juni 2024.
Cykelsemester längs Göta kanal med tjejgänget (och 15 tips på vägen)
Dag 1: Onsdagen den 5 juni (från Motala till Borensberg)
Strax innan lunch är det dags att hämta upp våra cyklar vid Hamnkrogen (bredvid Göta kanalbolags huvudkontor) för att ge oss iväg längs kanalen.
Regnjackorna åker på direkt och de första tramptagen är något tveksamma när vädergudarna tycks ge en omedelbar påminnelse om vitsen med att prioritera bra regnkläder i packningen!
#1. Fika på Mallboden Café & Vandrarhem
Faktum är att vi lyckas tajma resans första rejäla skyfall under vår lunch på Mallboden Café & Vandrarhem, som vi når efter att ha följt kanalen en kort bit från hamnen.
Vi får nöjet att prata en stund med Ann som driver det här charmiga stället som ligger mitt i Motalas historiska miljöer.
Motala Verkstad, som ligger mitt emot Mallboden på andra sidan kanalen, går också under namnet “Verkstadsindustrins vagga”. Verkstaden fungerade från början som en reparationsverkstad till bygget av kanalen och växte därefter till att bli en av Sveriges ledande industrier. Idag är verkstaden – numera känd som Lokverkstaden – istället en av Sveriges häftigaste event-arenor där hela landets kändiselit uppträder.
Mallboden Café & Vandrarhem har fått sitt namn mot bakgrund av att mallar till båtmodeller förvarades i de röda bodarna. Det visar sig att flera av Anns släktingar har verkat på området, och visst är det fint att se hur arbetet drivs vidare fast i annan form. Inne i boden/caféet möts vi av ett gäng finklädda barnfamiljer som firar in sommarlovet med alla möjliga sorters specialvåfflor. Vi vill såklart inte vara sämre! För egen del kan jag inte motstå våfflan med namnet “Göta kanal”, vilken gulligt nog serveras toppad med röda hallonbåtar.
Läs mer om Mallboden Café & Vandrarhem på hemsidan.
#2. Högby Spa och Konferens
Sträckan mellan Mallboden och nästa stopp vid Högby spa är sett i efterhand den jobbigaste under vår cykelsemester. Duggregn i kombination med större cykelvägar runt sjön Boren är inte min favoritkombination. Tur att vår belöning…
… ser ut så här! Himlen spricker upp och vi får kliva rakt in i en spaidyll signerad Östergötland. Här finns två inomhuspooler, torrbastu och ångbastu – men också en uppvärmd utomhuspool med utsikt över fält, skog och susande björkar.
Min personliga favorit under vårt dagspa blir de hamam-inspirerade varma stenhällarna där min något stukade kropp snabbt blir både avslappnad och nöjd.
Extra kul är det förstås att det familjeägda Högby Spa och Konferens från början var en grisgård. Grisbönderna fick för sig att bygga en pool och allteftersom ryktet spred sig utökades verksamheten till att idag vara ett givet alternativ för lokalbor och turister som är ute efter en välrenommerad spa-anläggning.
Läs mer om Högby Spa och Konferens.
#3. Kvällsmat från Camarda Delikatesser
Renskrubbade och vid gott mod trampar vi vidare mot Borensberg där hungern börjar ta ut sin rätt. Här har vi planerat in ett stopp vid Camarda Italienska Delikatesser i Borensberg centrum. Tänk vilken lyx för Borensberg-borna att ha en liten del av Italien i kvarteret!
Vi ber de trevliga tjejerna bakom disken att plocka ihop en lämplig bricka…
…vilket resulterar i en kvällsmåltid bestående av charkuterier, ostar, oliver och kex.
Vi dukar upp härligheterna på en sjal med Göta kanal som backdrop för vår lilla picknick. Kvällssolen värmer gott och vi njuter inte helt oväntat i fulla drag.
Läs mer om Camarda Italienska Delikatesser på hemsidan.
#4. Glamping på Sörby Glamping
Mätta och belåtna cyklar vi vidare längs försommarvyer till kvällens boende i Sörby, där vi har nöjet att checka in i ett ombonat glampingtält med bäddade sängar. Temat för just det här tältet är Afrika vilket passar den tillhörande utsikten mot vår “östgötska savann”.
