Close
Norrqvarn Hotell och Konferens (och att bo i ett slusshus)

Norrqvarn Hotell och Konferens (och att bo i ett slusshus)

Inlägget om Norrqvarn Hotell och Konferens innehåller reklamlänkar/adlinks.

Vill du boka ett boende som sticker ut från mängden? I så fall är det gula slusshuset intill Göta kanal i Lyrestad (ca 20 minuter med bil från Mariestad) ett givet alternativ! Slusshuset, som för övrigt fanns med i den första folkkära filmen om Göta kanal, hyrs ut via Norrqvarn Hotell och Konferens och ger vår familj (två vuxna och tre barn i åldrarna 10, 8 och 4 år) en annorlunda boendeupplevelse.

Norrqvarn Hotell & Konferens – och vår upplevelse av att bo i Slusshuset

#1. Slusshuset Norrkvarn i Lyrestad

norrkvarn slusshuset4

Längs allas vår Göta kanal, som sträcker sig drygt 19 mil från Mem (Söderköping) till Sjötorp vid Vänern, dyker det med jämna mellanrum upp gula slusshus i anslutning till kanalens slussar. Dessa 50-tal slussvaktarbostäder byggdes för att smidigt kunna bemanna de 58 slussarna längs kanalen. I takt med att sluss-systemet moderniserades (idag öppnas slussarna med en fjärrkontroll av en slussvakt som finns vid respektive sluss vid bestämda tidpunkter) behövdes inte längre några ”brovaktarstugor”.

norrkvarn slusshuset

Numera hyrs slusshusen ut som privata boenden, men just Norrkvarn i Lyrestad hyrs alltså ut till hotellgäster via Norrqvarn Hotell och Konferens.

norrkvarn slusshuset5

Till slusshuset i Lyrestad finns även en stor och lekvänlig trädgård…

norrkvarn slusshuset

… som visar sig vara perfekt för vår familj. Det hjulas och leks för fullt i trädgården under vår vistelse, och spelas också brädspel vid trädgårdsgruppen utanför huset. Även om det finns ett staket mot Göta kanal-sidan ser vi dock till att ha uppsikt över vår fyraåring hela tiden, små barn skulle lätt kunna ta sig över till andra sidan staketet.

norrkvarn slusshuset3

Inredningen inne i huset är precis sådär pittoresk som jag hade hoppats på. Köket är rejält tilltaget och fullt utrustat för att möjliggöra självhushåll för den som vill.

De två våningsplanen innehåller en massa roliga detaljer…

norrqvarn hotell och konferens slusshuset

… som skapar en fin helhetskänsla. På nedre plan finns, utöver hall, kök och toalett med dusch…

norrkvarn slusshuset

… även ett stort vardagsrum med två generösa sittgrupper.

norrqvarn hotell och konferens slusshuset

Husets trappa leder upp till ovanvåningen och sovrummen.

norrkvarn slusshuset

Där uppe finns sju sängplatser, fördelade på tre olika rum: tre sängplatser i ett sovrum, två i ett annat och ytterligare två i hallen/sovalkoven.

slusshuset göta kanal fönster

Utanför vårt sovrumsfönster har vi första parkett till slussöppningen utanför.

norrqvarn hotell och konferens slusshuset

Huset är utrustat med Apple-TV och gratis Wifi ingår. Under sommartid finns det även en badbrygga på andra sidan vägen för gäster som är sugna på ett dopp i kanalen.

Läs mer om slusshuset på Norrqvarn Hotell & Konferens hemsida norrqvarn.se. Här kan du kika på lediga rum och jämföra priser.

#2. Norrqvarn Hotell & Konferens: Hotell och restaurang

norrkvarn slusshuset6
norrqvarn hotell och konferens
göta kanal mat norrkvarn meny

Vi äter både middag och frukost på restaurangen som tillhör hotellet. Även om slusshuset är avskilt ligger själva hotellbyggnaden med tillhörande restaurang bara 100 meter från slusshuset. Restaurangen jobbar hårt med att lyfta lokala producenter i Skaraborgstrakterna, vilket mycket riktigt återspeglar sig i hela menyn. Uteserveringen ligger precis intill Göta kanal, och till barnens stora lycka finns även en lekplats i form av en träbåt precis bredvid restaurangen.

#3. Aktiviteter för barnen: Barnens minikanal

norrqvarn hotell och konferens barnens minikanal

En annan höjdare för oss barnfamiljer är Barnens minikanal som ligger på hotellområdet. Här har det byggts upp ett Göta kanal i miniatyr, och med hjälp av leksaksbåtar som tillhandahålls i baren/restaurangen för 50 kr i ”pant” kan barnen slussa båten hela vägen genom kanalen. När båten lämnas tillbaka får barnen välja valfri glass i glassfrysen – bra pantsystem!

norrkvarn barnens minikanal1

Efter en dag ute på cykel längs Göta kanal och stopp vid ett par olika sluss-system är jag och min man övertygade om att vår fyraåring har fått nog av både slussar och båtar…

norrkvarn barnens minikanal

… men det visar sig vara precis tvärtom.

barnens minikanal

Hon är mer taggad än någonsin på slussgrejen, och skulle lätt ha kunnat spendera hela kvällen i ”barnkanalen” som hon kallar den.

Bra att veta:

  • Hitta hit: Norrqvarn Hotell och Konferens ligger i Lyrestad, drygt 20 minuters bilfärd från den närmaste större orten Mariestad. Hotellanläggningen ligger längs E20, mellan Stockholm och Göteborg. Närmaste tågstationer är Lyrestad (3 km) och Töreboda (1 mil).
  • För barnfamiljer som vill cykla en liten bit längs Göta kanal är Norrqvarn Hotell och Konferens en bra plats att utgå från. Vi hyr cyklar via hotellreceptionen och cyklar fem kilometer mot Hajstorp där vi äter lunch – för att sedan vända och cykla tillbaka.
  • Vill du bo i ett annorlunda boende, men kanske inte just i slusshuset? Ett boendealternativ på Norrqvarn Hotel och Konferens utöver slusshus och vanliga hotellrum är att bo i ”svampar och stubbar”. Detta är, precis som det låter, små byggnader utformade som svampar och stumpar, vilka kan hyras för övernattning.
  • Gästhamn och ställplatser: Hotellanläggningen erbjuder också gästhamn och ställplatser.
  • Mer information om Norrqvarn Hotell & Konferens finns på hemsidan.

Tips! Här hittar du förslag på fler unika boenden i Sverige: Unika boenden i Sverige – 23 tips på annorlunda boendeupplevelser.


Vår familj bodde i Slusshuset under rundturen ”Västgötaturen” – vilken gjordes i betalt samarbete med Västsverige.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close