Jag och min lillasyster Kajsa är nyligen hemkomna från tre dagars vandringsglädje på Bjärehalvön i Skåne. Vi delar intresset för att vandra och gillar också planeringen inför själva vandringen – det är en del av helhetsupplevelsen. Kartor ska studeras, ryggsäcken packas på smidigast sätt, matinköp gås igenom i detalj och stormkök testas inför avfärd.
Men ibland är det väldigt skönt att få allt serverat, och låta andra ta hand om både planering och paketering. Den här gången låter vi Båstad Hiking Festival stå för den delen, medan vi njuter av godbitarna.
Här kan du läsa mer om min upplevelse av vandringsfestivalen under oktober 2022.
Båstad Hiking Festival – om att vandra på Bjärehalvön
Allmänt om Båstad Hiking Festival
Båstad Hiking Festival är numera ett väletablerat evenemang med fem år på nacken, vilket också firas med en jubileumsfest på årets festival. Startskottet gick under hösten 2017 som ett “leaderprojekt” av Båstad Turism & Näringsliv. Den då nyanställda Annika Borgelin (numera VD) ville sätta vandring och cykling på kartan, inspirerad av det stora europeiska vandringsevenemanget Eurando som arrangerades i Skåne under 2016. Annika Borgelin menar att Bjärehalvöns geografiska läge i kombination med att halvön är omgiven av hav på tre sidor, och dessutom en ås på toppen, skapar unika förutsättningar att bygga vidare på. Och visst mottogs konceptet med en vandringsfestival mycket bra, vilket Annika Borgelin till stor del tackar festivalens funktionärer och guider för – vilka spelar och har spelat en avgörande roll för evenemanget.
Jag tror personligen att en av framgångsfaktorerna är möjligheten att själva kunna välja och vraka bland ett brett utbud av vandringar, och därtill lägga till aktiviteter och boende efter intresse. Under årets festival kan vi deltagare anmäla oss till After Work, Afternoon Tea och Jubileumsfest i mån av intresse, lust och plats.
Själva vandringarna då? Åh, det är ett angenämt problem att gå igenom och försöka välja mellan de tjugotal vandringar som ingår i årets utbud. Jag deltar under festivalens samtliga tre dagar (fredag-söndag) och ska därmed bestämma mig för tre olika vandringar. På programmet erbjuds bland annat “Kustnära vandring på Prins Bertils Stig”, “Bjäres toppar – Hovs Hallar, Knösen & magnifika Norrviken” och “Bjärehalvöns själ – en vild vandring utanför stigarna för dig som vill uppleva det genuina Bjäre”. Jag och min syster fastnar, oberoende av varandra, omedelbart för Hallands Väderö. De andra valen är inte lika lätta, men för egen del känner jag mig väldigt nöjd med den slutgiltiga vandringsblandningen bestående av stad, hav och skog!
Dag 1: Konst och kulturvandring
Jag kickar igång fredagen, och därmed festivalen, med en vandring som går under rubriken Konst och Kulturvandring. Jag gillar tanken på att få en övergripande bild av Båstad, spana in offentlig konst och därutöver träffa lokala och verksamma konstnärer.
Jag har tagit bilen ner till Båstad från Stockholm via en avstickare till Halmstad, och känner mig som vanligt lite nervös inför nya sammanhang. Det behöver jag förstås inte vara. En glad Jennifer checkar in mig och efter att ha blivit försedd med festivalarmband, en mugg från Light my Fire och nya ullstrumpor gör jag sällskap med ett gäng trevliga vandrare i smidiga funktionsjackor, rejäla vandringsskor och ryggsäckar i regnbågens alla färger.
Helgens första vandring är dryga milen lång och går genom både skog och stad, samtidigt som vi vandrare får höra mer om Båstads rika konst- och kulturliv. För visst finns ett sådant här, det bekräftar inte minst det nyöppnade kulturhuset RAVINEN (som vi dessvärre inte hinner förbi den här gången).
Vårt första stopp för dagen blir hos konstnären Ola Sarri, som flyttade hit från Värmland för fem år sedan just på grund av konst- och kulturlivet i den här delen av Sverige. Vi får möjlighet att se några av Ola Sarris oljemålningar och oj vad fina de är! Lägg namnet Ola Sarri på minnet, jag är övertygad om att vi kommer få se mer av honom framöver.
Ett stenkast från Sarris studio väntar den här vyn uppe på Hallandsåsen. Med utsikt över Laholmsbukten…
… äter vi vårt medhavda fika i sällskap och lyckas dessutom pricka in lite höstsol.
Dagen och vandringen fortsätter med ännu ett konstnärsbesök hos Margareta Krantz, där vi alla blir imponerade av Krantz senaste mästerverk i form av en matta som tagit henne drygt nio månader att väva. Efter konstnärsbesöken tar vi sikte på ett urval av Båstads offentliga konst, där namn som Ulla och Gustav Kraitz är återkommande. De har bland annat skapat den Birgit Nilsson-staty som står på Dahlmanska tomten i centrala Båstad.