Sörby Glamping drivs av Karin Sandstedt…
…vars titlar förmodligen skulle kunna fylla ett helt blogginlägg. Några av dem jag snappar upp är arkitekt och fembarnsmamma, medan jag vill lägga till entreprenör och äventyrare. Karin har nu landat i sina hemtrakter efter många år på resande fot (senast Schweiz). Inredningen har hon tagit med sig hem från otaliga resor runt om i världen – Namibia, Uganda och Indien är några av de länder hon nämner i förbifarten.
I skrivande stund finns åtta glampingtält att hyra med olika teman, allt från Afrika till Harry Potter. Därutöver finns tre häftiga bivacker i trä närmare kanalen. Inget av de olika boendealternativen är det andra likt!
Läs mer om Sörby Glamping.
Dag 2: Torsdagen den 6 juni (från Sörby till Berg)
Andra dagen på vår cykelsemester längs Göta kanal…
…vaknar vi till en rejäl frukost som Karin har dukat fram i utomhusköket. En liten tupplur i gräset hinner vi också med innan vi gör oss redo att säga hej då till Sörby.
Läs mer om Sörby Glamping på hemsidan.
#5. Guidad visning på Ljungs slott
Det har blivit dags att byta tältkoja mot slott och vi trampar vidare…
…mot det ståtliga Ljungs slott. Familjen von Fersen visste vad de gjorde när de planerade sitt sommarslott med ett oslagbart läge en liten avstickare från det som idag är Göta kanal.
Här möts vi av en finklädd Elisabeth, som visar sig vara en outsinlig källa till kunskap om Sveriges historia genom tiderna i allmänhet och Ljungs slott i synnerhet.
Ljungs slott stod klart 1795 och har minst sagt varit med om ett och annat. Slottet stod tomt under många år, men efter en kämparinsats av “Föreningen Ljungs Slotts Bevarande” och familjen som idag äger slottet kan vi besökare idag få en känsla av glansdagarna. Under sommartid visas slottet av föreningen (observera dock att flyglarna är privata bostäder).
Tips! Under hela året pågår en mängd olika evenemang på slottet och dess omgivningar, allt från spökvandringar för författarkvällar till adventsmys. Läs mer på slottets hemsida.
#6. Lunch på Magasinet vid Ljungs västra bro
Fullmatade med ny historisk kunskap intar vi dagens lunch på en bänk utanför det rödmålade Magasinet vid Ljungs västra bro. Här får vi sällskap av fler hungriga cyklister som beställer in skrovmål bestående av allt från gyros till kycklingspett och morotskaka. I samma byggnad finns en loppis där vi botaniserar medan vi väntar på maten.
Under lunchen får vi dagens roligaste överraskning när fartyget Wilhelm Tham puttrar förbi med svenska flaggan vajande i aktern på självaste nationaldagen. Efter en snabb googling visar det sig att fartyget trafikerar Göteborg–Söderköping och byggdes 1912 på Motala Verkstad (extra kul eftersom vi alldeles nyss har stiftat bekantskap med verkstaden i fråga).
Läs mer om Magasinet på hemsidan.
#7. Vandring i naturreservatet Motala ströms ravin
Ungefär i den här vevan börjar både knä och rumpa att ge sig till känna och det känns skönt att ta en liten paus från cykelsadeln. Vi svänger av från kanalen och rullar in mot naturreservatet Motala ströms ravin.
Här väntar tusen nyanser av lövträdsgrönt och en liten minivandring som visar sig vara otippat skön som omväxling till allt pedaltrampande. Ravinen som har gett naturreservatet sitt namn bildades genom att Motala ström skar sig ner genom jordlagren vilket i sin tur skapade en djup dalgång.
Läs mer om naturreservatet Motala ströms ravin.
#8. Cloettas butik i Ljungsbro
Efter vår tur längs ravinen är det dags för en helt annan typ av promenad…
…den här gången med vissa inslag av socker längs vägen. En liten bit från naturreservatet ligger nämligen Cloettas butik i Ljungsbro.
