Sankt Anna skärgård: Söderköpings oupptäckta pärla
Fram tills för drygt ett år sedan var Sankt Anna ännu en vit fläck på min Sverigekarta. Jag hade förvisso sett vägskyltarna på väg från Stockholm mot Karlskrona och emellanåt funderat över namnets innebörd och varför jag inte hört fler reseskildringar från den här delen av Sverige. Efter en biltur ut till Stegeborgs slottsruin och Husby säteri i höstskrud blir jag nyfiken på att utforska de här omgivningarna närmare under sommartid – och så blir det.
I mitten av augusti beger jag mig så ner mot Söderköping igen, den här gången i sällskap av min familj. Bara efter fyra mil från Söderköpings stadskärna når vi havet och möts av ett välkomnande lugn, orörd natur och bekanta skärgårdsvyer. Sankt Anna skärgård tillhör Söderköpings kommun och de många grönklädda och lummiga öarna i skärgården är, i kombination med det bräckta havet, något helt annat än den känslan som förknippas med Bohuslän. I Sveriges östra skärgård är landskapet inte lika dramatiskt, inte lika vilt, inte lika vasst och inte lika salt – men det är ändå den här sortens mjuka Östersjövyer jag är van vid från min uppväxt i Karlskrona skärgård. Med tanke på mina ständiga kärleksförklaringar till den typen av landskap känner jag mig genast hemmastadd. Här kommer jag bestämt att trivas!
Den där nyfikenheten över namnet Sankt Anna, eller S:t Anna, är numera stillad. Sankt Anna är tydligen namnet på Sjöfararnas helgon och vittnar om en jungfrulig skönhet som lockar och pockar, precis som den här skärgården lär ha gjort och fortfarande gör. Sankt Anna är en av tre medlemmar i det som brukar kallas för “Östgötaskärgården”, utöver Sankt Anna ingår också Arkösund och Gryts skärgård i den här konstellationen. Sankt Anna skärgård sträcker sig från Aspöja i norr till Södra Finnö i söder. En stor del av skärgården omfattas idag av naturreservat och av specifika fågel– och sälskyddsområden.
Tips om Sankt Anna skärgård i Östergötland
#1. Att göra i Sankt Anna skärgård: För aktiva resenärer
En stor fördel med att den här delen av Sverige fortfarande är relativt oupptäckt är de möjligheter som finns att vara relativt ostörd ute i skärgården för att upptäcka dess otaliga öar. Naturen ser ut ungefär som i Stockholm, men tillgängligheten är desto större. Motorbåtstrafiken är nästan obefintlig och många av öarna kommer du i princip att kunna ha för dig själv. Det lugna tempot innebär också att paddlingen här passar bra för barnfamiljer. Vår familj tar oss ut med två familjekajaker från Kajakparadiset, som har sin verksamhet nere vid Skärgårdsbyn. Mer information om kajaktyper och priser finns på den här länken (det finns också möjlighet att hyra SUP-brädor).
Det faktum att skärgården är så pass oexploaterad innebär även att det finns få pitstop längs vägen för de som ger sig ut på havet. Tänk därför på att ha med tillräckligt med mat och vatten om du paddlar ut i skärgården!
Tips: Från och med början av juli fram till mitten av augusti är det möjligt att boka in dig på sälsafari i Östgötaskärgården. Båten utgår från Tyrislöt (onsdagar) och Fyrudden (söndagar) och fortsätter sedan vidare mot Sandsänkans sälskyddsområde. Här hittar du mer information om sälsafari.
#2. Att göra i Sankt Anna skärgård: För barnfamiljen
- Barnvänliga promenadslingor, kortare och längre: I Sankt Annas omgivningar finns promenadslingor som är anpassade för alla storlekar på familjemedlemmarna. Våra barn uppskattar Barnens naturstig vid Edgars, men också den längre vandringen/naturstigen som utgår från Tyrislöt. Efter drygt halva Naturstigen finns en rast- och utsiktsplats med bord, vilket blir ett perfekt stopp för fikapaus. Här hittar vi också en enkel, men väldigt uppskattad, överraskning till yngre besökare. På klipporna finns en liggande trädstam omvandlad till en interaktiv inlärningsstation, där barnen genom att öppna olika träluckor kan kika på små djurmodeller och läsa sig till mer om djurlivet i omgivningarna.
