I området mellan Vänern och Vättern finns flera olika stopp som lämpar sig för barnfamiljer. Vår familj väljer att fokusera på historiska höjdpunkter vid Läckö Slott och Karlsborgs Fästning, badbonzana på Arena Skövde och Skara Sommarland samt aktiva dagar på cykel längs Göta kanal. De fem huvudattraktionerna, som vi fördelar över fem dagar, varvar vi med småutflykter i närområdet. Är ni ute efter lämpliga tips om att resa i Sverige med barn är den här rutten (eller delar av den) ett bra tips, beroende på vad just er familjekonstellation uppskattar för typ av semester.
I det här inlägget finns närmare information om vad Västgötaturen innebär, specifika tips om att resa i Sverige med barn och en redogörelse av vår familjs upplevelser av rundturen och dess olika stopp.
Tips om att resa i Sverige med barn: Västgötaturen
Västgötaturen är alltså ett samlingsnamn där fem olika besöksmål har bundits samman för att uppmärksamma några av de familjeaktiviteter som finns i Västergötland:
Under sommaren förvandlas Skaraborg till en fantastisk lekplats för både stora och små – ett riktigt familjeäventyr med andra ord. Längs en rundtur hittar du Skandinaviens största vattenpark, ett sagoslott från 1200-talet, en superspännande fästning, en vindlande kanal och Sveriges bästa äventyrsbad. Och en massa andra skojigheter däremellan.
– Västsverige om Västgötaturen
Mer information om vad du kan göra i västra Sverige hittar du på www.vastsverige.com
#1. Tips om att resa i Sverige med barn: Karlsborgs Fästning
Vid Vätterns västra strand ligger Karlsborgs Fästning som fascinerar både barn och vuxna – hit kommer vår familj definitivt att återvända! Många har gjort, och gör fortfarande, sin militärtjänstgöring på området. Jag tycker mig ha hyfsad koll på vår svenska historia, men hade helt missat att Karlsborgs Fästning byggdes med ambitionen att fungera som Sveriges reservhuvudstad. Anledningen? När Sverige förlorade Finland till Ryssland efter kriget 1808-1809 innebar det att Rysslands gräns kom närmare huvudstaden Stockholm. Nu blev det av högsta prioritet att försvaret skulle organiseras om, och den nya ordningen innebar att försvaret koncentrerades till flera fästningar i Sverige. Viktigast av dem alla blev alltså Karlsborgs Fästning, där det byggdes upp ett helt samhälle innanför murarna.
Höjdpunkter:
- Muséet: Ett bra tips är att börja med en sväng inne på muséet, för att få en överblick över fästningsområdet och dess bakgrundshistoria. Här finns, utöver intressanta utställningar, också en rolig utklädnings- och lekhörna för de små.
- Guidad tur: Missa inte en guidad tur innanför murarna, där du bland annat får följa med en minnesvärd tur genom gevärsgalleriet. Tänk på att turen genom gångarna kan vara läskig för yngre barn, vår fyraåring började gråta eftersom hon tyckte att vissa scener var så verklighetstrogna.
- Vanäs fyr: Fästningsområdet är större än vad man tror, och vi har svårt att plocka russinen ur kakan. Flera tipsar om Vanäs fyr, som helt klart är ett stopp att tipsa vidare om. Förutom att fyren är vacker i sig har du en riktigt fin utsikt över Vättern – under en klar dag kan du bland annat se Omberg torna upp sig på andra sidan sjön.
Läs mer: Karlsborgs Fästning: tips på utflykt vid Vättern
Tips på utflykt i närheten: Djäknesundet
Bara 1,5 mil från fästningen ligger det vackra Djäknesundet, vilket blir en perfekt avstickare efter besöket på fästningen. Jag hörde talas om Vätterns gömda medelhavspärla i SJ:s kampanj “Borta bra men hemma bäst / Visa ditt fantastiska Sverige”. Och visst är detta en undangömd pärla, där du kan förvänta dig solvarma klippor, vita sandstrand och smaragdfärgat vatten. Kanske är det här rent av Vätterns vackraste badplats?
