I dessa tider av hög inflation och allmän ekonomisk osäkerhet finns det vissa frågeställningar som återkommer i resesammanhang: “Vilka är de bästa tipsen för att resa billigt i Sverige?” är en av dem. För ett tag sedan deltog jag som gäst i P1 Plånboken för att dela med mig av mina bästa tips för att resa billigt (eller i vart fall billigare) under semestern.
Jag brukar själv dela upp planeringen för vår resebudget i fyra övergripande kategorier: 1) Resekostnader/transport 2) Boende 3) Aktiviteter/nöjen och 4) Mat. Nedan har jag samlat mina tips under respektive rubrik, den här gången med fokus på resor och resande inom Sveriges gränser. Trevlig semester!
Fler tips hittar du här: Att resa ekonomiskt – tips och trix i Att resa-podden
Att resa billigt i Sverige: 35 tips för att hålla ner kostnaderna under semestern
Resekostnader och transport
#1. Boka i god tid och spana efter kampanjer plus lågpriskalenderar. Utnyttja reseaktörernas ”boka tidigt-rabatter” och ha koll på diverse kampanjer. Se också till att hålla koll på lågpriskalendrar, dessa kan du hitta både för flyg och tåg.
#2. Signa upp dig på nyhetsbrev. Visst kan det vara störigt med spam-känsla i mejlkorgen, men plötsligt dimper det Det Där Erbjudandet ner. Ett sådant kan absolut vara värt eventuell mejlbombning.
#3. Tidiga avgångar är ofta billigare. När barnen var mindre brukade jag ta 05:21-tåget söderut från Stockholm central. Det var betydligt billigare, dessutom slapp jag folkmassorna i morgonrusningen och kunde dessutom komma fram till mitt resmål strax innan lunch. (Prisexempel från SJ: Stockholm – Karlskrona 609 kr kl 05:21 jämfört med 1 143 kr kl 08:21)
#4. Jämför, jämför och jämför igen – sajter, datum och rutter. Om du själv inte vill lägga tid på att rodda med sökningar på flera olika sajter kan du använda samlingssidor/sökmotorer för flyg.
#5. Samla poäng! Jag själv använder SJ Prio MasterCard (SEB), vilket i praktiken innebär att jag nyligen åkte tåg ToR till Växjö för mina poäng. Kortet använder jag för att samla poäng på vardagsinköp och resor. Kortet ger idag 20 SJ Prio-poäng per 100 kr plus en kompletterande reseförsäkring särskilt anpassad för tågresan. Kortet har en årsavgift på 350 kr per år, men kommer du upp i svart medlemsskap blir årsavgiften gratis. OBS! Tänk på att det här är ett kreditkort med allt vad ett sådant innebär. Jag brukar själv sätta in en klumpsumma i förskott i början av månaden för att inte riskera att glömma betala faktura med dyr dröjsmålsränta.
#6. Res från en annan avgångsort. Om du byter avreseort kan du ibland hitta resor med lägre pris. Kanske är det värt en bilresa till annan tågstation / flygplats för att spara några slantar?
#7. Res innan säsongen drar igång på riktigt. Utbud och efterfrågan visar sig föga förvånande också på biljettpriset.
#8. Boka nattåg eller båt så sparar du dessutom in på kostnaden för boendenätter.
#9. Mängdrabatt. The more the merrier? Jo, ibland så! Vissa aktörer är duktiga på att erbjuda grupp/familjerabatter. Som exempel kan nämnas Blekingetrafiken som erbjuder “Tillsammans-rabatt”.
#10. Bli medlem i Svensk Turistförening. Som medlem i STF får du 10-15 procent medlemsrabatt på tågbiljetter hos fyra tågoperatörer. Medlemsrabatten gäller på SJ, Snälltåget, Vy-tåg och Norrtåg PLUS rabatt på deras ansluta boenden (se nedan).
#11. Kolla upp förmåner i andra föreningar/förbund: Som exempel får medlemmar i ett Sacoförbund tio procent rabatt på tågresor med SJ. Som medlem kan man också få rabatt på hotellövernattningar.
#12. Transporter på resmålet. Eventuella taxiresor och kommunaltrafik på resmålet har en tendens att rusa iväg i kostnad. Tänk över din situation och kolla exempelvis upp alternativ som hyr- eller lånecyklar. Det bästa sättet att upptäcka en stad är väl annars springturism eller för all del promenader.