- Fiska: Även om vi själva inte hinner med något fiske den här gången ser vi flera barnfamiljer upprustade med fiskespön under vår vistelse i Sankt Anna. På St. Anna-gården, precis intill Lagnöbron, har jag hört att det under vissa dagar går att låna metspön inne i restaurangen. För garanterad fiskelycka och valmöjligheter att fiska närhelst andan faller på skulle jag dock ta med egna fiskegrejer!
Tips: För kajakintresserade barnfamiljer anordnar Kajakparadiset anpassade lektioner i kajakpaddling. Aktiviteten kallas för “Kajaklek” och är avsedd för barn i åldrarna 8-10 och 11-13 år. Vi får dessvärre ställa in vår planerade tur för barnen på grund av allt för starka vindar.
#3. Att göra i Sankt Anna skärgård: För historienörden och kulturjunkien
Även om jag själv påstår att Söderköping och Sankt Anna idag är en relativt oupptäckt svensk pärla bland svenskarna kan jag knappast säga detsamma bakåt i tiden. Redan så tidigt som under 800-talet byggdes pålverk i de trånga sunden vid bland annat Stegeborg som skyddsåtgärd för att försvara inlandet. Söderköping, som var en köpstad, och de välbärgade bygderna på Vikbolandet och Östgötaslätten lockade tydligen både pirater och utomstående trupper. Stegeborg är ett namn som sedan återkommer i historieböckerna under tiden, vid slottsruinerna finns idag en rejält spännande del av Sveriges historia samlad.
- Stegeborgs slottsruin: Under medeltiden var Stegeborg ett av Sveriges viktigaste fästen. Många år senare föddes Kung Johan III, son till Gustav Vasa, här på slottet. Hela vår familj uppskattar att gå omkring i det vackra slottsområdet, både inne bland ruinerna samt i parken och örtagården som omger slottet. Jag går runt i min egen lilla värld med en audioguide i öronen (där ingen mindre än Herman Lindqvist gör mig sällskap som berättare), medan Tobias och barnen utforskar området på egen hand. Ruinerna finns på en liten ö i Slätbaken, nära inloppet till Göta Kanal. Det går att komma in året runt, är inte kiosken öppen får besökarna lösa entré i en automat. Mer information hittar du här.
- Edgars på Lagnö: Efter tips åker vi till Edgards hus, ett gammalt bostadshus som efter ägaren Edgards död gick över till Allmänna arvsfonden och senare vidare till Söderköpings kommun. Interiören är orörd och ger en fin känsla över livet på gården genom åren. Idag fungerar gården också som turistinformation, café och butik med presentartiklar. Jag får en pratstund med entusiastiska Barbro Mellqvist som har drivit Edgards hus sedan år 2017. Hennes tidigare tjänster som näringslivssamordnare och kultursekreterare kommer väl till pass, här finns ett brett utbud av kulturaktiviteter under årets gång och det finns planer på ännu fler. I området finns också en liten naturstig och klätterställning för barnen. Hit tycker jag definitivt att ni ska åka, de små detaljerna med bland annat ett hängmattebibliotek i trädgården är precis sådana saker som gör att jag gärna återvänder framöver. Här hittar ni mer information om Edgards på Lagnö.
- Skärgårdsmuseet i Tyrislöt: Museet är förvisso litet, men lyckas ge en bra inblick över det forna livet i skärgården i den här delen av Sverige. Museet drivs av S:t Anna hembygdsförening. Inträde kostar 25 kronor, läs mer här.
Tips: Läs mer om Sankt Annas historia på den här länken.
#4. Att göra i Sankt Anna skärgård: För naturjunkien och livsnjutaren
- Djursö: För att få ett smakprov av skärgårdsnaturen rekommenderas en utflykt till eklandskapet på Djursö, som ligger drygt 4-5 km från Skärgårdsbyn. För att komma till ön behöver du ta dig över en träbro – att köra över den smala bron med bil blir en upplevelse i sig. Öns huvudattraktion är det träd som tros vara Sveriges största ask med sina nästan 10 m i omkrets. Det drygt 500 år gamla trädet står strax före Djursö gård, på vänster sida.
- Tyrislöt: Från Skärgårdsmuseet i Tyrislöt utgår en 2,5 kilometer lång vandringsslinga. Vandringen börjar på en mindre bilväg, men övergår så småningom i stigar genom lummig skog och upptrampade beteshagar. Fikastoppet halvvägs genom slingan är inte bara uppskattat av barnen, utan också av oss vuxna.
