Close
Att flyga från Bangkok till Stockholm

Att flyga från Bangkok till Stockholm

Att flyga från Bangkok till Stockholm skulle i vårt fall lika gärna kunna få titeln ”den oändliga historien”. Tanken på tolv timmars dagsflygning med en livlig 1,5-åring kan få vilken förälder som helst att börja tvivla på sitt mentala tillstånd redan innan flygresan ens börjat. Skulle jag göra det igen? Absolut. Lönen, i mitt fall tre månaders respit från ett grått och kallt Sverige, är definitivt mödan värd!

Att flyga från Bangkok till Stockholm med en bebis i släptåg är ingen lätt uppgift i vanliga fall, addera två storasyskon och en krasslig äkta make som på grund av strulig rygg och långa ben har bokat sittplats med extra benutrymme och hamnar många rader bort från oss – och ni har anledningen till att jag gärna lägger till Superwoman som andranamn.

flygplats_barn

Själva flygresan är en sak, en annan är all väntan på flygplatsen. Det är en konst att åka i tillräckligt god tid för att inte fastna i morgonrusningen och ta höjd för långvariga säkerhetskontroller, men samtidigt inte behöva spendera alltför mycket onödig tid på flygplatsen. Jag föredrar god marginal framför stress och är mycket hellre tre timmar för tidig än en minut för sen. (Det gäller inte bara mina resor.)

”Better three hours too soon than a minute too late.”William Shakespeare

Norwegian rekommenderar att man är på plats ca 3 timmar innan avfärd vid internationella flygningar, vilket jag tar fasta på. Planet går i vårt fall klockan 09:10 och vi åker därför från hotellet redan klockan 05. Taxifärden från vårt hotell The Rembrandt kan ta upp till 1,5 h i morgonrusningen, men vi susar fram på dryga halvtimmen.

flyg_med_barnen

Efter en smidig incheckning och några timmar på flygplatsen får jag och barnen tre säten på mittenraden, men eftersom planet inte är helt fullt flyttar Sebastian till ett eget säte efter en stund. Det gör stor skillnad…

Resa_med_barn

… särskilt när Nelly äntligen bestämmer sig för att sova en stund.

Nice_and_tasty

Ganska snart efter vi har lyft kommer lunchen, ett stort plus för att barnportionerna serveras först. Men själva maten, alltså jag vet inte. Barnen slukar pastan, jag mumsar i mig morötterna, men köttfärsen får ligga kvar orörd. Många barn, och speciellt ett av mina, är kinkiga med att maten ligger blandad. Jag skulle ha föredragit separata förpackningar för ris, kött och grönsaker.

nice_and_tasty_not

Vuxenportionen är dessvärre en sorglig syn. Räkcoctailen och chokladkakan får jag i mig, men huvudrätten är faktiskt helt oätlig. Namnet på menyn? ”Nice and tasty”. Eh, jag skulle hellre döpa den till ”Not so Nice and tasty at all”. Den här maten har vi alltså betalat extra för. Jag packar istället upp min egen fika som ger tillräckligt med energi för att underhålla Nelly med pysselböcker, sånglekar och jagande runt längs gångarna.

flyga från bangkok till stockholm

Jag får också ovärderlig hjälp av familjens iPad, där Youtube-klippen från Merry Music Box går varma. De stora barnen sköter sig exemplariskt och är under långa stunder helt uppslukade av barnfilmerna på skärmarna. Maten må vara sunkig, men en stor eloge till Norwegian för underhållningssystemet som finns ombord på 787 Dreamliner.

oaver

Under de stunder Nelly slumrar passar jag också på att försöka sova. Jag får bra användning av nackkudden Ovaer – som definitivt får hänga med på nästa långflygning. Jag gillar den stora huvan som gör att jag kan stänga ute världen en stund och känna att jag sitter i min egen lilla bubbla.

flyga_med_barn

Timmarna tickar fram i ganska långsam takt och mellan varven sneglar jag avundsjukt på munken som sitter några rader framför mig. Jag hade flera gånger under resans gång betalat en stor slant för att få en dos av hans orubbliga lugn.

Efter många och långa timmar landar vi så äntligen på Arlanda. Att flyga från Bangkok till Stockholm med tre barn i släptåg gör att jag känner mig oövervinnerlig, särskilt med tanke på att resan till Bangkok från Stockholm också blev en smärre katastrof eftersom min man hade ryggskott på resan på ditresan. Heja mig!

Att flyga från Bangkok till Stockholm: tips för att flyga långt med en 1,5-åring:

 • Ha med pyssel i mängder! Vi spenderade ett par timmar av flygtiden genom att pyssla med leklera och stora ark med klistermärken som lillan fick klistra i en bok.
 • Spara ner barnets favoritklipp i Youtubes offlineläge. Då behöver ni inte internet för att titta på dem. Vår Nelly är just nu besatt av Merry Music Box som en vän till oss har varit med och skapat.
 • Ta med en egen kudde, filt och gosedjur för att få barnet att känna sig tryggt.
 • Packa med extrakläder till både dig och barnet.
 • Undvik hungerfällan, packa med egen mat/fika till både föräldrar och barn.
 • Sist men inte minst: om ekonomin tillåter – boka nattflyg!

Här hittar du fler tips om att flyga med en bebis.


Har ni fler tips att dela med er av för en lyckad flygresa med mindre barn?

10 comments

 1. Kanonbra tips! Men vi är nog max 1.5h innan avgång. Lååång tid för maken och stressigt för mig. Mao, ingen är nöjd!
  Vi flög med Norwegian till USA och då hade vi egen pastasallad och smörgåsar med. Verkar varit ett vinnande koncept!
  Vi har fortfarande inte köpt flygbiljetter till Thailand men lutar åt flyga till krabi. Vi får se!

  1. Tack Anna! Ja, i vanliga fall brukar vi aldrig klara de där 3 timmarna. Min man är också betydligt mindre angelägen om att vara på plats långt i förväg, men jag tror att jag har påverkat honom mer åt mitt håll än tvärtom.

   Ja, om ni kan så satsa på flyg till Krabi, betydligt enklare med 3 kids! 🙂

 2. Superwoman säger jag bara! 🙂

  1. Men eller hur! Hehe.

 3. Det är klart att du är Super Woman! 😀

  1. Näst efter dig då…

 4. Går att köpa sömntabletter på apoteket i Thailand, dock olagliga i Sverige och antagligen inget man ger till sitt barn. Hemresan är för övrigt det värsta som finns, slut på det roliga och alla härliga upplevelser hänger endast är kvar som ett gott minne, när man lyfter mot kylan i Sverige.

  1. Jag har även hört att amerikanarna brukar ge sömnpiller till sina barn under långflygningar… hm, inget jag skulle våga testa själv dock.

   Nej, hemresan är ingen rolig historia. Tur att det kommer nya resor!

   1. Jag fick tipset av en annan svensk i Thailand, gick på apoteket och sen gav jag mig själv en sömntablett i början av en 12 timmars flygning från BKK. Sov oerhört gott hela hemresan, vaknade strax innan landning, pigg och utvilad. Det var först nästa gång jag skulle på en längre resa och jag gick in på apoteket här hemma, som jag insåg att sånt där är olagligt i Sverige. Typiskt att allt som fungerar är förbjudet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close