En av de vackraste sträckorna under dagen är Agardhsgatan i höstskrud…
… där vi stannar till för att höra mer om Märta Måås-Fjetterström (1873 – 1941), en av våra starka kvinnliga textilkonstnärer vars mattor fortfarande säljs för höga belopp på välkända auktionshus.
Efter flera timmar i stad och skog, och med en hel massa ny kunskap om kända och okända konstnärer, vandrar vi så småningom hemåt längs strandpromenaden…
… lagom till solen sänker sig över Båstad.
På hotellet möter jag upp min syster Kajsa som har anslutit efter en dag på jobbet – lagom till vi andra hugger in på varm soppa och nybakat bröd under en gemensam After Hike.
Efter 20.000 steg och en hellyckad första festivaldag somnar jag ovaggad i en skön hotellsäng.
Dag 2: Nära naturen på Hallands Väderö
På lördagen väntar äntligen vandring på Hallands Väderö, som dagen till ära gör skäl för sitt namn! Regnskurar, dimma och sol gör oss sällskap under dagen, likaså sälar och tumlare.
Utanför hotellet står en buss mot Torekov, där vi kliver av för vidare båtfärd med Väderötrafiken.
Efter dryga 25 minuter på M/S Nanny når vi Hallands Väderö. Skåne kan väl knappast stoltsera med skärgård som sin främsta USP, vilket gör att de öar som finns i länet är både uppskattade och välbesökta. Hallands Väderö, som ägs av Torekovs församling, betecknas som ett av länets större naturreservat och har drygt 50.000 dagsbesökare per år.
Namnet Hallands Väderö kan verka något förvirrande, eftersom ön är en del av Skåne. En av teorierna är att ön kan ha tillhört Halland under danskväldet, en annan är att ön är en förlängning av Hallandsåsen (den berömda åsen som skiljer Skåne från Halland).
Vår guide för dagen heter Jan och är bland annat landskapsarkitekt, men också ordförande för Sällskapet Hallands Väderö Natur. Det han inte vet om ön och dess historia är förmodligen inte värt att veta. Jan låter oss veta att ön har en unik bakgrund eftersom boskap gått på sommarbete ända från medeltiden och framåt. Ön har, utöver lotsar, fyrvakter och skogsvaktare, aldrig haft någon bofast befolkning. De gamla träden i kombination med det öppna landskapet har därmed gett förutsättningar för ett “litet Noaks Ark”.
Vi går i hamn i väster med dess fyr och fyrvaktarbostäder och får under dagen både se och höra hur människan och naturens krafter har påverkat landskapet på ön. Bokskogarna lyser ännu knallgröna trots höstrusket – inte undra på att filmskaparna till Ronja Rövardotter valde Hallands Väderö och dess oändliga vitippehav som inspelningsplats när Ronja Rövardotter skulle skrika in våren!
På södra delen av ön ligger Kappelhamn, och därmed de flesta av öns hus. Särskilt många är de inte, husen, vilket gör att Jan hinner berätta lite grand om varje bostads unika historia. Eftersom Torekovs församling äger ön ligger samtliga hus på ofri grund (marken arrenderas). Elektricitet? Jodå, det finns, men bara i fyren och i kiosken.
Efter en lunchpaus i Kappelhamn vandrar vi vidare…
… och går förbi den tidigare skogvaktarvillan som numera fungerar som vandrarhem. Min lillasyster börjar genast googla efter lediga rum framöver, det här är absolut ett ställe att återvända till.
Under delar av vandringen ser vi nyfikna knubbsälar spana och skälla på oss och varandra. Sälarna fridlystes 1966 och kolonin har därefter ökat från tio individer till flera hundra.
Jag tror att alla i vårt sällskap förundras över hur den här lilla ön, som alltså mäter 3,1 kvm, kan innehålla ett sådant varierat landskap – och därmed en så pass varierad vandring. Grönskande bokskog, rejäla klippblock och betesmark varvas med urgamla ekar, alkärr och karaktäristiska hus. Hela min långhelg på Båstad Hiking Festival är förvisso både fin och minnesvärd, men timmarna på Hallands Väderö tar nog ändå priset som helgens absoluta höjdpunkt!
Läs mer: Hallands Väderö – vandring på svensk ö-favorit utanför Torekov
Efter en båt- och bussresa tillbaka till hotell Riviera Strand svidar vi om till finkläder och ansluter till Jubileumsfesten – klart att fem framgångsrika år med Båstad Hiking Festival ska firas med pompa och ståt! Bordsgrannarna är urtrevliga och timmarna rusar förbi fyllda med livemusik, tal, tävlingar och god mat.
Dag 3: Hålehall med varm mat och lägereldsmys
Tredje och därmed sista dagen på Båstad Hiking Festival väljer vi en vandring om 11 kilometer uppe på Hallandsåsen.
Vi är en ganska stor grupp som tar oss an söndagens vandring med start från Hålehallstugan, norr om Förslöv. Härfrån utgår tre vandringsstigar som mäter 2,5 km (röd), 5 km (gul) respektive 11 km (grön). Här passerar också Skåneleden över Hallandsåsen.