Boende
#13. Går det att byta hus med någon? Antingen via förmedling eller privat med vänner.
#14. Jämför hotellets hemsida vs jämförelsesajter. Jag har ibland fått höra att det är billigare att boka hotellrum direkt via hotellets hemsida än på hotelljämförelsesajter som exempelvis Hotels.com och Booking.com, men det kan lika gärna vara tvärtom. När vi nyligen googlade efter boende i Prag jämförde vi priser på booking.com vs hotellets hemsida. Det visade sig skilja 3 000 SEK för samma rum och samma datum, där hotellet alltså var det dyrare alternativet.
En fråga som också kan vara värd att ställa sig är om läget verkligen är allt? Vissa vägrar kompromissa på den här punkten, andra inte. Generellt sett blir det billigare ju längre ut från stadskärnan du kommer.
#15. Gå med i lojalitetsprogram och samla gratisnätter: Genom att göra flera bokningar hos exempelvis Hotels.com går det att uppnå vissa ”lojalitetsnivåer” och därmed få rabatt på framtida bokningar alternativt gratisnätter. Tänk samma princip som (de numera elektroniska) stämpelkorten på Espresso House där din tionde dryck blir gratis!
#16. Medlemskap i Svensk Turistförening (STF) ger medlemsrabatt på anslutna boenden. I skrivande stund går det att välja på 250 boenden. Drygt 50 av dem drivs i egen regi, medan resten ägs samt drivs av engagerade företagare. Jämfört med trista hotellkedjor kan jag konstatera att (de flesta av) STF:s anslutna boenden är personliga, genuina och hållbara.
#17. Bo i lägenhet/hus/stuga/vandrarhem istället för hotell. Kanske ett självklart tips? Men det går att komma ner rejält i pris genom att kolla andra boendealternativ än just hotell.
#18. Husbil, campervan eller husvagn? Har du tillgång till ett eget litet boende på hjul kan många slantar sparas in på boendekostnader. Du behöver inte äga själv, det går också att hyra.
#19. Tälta! För att komma ner i kostnad är såklart tält ett fint alternativ. Har du inget eget tält går det säkert låna från någon kompis, numera finns också flera bra uthyrningstjänster. Jag har tidigare kollat på Hygglo, där privatpersoner hyr ut sina grejer. Annars erbjuder exempelvis Naturkompaniet, GearRentle och Outdoor Buddies tältuthyrning. Prisexempel 248 kr/dag för 2 pers (minst 3 dagar) för GearRentle, jämfört med Hygglo (privat) campingtält i Stockholm för ca 35 kr per dag eller 245 kr för en vecka. Naturkompaniet tar 500 kr för en helg.
#20. Madrass eller hängmatta? Andra alternativ för att övernatta billigt med semesterkänsla är att fälla ner baksätet i en kombi och lägga ut en madrass i bakluckan, alternativt att hänga upp en hängmatta mellan två träd.
#21. Signa upp dig på nyhetsbrev! Jag har ofta tagit tillvara på chansen till rabatterade priser genom att anmäla mig till olika nyhetsbrev. Detta hände senast inför hotellvistelsen på Smådalarö Gård där jag fick tio procent rabatt på priset tack vare att jag signade upp mig på hotellets nyhetsbrev. Många bäckar små!
#22. Både Ica och Coop är duktiga på att samarbeta med partners för att erbjuda schysta partnererbjudanden som kan bidra till billig(are) semester i Sverige. Som medlem kan du bland annat få rabatt på hotellvistelser, men också föreställningar, SPA-upplevelser och specifika Må bra-helger.
Aktiviteter och Nöjen
#23. Sommaren är ofta dyrare MEN tänk på att det också finns “säsonger i säsongerna”. Kneippbyn på Gotland har exempelvis olika priser för Försommar vs Högsommar (där gränsen går strax efter midsommar.) Prisexempel 325 SEK inträde per person under Försommar, respektive 425 / 395 SEK under Högsommar (beroende på vilken veckodag du väljer att gå). För vår familj innebär den här prisskillnaden i praktiken 500 kr enbart i inträde.