Läs mer: Djäknesundet: Vätterns finaste badplats?
#2. Tips om att resa i Sverige med barn: Cykla längs Göta kanal
Cykling längs Göta kanal är ett bra tips om att resa i Sverige med barn, även om vissa felaktigt verkar tro att man behöver vara elitcyklist för att ta sig fram längs kanalen. Det går utmärkt att välja en delsträcka av den drygt nio mil bilfria dragvägen, som för övrigt fått sitt namn från att oxar tidigare drog båtarna längs kanalen innan propellrarna tog över jobbet. Backar är nästintill obefintliga och det är generöst med rastplatser längs vägen. Vår familj utgår från slussområdet vid Norrkvarn och cyklar bort till Hajstorp, en alldeles lagom tur på drygt en mil fram och tillbaka. Tiden flyger fram medan vi kikar på slussöppningar, pratar med båtfolk och stannar för att fylla på energidepåerna.
Höjdpunkter:
- Slussöppning: Många och långa är stunderna vi stannar till vid kanalen för att se någon av alla otaliga båtar slussas vidare. Det är lika roligt varje gång!
- Barnens Minikanal: Bredvid Norrqvarn Hotell & Restaurang finns barnens egen minivariant av Göta kanal. Inne i baren går det att hämta ut små platsbåtar att slussa fram i kanalen mot pant (vid återlämning av båten får barnen välja valfri glass i frysdisken).
- Restaurangen vid Norrqvarn Hotell & Restaurang: Vår familj äter ett par riktigt bra måltider vid Norrqvarns restaurang, där uteserveringen ligger precis intill Göta kanal. Jag kan också rekommendera räkmackorna vid Hajstorps café intill kanalen.
Läs mer: Cykla längs Göta kanal med barn: tips och inspiration
Tips på boende: Slusshuset, Norrqvarn Hotell & Konferens
Längs hela Göta kanal finns ett femtiotal gula småhus som tidigare användes som bostäder till slussvakterna. Vår familj spenderar ett par nätter i ett av dessa karaktäristiska hus, som går att hyra via Norrqvarn Hotell & Konferens. Det söta lilla slusshuset Norrkvarn har stor trädgård, nära till aktiviteter samt god mat – och inte minst första parkett till slussöppningarna.
Läs mer: Norrqvarn Hotell och Konferens (och att bo i ett slusshus)
Tips på utflykt i närheten: Mariestad
Vill ni åt lite stadsliv ligger Mariestad nära till hands, bara 20 minuters bilresa från Norrqvarns Hotell & Konferens. Vi åker dit en sväng för att beundra Vänern och ta en promenad längs båtarna i hamnen. Vid gästhamnen finns också en mindre lekpark som uppskattades av våra barn, här hittar ni fler specifika tips på barnaktiviteter i Mariestad.
#3. Tips om att resa i Sverige med barn: Arena Skövde
Gillar ni att bada? I så fall är upplevelsebadet Arena Skövde ett givet stopp på er tur i Skaraborgsområdet. Här finns badmöjligheter både inom- och utomhus, vilket passar Sveriges nyckfulla sommarväder. Omklädningsrummen är fräscha och du behöver inte tänka på att ta med eget lås eftersom skåpen låses med hjälp av ett smidigt armband (som du även använder för att betala mat och fika inne i badområdet).
Hela familjen uppskattar att temperaturen är behaglig både inne i badhuset och i badvattnet: upp till 34 grader i vattnet och 36 grader inomhus. En annan fördel är mixen på badutbudet, här finns något för alla. “Drakpoolen” är en mindre badavdelning för de yngre badgästerna och utomhus finns en bassäng med en strömvirvel som sätter igång med jämna mellanrum. Inne i upplevelsebadet finns bland annat en vågmaskin som körs en gång i timmen till våra barns stora glädje, och det finns även 370 meter vattenrutschkanor att välja och vraka mellan. Våra barn spenderar utan överdrift timtals bland vattenrutschkanorna, vilka blir den största behållningen för dem under badbesöket.