Vi tar sikte på den gröna sträckningen, en trevlig vandring som bland annat passerar bokskogar…
… och granskog, varvat med färgglada flugsvampar, gröna mossmattor och sprakande höstlöv. Vår guide för dagen heter Mats och sitter inne på en massa kunskap om området och dess historia. Vi får bland annat lära oss att byar med ändelsen -torp avser ett nybygge, och att ändelsen inte har något med torpare att göra (vilket jag har trott hela livet).
När vi har gått ungefär halva sträckan når vi Kronotorpet uppe på Hallandsåsen. Här väntar några festivalvärdar…
… med stora grytor rykande het soppa som värmer gott i magen efter vår vandring.
Kanske är Sverige som vackrast ungefär precis just så här…
… och så här. När solen bryter fram genom granarna känns det nästan som att tiden har stått still, och Mats berättelser om dagstorpare, envisa stenmurare, dödsdömda kvinnor och emigrerade släktingar känns plötsligt inte alls särskilt långt borta.
I slutet av vandringen tronar Kullahalvön upp sig på andra sidan vattnet, och vi får en mäktig utsikt över både åkerlandskap, Skälderviken och Kullaberg.
På bussen hem börjar tre dagars vandring ta ut sin rätt och jag nickar till alldeles golvad av de senaste dagarnas steg och intryck. Lagom till vi kommer fram till hotellet öppnar sig himlen och regnet börjar ösa ner, samtidigt som åskan knallar och blixtrarna viner i luften.
Sällan har det väl smakat så gott med Afternoon Tea som just här och just nu! Vi sätter oss vid brasan och försöker samla intrycken efter tre dagar på plats i Båstad och dess omgivningar. Visst händer något alldeles speciellt när ett antal personer i olika åldrar och med olika bakgrund samlas runt en gemensam nämnare – i det här fallet ett intresse för vandring och att komma ut i naturen.
Både jag och min syster åker hem med nya bekantskaper, en hel massa steg i benen och ett konstaterande om att natur, hav och kultur alltid är en bra idé – särskilt om de kombineras. Tack alla inblandade för en riktigt bra helg!
Boende på Riviera Strand
Hotellet Riveria Strand fungerar som navet under hela Båstad Hiking Festival, här anordnas allt från After Hike och Afternoon Tea till Jubileumsfest. Det är också härifrån alla vandringar utgår, antingen till fots eller via busstransport till startplatsen. Vi deltagare får hämta ut fika, lunchlådor och kan även shoppa loss från ett “pop up” showroom från den lokala Haglöfs-butiken. Vi kan också ta del av en välbehövlig massage efter vandringen.
Jag och min syrra Kajsa väljer att bo på hotellet, men vi hör flera deltagare som har bokat eget boende eller bor hos vänner och bekanta i området. Personligen tycker jag det är väldigt skönt att ha allt “inom räckhåll” och därmed kunna smita upp på hotellrummet en stund och vila efter vandringarna innan de olika aktiviteterna drar igång.
Bra att veta om Båstad Hiking Festival
- Festivalen startade 2017 som ett leaderprojekt av Båstad Turism & Näringsliv. De senaste åren har festivalen drivits av LB Events och Kitt Granvide samt ett trettiotal guider och funktionärer.
- Båstad Hiking Festival går av stapeln en gång om året, under hösten. Du hittar mer information på hemsidan.
- Du kan själv välja hur många dagar du vill delta, priset anpassas därefter. (Observera att vissa temavandringar har en extra tilläggskostnad.)
- Hållbarhetspolicy: Festivalen har en hållbarhetspolicy som bland annat innebär att användandet av engångsartiklar minimeras. Rent praktiskt innebär det att maten på vandringarna serveras i lunchkit/kåsor som hyrs från Light My Fire.
- För vem passar Båstad Hiking Festival? Jag skulle säga att evenemanget passar de flesta som gillar natur och promenader. Evenemanget bygger dock på att du följer gruppens tilldelade guide, och därmed även gruppens tempo. Vissa personer kan säkert uppleva frustration över att inte kunna trampa upp egna små äventyrsstigar eller stanna för en fika på egen hand. Nästa år (2023) är däremot planen att locka ”ensamvandrare” med fler möjligheter att uppleva samma koncept, där du istället får en karta och kan upptäcka Bjärehalvön och Hallandsåsen på egen hand. Enligt ett sådant upplägg är det möjligt att kunna komma tillbaka till gemenskapen på kvällen. Bra utveckling tycker jag! Åldrar då? På min första vandringsdag var gruppens medelålder hög, jag skulle spontant gissa på runt 55-60 år. Nästa dag/ vandring var gruppen mer blandad, med ett ålderspann från tonåringar till pensionärer. Själv skulle jag nog känna mig stressad av att ha barnen med på ett sådant här evenemang, att ta med min syster var däremot ultimat.
Fler restips i Skåne!
- Helsingborg med barn: tips för en lyckad familjeresa
- Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten: 19 tips
- Söderåsen i Skåne – tips om aktiva dagar i vacker natur
- Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd
Inlägget är ett betalt samarbete med Visit Båstad. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna, vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inte annat anges. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. (Omslagsfoto: Agardhsgatan, Båstad.)
2 comments