#24. Är det verkligen nödvändigt med åkband? Besöker du en nöjespark kanske det i slutändan är mer ekonomiskt fördelaktigt med klippkort – i vart fall när det är så mycket folk i parken att du och barnen ändå inte hinner åka alla attraktioner på grund av köbildning.
#25. Håll koll på våra större svenska matkedjor och deras samarbeten som kan möjliggöra en billig(are) semester i Sverige. Bläddra igenom ICA:s och Coops medlemstidningar med tillhörande bilagor, där kan du hitta riktigt bra erbjudanden.
#26. Besök våra nationalparker! Sverige har just nu 30 nationalparker utspridda från norr till söder, var och en unik på sitt sätt. Det läggs mycket tid och pengar på att bevara de värdefulla landskapen i våra svenska nationalparker, men för oss besökare är det (till skillnad från i exempelvis USA) helt gratis att besöka parkerna. I anslutning till våra nationalparker finns det dessutom ”naturum” utplacerade. Ett naturum kan liknas vid ett besökscentrum där besökarna får veta mer om den kulturhistoria, natur, djur och växtlighet som har format det aktuella området.
#27. Investera i Kulturarvskortet! Kanske sommarens bästa tips om du är kulturellt intresserad? Kortet, som är personligt, ger upp till 50 procents rabatt till drygt 300 kultursevärdheter i hela landet. Kortet gäller för obegränsat antal besök för en person under ett år för ett pris om 250 kr. Ladda därtill ner appen Svenskt Kulturarv så får du en heltäckande guide till museum i Sverige plus tips om olika utställningar. Med kortet får du rabatt på entréavgiften och i vissa fall rabatt i butiken och caféet/restaurangen.
#28. Hembygdsgårdar/museum. Jag vill absolut slå ett slag för våra fina hembygdsgårdar som är utspridda över hela landet.
#29. Ta dig ut i skärgården med båt! Den reguljära skärgårdstrafiken trafikerar regelbundet olika kajer och öar, i Karlskrona kan du exempelvis ta Sturköpendeln/båten istället för bussen ut till öarna under sommarhalvåret. I Stockholm kan du använda ditt SL-kort och som exempel åka ut till någon av kustorterna Vaxholm, Norrtälje, Nynäshamn och Gustavsberg.
Mat
#30. Restauranglunch istället för middag! Har du siktet inställt på en specifik restaurang? Se till att besöka restaurangen under lunch och undvik därmed en potentiellt svindyr middagsmeny à la carte. Bra sätt att få en känsla för restaurangens “vibe”, miljö, personal och inte minst maten fast utan att bli ruinerad.
#31. Kolla upp ”Food tours”. Det blir ett bra tillfälle att testa många restauranger i samma stad.
#32. Underskatta inte matsäck/picknick! Jag vet inte hur många baguetter och drickyoghurtar jag har ätit till lunch under mina resor genom årens lopp, men många är det. Mat på restaurang är en dyr utgift. För många, inklusive mig själv, är dock maten en stor del av reseupplevelsen.
#33. Köp billig mat som riskerar att kastas: Jag har laddat ner appen Karma där det går att köpa överblivna luncher, bakverk och bröd etc för ett nedsatt pris från restauranger och caféer. (Du kan välja att få notifikationer när det finns mat att rädda i närheten av där du befinner dig.) Bra sätt att komma ner i pris och samtidigt bli mätt.
#34. Bo i lägenhet/hus/stuga och laga maten själv. Självklart punkt kan man tycka, men så här reste vi helst när barnen var små. Visst höll vi nere kostnaderna, men det blev också betydligt lugnare och skönare att äta hemma än att oroa sig för ständigt restaurangkaos med knattarna i släptåg.
#35. Se till att boka hotellrum med kyl på rummet! Har du bestämt dig för att bo på hotell kan det vara värt att kolla upp alternativ som har kylskåp på rummet. Väldigt skönt att kunna gå till en mataffär och bunkra upp med lite stödmat för att inte behöva äta all mat ute. Vi brukar dessutom lägga en vattenflaska i frysdel på kylen om en sådan finns, för att sedan använda flaskan som kylklamp till vår matsäck senare under dagen.
Har du fler bra tips för att resa billigt i Sverige? Fyll gärna på i kommentarerna!
Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.
1 comment