Höjdpunkter:
- Magic hole – favorit för vår åttaåring Julia: I Magic hole kan du välja att åka upp till tre personer, med eller utan en stor uppblåsbar badring. Åldersgränsen är sju år, men barn under sju år får dock åka tillsammans med vuxen – vilket innebär att vi kan åka hela familjen.
- Black hole – favorit för vår fyraåring Nelly: I här vattenrutschkanan åker du omsluten av mörker, med undantag för blinkande ljus i olika färger under turen ner. Vår fyraåring älskar “rainbow-tunneln”, trots att varken jag eller syskonen tycker det händer så mycket längs vägen. Åldersgränsen är sju år, men barn under sju år får åka tillsammans med vuxen.
- Turbo – favorit för tioåring Sebastian: Här gäller åldersgränsen tio år, vilket innebär att det bara är vårt äldsta barn som får åka. Här går det riktigt snabbt, och när du är klar visas din tid på en klocka intill kanan – vilket triggar igång tävlingsgenerna i familjen. Det finns även en vattenrutschkana för ännu lite äldre badgäster, Vildforsen är från 13 år och uppåt (samt längdkrav 150 cm).
Läs mer på hemsidan för Arena Skövde.
Tips på utflykt i närheten: Billingen
Känner ni igen namnet Billingen? Billingeost är namnet på en av Arlas populära ostar, och namnet kommer från de älgrika områdena kring det västgötska berget Billingen utanför Skövde. Vid berget, knappt tio minuter med bil från Arena Skövde, ligger Billingen fritidsområde – där det finns en uppsjö av aktiviteter att välja mellan. Vi stannar en stund vid lekparken “Äventyret”, en fin äventyrslekpark med linbana, klättervägg, hinderbana och andra roligheter. Självklart finns här även en älg att gunga på (ni har väl inte missat Billingeostens älglogga!?) Här kan du läsa mer om Billingen i Skövde.
#4. Tips om att resa i Sverige med barn: Läckö Slott
Läckö Slott ligger som ett eget litet paradis vid södra Vänern och längst ut på dess näst största ö Kållandsö. Slottet är från början en medeltida befäst biskopsborg, som under 1600-talet byggdes om av greve Magnus Gabriel De la Gardie. Läckö fungerade som ett sommarslott till De la Gardie och frun Maria Eufrosyne av Pfalz – och det sparades inte på krutet från greven, som var känd för sitt liv i lyx och flärd.
Omgivningarna är sagolikt vackra, vilket i sig inte brukar vara tillräckligt för att mina barn ska komma ihåg och vilja åka tillbaka till en plats. Även om jag själv blir förälskad vid Läckö Slott vid första ögonkastet hinner jag tänka att slottet i sig inte är ett givet tips om att resa i Sverige med barn. Det visar sig dock snart att slottet har så mycket mer än bara utseendet som talar för sig. Här kan barnen gå specialanpassade guideturer och lära sig mer om historian, bada i Vänern, gå småkrypssafari och leka loss i utställningen på naturum. För egen del tilltalas jag av lugnet, naturen och de historiska vingslagen.
Höjdpunkter:
- Guidad tur: Den guidade turen, som tar ca 40 minuter, utgår från slottets tredje våning och dess bostads- och representationssviter och ger en spännande inblick i slottets historia. Vi har med alla tre barnen, och våra två ålder barn suger till sig allt som sägs. Fyraåringen är inte lika lättimponerad, men blir desto mer nyfiken när hon träffar pigan på den guidade barnturen.
- Dramatiserad guidetur för barn: Läckö Slott har fattat grejen med specialvisningar för barn, ta därför tillfället i akt att boka in yngre besökare på en dramatiserad guidetur. Våra barn hänger med en piga för att leta efter “prinsessans förlorade halsband”, en spännande tur från början till slut.
- Naturum och småkrypsafari: Mitt emot Läckö Slott ligger naturum och dess utmärkta utställningar om djur och natur i området. Hänget inne på utställningen, men även den kostnadsfria guidade turen “Småkrypsafari” (som körs flera gånger om dagen under högsäsong) blir en av de absoluta höjdpunkterna för våra barn under vistelsen i slottsområdet.