Butiken ligger i direkt anslutning till Cloettas fabrik, vilken byggdes av bröderna Cloetta i början av nittonhundratalet. Jag vågar själv inte räkna på hur många (kilo)gram jag har satt i mig av Cloettas produkter genom åren, men ett gäng Kexchoklader och Ahlgrens bilar har det blivit. Det förnekar jag icke.
Läs mer om Cloettas butik i Ljungsbro.
Adress: Hjalmar Svenfelts väg, Ljungsbro.
#9. Bergs slussar och slussportsutställning
Med ryggsäckar och magar lite tyngre med och av godis rullar vi mot Berg som är dagens slutmål. Vi cyklar rakt in i en av Östergötlands mest besökta semesterorter. Här kan besökare beundra…
…och för all del förundras av Carl-Johans berömda slusstrappa och sjön Roxen som breder ut sig i all sin prakt bortanför slussarna.
Efter promenaden ner mot slusstrappan går vi till slussportsutställningen för att kika på dess fem stora slussportar uppställda på land, när en regnbåge plötsligt dyker upp och förgyller kvällen.
Läs mer om Bergs slussar hos Göta kanal.
#10. Middag och dessertbuffé på Kanalkrogen
Lagom till middagsdags strosar vi bort till Kanalkrogen för middag. Det visar sig att vi är sugna på helt olika maträtter…
…men här finns å andra sidan utrymme i menyn för olika smaker och sug. Detta slutar i vårt fall med en pizza, en rejäl hamburgare och en portion lax, potatis, sparris och sås.
Middagen toppar vi med Kanalkrogens omtalade dessertbuffé. Här finns en hel avdelning som hämtad från Kalles chokladfabrik – med allt från chokladfontän till marsipantårta och lösgodisbonzana.
Läs mer om Kanalkrogen på hemsidan.
Adress: Loggvägen 2, Vreta kloster
#11. Övernattning i en stuga på Bergs Vandrarhem (i Berg)
Efter en promenad tillbaka mot gästhamnen och minigolfbanan är det dags för våra trötta ben att göra kväll i en röd liten stuga som är vårt hem för natten.
Jag och mina kompisar bor alltså i stuga nummer fyra (längst ut till vänster) i utkanten av området, vilket passar oss perfekt. Innan middagen har vi också passat på att ta en sväng förbi ICA-affären för inköp av lite frukost att ställa in i vår kyl. Ha koll på öppettider så ni inte missar stängningsdags!
Läs mer om boendealternativ vid Bergs slussar.
Dag 3: Fredagen den 7 juni (från Berg till Motala)
Tredje och sista dagen vaknar vi i Berg. Vi äter frukost i lugn och ro, checkar ut…
…och gör oss sedan redo att cykla tillbaka till Borensberg med ett par stopp längs vägen.
Den här cykelturen blir extra njutbar kanske eftersom vi redan har cyklat sträckan en gång och då lägger märke till fler detaljer längs kanalen.
#12. Brunneby Musteri
Under sträckan mellan Berg och Borensberg finns möjlighet att göra en avstickare till Brunneby Musteri, som idag drivs av familjen Kjellin i tredje generationen.
Ett cykelsällskap vi möter längs vägen har bokat in sig på en guidad visning på musteriet – det kan vara värt att kolla upp för den som har tid och lust!
Vill du köpa med dig dyrbara laster utan att behöva packa med dem på cykeln? Vi väljer att stanna med bilen på vägen hem för att fylla upp med en massa härliga lokala delikatesser i form av chips från Skedvi gård, kola från Börslycke gård (i Borensberg) och givetvis äppelmust från Brunneby musteri.
Läs mer om Brunneby Musteri.
#13. STF Borensberg/Göta kanal (Glasbruket)
Cykelsemesterns sista fikapaus går av stapeln på Glasbruket, där vi givetvis slår till på varsin fruktdryck från nyss nämnda Brunneby Musteri.
Här har Helene och Emma (mor och dotter) skapat en fantastisk oas. Känslan som genomsyrar stället är att vi gäster har bjudits in till deras privata trädgård för fika och häng. Hela anläggningen är välskött och mysfaktorn hög!
