Close
Att fira jul utomlands

Att fira jul utomlands

Många svenskar flyr julstressen och bestämmer sig för att fira jul utomlands, gärna på ett ställe med vajande palmer och gassande sol. Men det finns också svenskar som befinner sig där, under solstrålarna, som inget hellre vill än att fira jul hemma i Sverige med allt vad det innebär.


Under vår long stay i Thailand hade jag min enda riktiga hemlängtan över just julafton, men rådde bot på denna med hjälp av svensk julmat och Kalle Anka. Vår treåring var lite orolig över att jultomten inte skulle hitta hela vägen från nordpolen till Thailand. Men hur skulle han inte vilja ta svängen förbi Asien när det bjöds på så här god fika? Och uppenbarligen funkade det, tomten kom någon gång under natten till julafton och lämnade ett gäng paket under vår miniplastgran.


På julaftons morgon tar vi den traditionella morgonpromenaden nere vid Long Beach, för en gångs skull klädda i finkläder i stället för badkläder.


Det finns många fördelar med att lära känna kocken med svenskanknytning på restaurangen The Frog – hon fixar så att vi får avnjuta ett specialskeppat julbord hela långa vägen från Sverige. I vanliga fall är jag inte överförtjust i julbord, men sällan har sillen smakat så gott som i Thailand. Är det inte konstigt?


Klockan 15 drar vi igång datorn med ett gammalt avsnitt av ”Kalle Ankas jul”, detta efter att ha tagit ett långt bad i poolen. På kvällen kommer tomten igen, denna gången med en säck julklappar. Så visst blir det en svensk jul ändå, om än med lite inslag av sol och palmer.

Tidigare lyckade utomlandsjular har jag fått uppleva i Australien, Costa Rica och Skottland. Alla utlandsjular har haft sin charm, men den jag har starkast minnen av är den i Costa Rica. Jag firade hemma hos en familj som bodde i utkanten av djungeln, när tallrikarna på bordet plötsligt började skaka och taklamporna svaja fram och tillbaka. Jag blev livrädd, men de övriga i familjen bara log och skakade på huvudet åt mig. Det var ju bara ett pyttelitet jordskalv och tydligen inte alls något att stressa upp sig över. Eller så var det precis just det. I vart fall för en svensk backpackerska ljusår bort från familj, risgrynsgröt och julgran hemma i Sverige.

Lyssna gärna på mitt och Lisas avsnitt om att resa under julen i vårt andra avsnitt av ”Att resa-podden”. 


Att tänka på inför att fira jul utomlands:

 • Flyg- och hotellpriser är aldrig så dyra som över jul och nyår. Var ute i god tid!
 • Om du kan tänka dig att sitta i ett flygplan på julafton kan du däremot hitta riktigt bra biljetter.
 • Ska du fira jul med utländska vänner kan det vara en kul idé att packa med sig typiskt svenska juldelikatesser att bjuda på. Det brukar bli väldigt uppskattat!
 • Beroende på i vilket land/område du befinner dig i är julafton som vilken dag som helst (vissa länder firar jul på juldagen, andra länder firar inte alls). Se till att sätta dig in i kulturen och traditionerna för det ställe du besöker.
 • Även om du själv ogillar allt vad julen innebär, så tänk på att dina eventuella barn kanske inte gör det. För många barn är traditioner viktigare än vad man tror. Med hjälp av den lokala affären och lite fantasi kan du med enkla hjälpmedel fixa till en svenskliknande jul på plats.

12 comments

 1. För oss har det nästan blivit en tradition att fira jul utomlands! Vi vet inte exakt var det blir i år… men det lutar mot Spanien! 🙂

 2. Spanien har jag ännu inte provat, men det låter som en utmärkt idé. Hoppas att ni får en underbar upplevelse!

 3. Intressant att läsa om ert julfirande i Thailand! Tycker ni verkar ha lyckats jättebra med en ”julig” jul, trots palmerna och värmen. Jag firade (som jag bloggat/bloggar om) jul i Prag förra året, och där var det inga direkt svenska influenser. Vi hade också medvetet valt att resa bort för att tona ner det hela. Men visst blev det julstämning ändå, med julmarknad, julkonsert och lite paketöppning. När vi kom hem hade vi sedan en ”minijulafton” med kompensation av svensk julmat och fler paket. 🙂 PS. Har större barn (tonåringar).

  1. Prag måste vara en härlig stad att fira jul i. Kan också tänka mig att de har riktigt bra julmarknader!?

   Tack åter igen för att du sprider ordet om vår podcast i sociala medier. Det värmer!

 4. Jag firar sällan julen i Sverige. De senaste 20 åren är det 3 jular jag varit i Sverige och i år ska jag vara det igen. Som utlandsboende eftersträvade jag aldrig att fira jul, det är liksom inte min grej. Speciellt inte om man lämnat julen bakom sig. I år blir det Norrbotten hemma i den fina gården, för ovanlighetens skull och efter nyår blir det Österrike. Ser trevligt ut på dina bilder.

  1. Oj, 17 jular utomlands på 20 år? Det är bra track record.. 🙂 Norrbottenjul på en gård låter onekligen charmigt det också.

 5. Under mina jular som reseledare firade jag jul både i Spanien och Italien och som flygvärdinna har det blivit i Thailand 🙂 men jag är faktiskt rätt hemma kär just på julen och älskar att åka hem till Dalarna till familjen. Så jag tror faktisiskt att kommande jular kommer att tillbringas i Sverige….. Blev en på Västkusten också. Men älskar att resa årets alla andra dagar 🙂 Kika in i min blogg btw….kram L

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close