Close
Basilikacisternen och Topkapi

Basilikacisternen och Topkapi

I Sultanahmet, Istanbuls mest berömda stadsdel, hittar man inte bara Blå moskén och Hagia Sofia. Här ligger också den berömda Basilikacisternen,”Yerebatan Saray”, och Topkapipalatset.

Basilikacisternen

Min syster var tveksam till att lägga dyrbar sightseeingtid på att titta på Basilikacisternen: -”en trist gammal vattenbehållare?” – men jag insisterade. Och, mycket riktigt blev besöket där en av höjdpunkterna på resan. Den underjordiska basilikacisternen, med dess vackert upplysta pelare och magiska stämning, byggdes på 500-talet. Det tog tydligen 100 år för ottomanerna att upptäcka denna gömda kulturskatt, och jag förstår att det måste ha varit en omvälvande upplevelse för den som hittade detta ställe.

Basilikacisternen

I valvet hålls regelbundet klassiska konserter, och den unika akustiken lär göra musikupplevelsen till något utöver det vanliga. Inträdet till cisternen kostar ca 40 SEK. Efter besöket i ”Det sjunka palatset”, tog vi vidare till ett annat, betydligt större, palats.

Topkapi

Besöket på Topkapipalatset blev ett enda långt ”ooooh” och ”aaaah”. För att komma in till haremet, varifrån bilden ovan är tagen, får man betala ytterligare 60 SEK (utöver de 100 SEK det kostar att komma in på palatsområdet) – men det är väl investerade pengar.

Topkapi

Rummen i haremet osar lyx och flärd. Jag och Mimmi konstaterade snart att kvinnorna som bodde i haremet måste ha känt sig som påfåglar i en park. Likt de praktfulla fåglarna skulle kvinnorna i haremet ständigt vara beredda att visa upp sin skönhet. Men, att vara vacker var tydligen inte tillräckligt för att få en plats vid haremet. Konkubinerna var, enligt skyltarna inne i haremet, lika kända för sitt intellekt som för sin skönhet. Att bli konkubin var den största ynnest en kvinna kunde få under tiden för det ottomanska riket.

Topkapi

Topkapi vimlar av turister från världens alla hörn. Köarna utanför ringlar sig långa. Väl inne på området känns det inte riktigt lika trångt, eftersom de stora ytorna på något sätt lyckas sluka folkmassorna.

Topkapi

Tillräckligt vackra och smarta för en plats vid haremet?

Topkapi

I Topkapipalatset möts man hela tiden av nya byggnader, innergårdar, vackra trädgårdar, fontäner och utsiktsplatser. Det krävs åtminstone en halvdag för att uppleva detta palats, där det under storhetstiden bodde runt 4000 personer.

Istanbul

Utsikt från Topkapiparken mot ”nyare” delen av Istanbul. Tornet som reser sig över hustaken är toppen på Galatatornet.


Här kan du läsa fler inlägg från min resa till Istanbul.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close