Tips! Här kan du läsa mer om när vår familj bodde på Glasbruket vid Göta kanal för några år sedan: STF Borensberg/Göta kanal (Glasbruket)
#14. Lunch på Göta Hotell
Efter besöket på Glasbruket har vi bara någon kilometer kvar till Borensberg. Jag är nog inte den enda som börjar nynna på Benjamin Ingrossos låt “Det stora röda huset” när jag ser vyerna av Göta kanal-klassikern “Göta Hotell” torna upp sig med svenska flaggan i topp.
Vi rullar förbi här redan första dagen på vår cykeltur…
…men den här gången stannar vi till på riktigt för lunch och en pratstund med Malin, som driver hotellet tillsammans med sin man sedan ett år tillbaka. Malin jobbade länge på Marstrands havshotell, men hon och maken närde en dröm om att någon gång komma tillbaka till hemtrakterna för att driva just precis det här lilla personliga hotellet med dess tolv rum. Och visst gick drömmen i uppfyllelse!
Läs mer om Göta Hotell.
Efter varsin räkmacka har det till slut blivit dags att lämna tillbaka våra gröna följeslagare på hjul…
…för att istället ta bussen tillbaka till Motala där vi har parkerat bilen. Den ursprungliga planen att ta båten från Borensberg tillbaka till Motala får tyvärr ge vika den här gången eftersom båtturen ställs in. Att uppleva Göta kanal från en båt är annars en upplevelse jag gärna skulle kombinera med cykling om tillfälle ges någon gång framöver.
Tack Göta kanal för tre minnesvärda dagar med en optimal blandning av sött och salt. Det blev med andra ord en hel del fika, men också en och annan svettdroppe trots behagligt cykeltempo.
#15. Bra att tänka på för dig som ska cykla längs Göta kanal
Efter ett par olika konstellationer längs Göta kanal (med familjen respektive tjejgänget) finns några enkla tips att tänka på för dig som planerar att göra något liknande.
- Undvik rumpchock. Är du inte van att sitta på en cykelsadel? Min vän som är van cyklist menar att det gör stor skillnad för upplevelsen att cykla några gånger inför en cykelsemester längs Göta kanal. Det påverkar både humör och helhetsupplevelse att ha ont i rumpan. Tro mig, jag fick lära mig den hårda (!) vägen.
- Packningstips? Det viktigaste under vår resa visar sig vara solskydd, bekväma cykelbyxor, ordentliga regnkläder och vätskeersättning. Har du möjlighet att låna/hyra cykelväskor? Gör det, att ha packningen på cykeln är skönare än att trampa omkring med en tung ryggsäck. Jag skulle också rekommendera att ta med egen hjälm som är anpassad till ditt huvud.
- Pausa mycket och ofta! Ha inte bråttom och njut av stunden. Undvik ett späckat schema och planera in rejäla andningspauser mellan varven. Försök att inte ha alltför många tider att passa.
Mer läsning om att cykla längs Göta kanal
- Läs mer om min familjeresa till Göta kanal: Cykla längs Göta kanal med barn
- Fler tips på bloggen om boende vid Göta kanal: Norrqvarn Hotell och Konferens (och att bo i ett slusshus)
- Mer information och aktuella paketerbjudanden hittar du på Göta kanals hemsida.
Inlägget om att cykla längs Göta kanal med tjejgänget är ett betalt samarbete med Destination Göta kanal, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. (Omslagsbild från Borensberg med vy mot Göta kanal och Göta Hotell). Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor.
5 comments
Wow, vilken fin resa! Rumpchock fick jag och Mia då vi cyklade på Öland. Den känslan glömmer man inte lätt. 😅
Ja, så lyckat allting! Hehe, jag minns de historierna… inte att rekommendera uppenbarligen.
Ser otroligt härligt ut, och så njutbart även i lite varierat väder. Tack för inspirationen till något av det svenskaste svenska.
Ja, det här är verkligen en svensk sommarklassiker. Kul att uppleva med både familj och tjejgänget, glad att jag har kunnat få göra båda!