Close
Semesterspaningar x 5.

Semesterspaningar x 5.

Betalt samarbete med Ostriching.se

Almanackan visar den 24 juli och några av oss börjar räkna ner dagarna till jobb- och skolstart. Jag ska försöka låta bli att göra detsamma för att istället njuta av semesterflowet. (Det ÄR dock svårt att inte gå händelserna i förväg när jag börjar se ”augusti” som bäst före-datum på mjölkpaketen.) Här kommer det sedvanliga veckosvepet med fem semesterspaningar. Hoppas att ni njuter av sommaren hörrni!

Semesterspaningar x 5.

#1. Turist i min egen hemstad

karlskrona

Jag har spenderat närmare två veckor av semestern på vårt sommarställe i Karlskrona skärgård, men har också hunnit med några vändor in till ”staun” med barnen. Det finns några måsten vi alltid försöker bocka av här hemma i Karlskrona: besök på Marinmuseum, bad vid Stumholmen, obligatoriskt stopp på Glassiären och en dag på Barnens Gård – men också lite shopping och strosande i city. Häromdagen var jag inne med Nelly och lyckades undvika regnet, trots dramatiska och mörka moln över Stortorget. Som jag gläds åt att vara här och turista i min egen hemstad!

#2. Livets första par Birkenstock

birkenstock

Jag har efter 41 år investerat i mitt livs första par Birkenstock (mina kopior som jag köpte i Thailand räknas knappast) och alltså VARFÖR väntade jag så länge? Mina krånglande fötter jublar och semesterkänslan likaså. Äntligen slipper jag hålla på att knäppa sandalremmar, vilken frihetskänsla det är att bara glida i ett par välsittande tofflor. Tyskarna kan verkligen det här med skor!

#3. Att vara och inte göra

kullens fyr
Från fullsmockat reseschema med familjen (här Kullens fyr i Skåne) till lata dagar på Sturkö.

För några dagar sedan frågade ett av mina barn ”vad jag gör hela dagarna” när de själva är upptagna med kusiner i en salig blandning. Relevant fråga – ibland undrar jag detsamma. Jag konstaterade nyligen på Instagram att dagarna går utan att jag egentligen GÖR något. Jag ÄR mest. Det måste väl ändå vara det främsta kvittot på en lyckad semester?

#4. Bilabonnemang under resorna

volvo
Bilsemester i Östergötland, sommaren 2021.

Vår familj satsar ofta på bilsemester under sommaren, det här året har vi bland annat hunnit med norra Östergötland, Helsingborg, Bohuslän/Västergötland och en tur mot Blekinge där vi befinner oss i skrivande stund. Bilen vi kör är en Volvo som leasas på tre år.

Mycket kan dock som bekant hända under tre år. För den som inte vill eller kan binda upp sig så lång tid har hyrbil vid behov eller någon form av bilpool varit lämpliga alternativ för den som behöver tillgång till bil under semestern. Vi har pratat mycket om den här typen av delningsekonomi i Att resa-podden genom åren. En av spaningarna har varit att sådana typer av tjänster kommer att öka och utvecklas – och att vi konsumenter kommer att ges fler alternativ att välja mellan. Ett sådant exempel syns bland annat på just bilmarknaden, där det numera finns en ”prenumerationstjänst” som går under begreppet bilabonnemang.

Likheterna mellan leasing och bilabonnemang är bland annat den begränsade körsträckan och att service/däckbyte/besiktning ingår.

Den största skillnaden mellan leasing och bilabonnemang är att bilabonnemanget inte har någon bindningstid och kort uppsägningstid, medan leasing vanligtvis innebär tre års bindningstid. Bilabonnemang har också alltid samma månadskostnad, medan månadskostnaden för leasing kan variera beroende på leasingtyp.

I skrivande stund finns två olika typer av abonnemang/tjänster att välja mellan: Care by Volvo eller Lynk & Co. Klart värt att spana in om du behöver tillgång till bil under dina kommande resor!

#5. Utflykt vs sommarstället

tips om borgholm öland
Bornholm, Öland – uppskattat hos vissa men inte andra.

Imorse försökte jag peppa barnen till en familjeutflykt mot Öland i helgen. Ni vet, som en minisemester från semestern. Två av tre behövde inte låta sig övertalas och verkade mycket nöjda över förslaget. Det tredje barnet såg både skeptisk och missnöjd ut och vill absolut inte lämna varken Sturkö eller kusinerna. Det lutar därför åt att vi delar på oss lite grand, så att alla blir nöjda på ett eller annat vis. Jag älskar att barnen tycks trivas lika bra på min barndomsö som jag gjorde under hela uppväxten (och fortfarande gör!).


Inlägget är ett betalt samarbete med Ostriching.se. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

2 comments

  1. Fint foto från Karlskrona! Stor igenkänning eftersom det inte var så länge sedan vi var där. Väldigt trevlig stad! 🙂 Har äntligen lyckats få ihop mitt inlägg därifrån: https://www.freedomtravel.se/2021/07/gora-i-karlskrona/

    1. Japp, tänker fortfarande att jag vill flytta ”hem” typ varje dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close