Läs mer: Läckö Slott: Ett av Sveriges vackraste slott
Tips på boende i närheten: Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset
2013 byggdes naturum Vänerskärgården – Victoriahuset för att passa in i de unika slottsomgivningarana och den vackra inramningen vid Vänern. Det här är Sveriges enda naturum som, utöver själva utställningsdelen, även erbjuder övernattningsmöjligheter. I byggnaden finns dessutom Hvita Hjorten, en besöksvärd restaurang som serverar högklassig mat.
Läs mer: Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset: hotell vid Läckö slott
#5. Tips om att resa i Sverige med barn: Skara Sommarland
Skara Sommarland är för många familjer, liksom för min egen, ett givet tips om att resa i Sverige med barn. Många känner till parken som Skandinaviens största vattenpark, men här finns också tivoli med ett gäng roliga åkattraktioner, riktigt proffsiga shower och gokart. Alla attraktioner i parken ingår i inträdesbiljetten, förutom gokartsbanorna “Imola 2000” och “Formula Indykart” (där du får betala 30 kr i bilavgift för varje åk).
Skulle det vara svajigt väder när ni har planerat att bada, eller om ni inte är särskilt varmblodade av er, är ett hett tips att hyra våtdräkt på plats. Vattnet i poolerna värms förvisso upp till 25 grader, men om det är molnigt och vinden ligger på kan det vara skönt med ett extra lager på den bara huden.
Höjdpunkter:
- Cobran: Båda våra äldre barn är överens om att Cobran i vattenparken är höjdpunkten under besöket på Skara Sommarland. Under åkturen i den här attraktionen sitter två till fyra personer i en gul gummiflotte. Ett stup, en enorm våg, tunnlar och en 13 meter hög vägg är några av ingredienserna som uppenbarligen skapar en hisnande badupplevelse värd att minnas.
- Tranan: Två gondoler hänger utanför själva rälsen, vilket gör den här berg- och dalbanan unik av sitt slag. Jag och mina barn glidflyger, snurrar och skriker högt – och när vi slutligen saktar in hör jag min fyraåriga dotter säga “Vad modig du var mamma”! Extra kul att hela familjen får åka med, längdgränsen för att åka går vid 110 cm.
Läs mer: Skara Sommarland: tips för en lyckad upplevelse
Tips på boende: Skara Sommarlands camping
Vi delar upp vårt besök på Skara Sommarland i två dagar och kan på så sätt hinna med både vattenparken och de övriga åkattraktionerna utan att stressa för mycket. För att inte missa värdefull tid inne i parken är ett bra tips att bo på den familjevänliga campingen som ligger precis i anslutning till Skara Sommarland. Vi bor i en fräsch premiumstuga, men utöver stugor av olika klasser finns även möjlighet att bo i lägenhet, eller för all del boka plats för tält, husvagn/husbil. Här kan du läsa mer och boka boende på campingen.
Tips på utflykt i närheten: Varnhems kloster och Kata gård
Är er familj minsta intresserade av historia är ett tips om att resa i Sverige med barn att svänga förbi Varnhems kloster och Kata Gård – om inte annat för att knyta ihop säcken från ett eventuellt besök i Läckö slott eftersom Magnus Gabriel De la Gardie ligger begraven i klosterkyrkan. I klosterområdet finns ruinerna från en av Sveriges äldsta kyrkor, vars krypta förmodligen är Sveriges äldsta bevarade rum. Med hjälp av fynd från tidigare utgrävningar i det här området kan man lära sig massor om platsen från vikingatiden och längre tillbaka under järnåldern – det vill säga innan munkarna kom hit.
Läs mer: Att göra i Skara med omnejd
Inlägget “Tips om att resa i Sverige med barn” är skrivet i samarbete med Turistrådet Västsverige, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. (Omslagsbild tagen vid Karlsborgs Fästning.) Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. Inlägget publicerades i juli 2019, men uppdaterades i mars 2024.
2 comments
Härligt det ser ut:)