Tips: I Sankt Anna skärgård finns föga förvånande många fina badmöjligheter, på den här länken hittar du flera tips på badställen med tillhörande beskrivningar.
#5. Att göra i Sankt Anna skärgård: För gourmanden
- Stegeborgs hamnkrog: Den här charmiga skärgårdskrogen ligger precis vid vattnet, med vy över inloppet till Göta Kanal. Uteserveringen gör sig bäst i sol, men även restaurangens inomhusdel lockar också med sin marina New England-inredning. Vi betalar 550 kr för 3 x dagens lunch och en läsk.
- Båthuset café och bistro: På Båthuset, vid Skärgårdsbyn Mon, äter vi middag med riktigt schyst vy över havet. Menyn erbjuder lättare rätter och restaurangen är öppet dagligen under sommartid. Ett extra plus för den fina barnhörnan inne i restaurangen, det uppskattas!
- Magasinet Sankt Anna: På Uvmarö, nere vid småbåtshamnen, ligger det relativt nyöppnade och familjeägda Magasinet Sankt Anna. Det här är en imponerande byggnad som har plockats ner i 600 delar från det gamla spannmålsmagasinet från Herrborums gods i Sankt Anna för att sedan byggas ihop på en ny plats här vid småbåtshamnen. Magasinet fungerar idag som restaurang, café och gårdsbutik, det som serveras är i så stor utsträckning som möjligt baserat på lokala varor (köttet kommer exempelvis från Missjö gård). Planer finns på att eventuellt bygga hotellrum på Magasinets övre våningar, jag vågar gissar på att ett sådant tilltag skulle bli succé!
Tips: På den sommaröppna restaurang Sankt Annagården, dit du svänger ner precis innan Lagnöbron från Söderköpingshållet, lär serveras god mat med fokus på lokala råvaror. En annan plats som lär vara värd att besöka är den lilla lammgården Ekö gård, med dess gårdsbutik och trädgårdscafé (endast öppet under sommarhelger).
#6. Att göra i Sankt Anna skärgård: För gottegrisen
- Edgards på Lagnö: Resans finaste fikastund får vi utan att tveka på Edgards. Vår familj ockuperar både den färglada hängmattan och trädgårdsmöblerna, och går sedan loss på iskall äppelmust, glass och hembakad ryttarkaka.
- Magasinet Sankt Anna: För er som, precis som jag och mina barn, är svag för hembakat fika finns också bra fikamöjligheter på Magasinet Sankt Anna. Därifrån köper vi dessutom med oss en burk lokalproducerad honung som vi äter med andakt nu när hösten så sakteliga börjar smyga sig på.
Tips: På flera håll (bland annat på Skärgårdskrogen och Edgards) finns möjlighet att köpa ekologisk glass från Östergötland. Glassen producerad på Sänkdalens Gård, belägen på Vikbolandet öster om Norrköping. Mitt hetaste tips stavas Polkagris!
#7. Att göra i Sankt Anna skärgård: Praktiska tips och bra att veta
Ta dig hit:
Sankt Anna skärgård når du efter att ha kört drygt 4 mil från Söderköping, som i sin tur ligger ett par timmars bilresa söder om Stockholm (ca 20 mil). Det finns också ett flygfält med uppställningsfält för ca 25 flygplan beläget i närheten av Stegeborgs slottsruin, närmare bestämt på Skällviksäng mellan Hamnkrogen och Trädgårdshotellet. Närmaste flygplats för allmänheten finns i Skavsta. För att ta dig runt i Östgötaskärgården med båt rekommenderas Skärgårdslinjen, vilken bland annat trafikerar sträckan Tyrislöt – Harstena.
Boende:
Vår familj bor i en stuga i Skärgårdsbyn, Mon. Och en pittoresk liten skärgårdsby är precis vad det är, den röda stugbyn med utsikt över Hålfjärden i Sankt Anna. Till Skärgårdsbyn hör liten butik med nödvändigheter, det finns också möjlighet att hyra bland annat cykel, roddbåt, bastu och badtunna. De 47 kvadratmeter stora stugorna är byggda för året runt-boende, är fullt utrustade och har bäddkapacitet för 4+2 personer, 4 sängplatser och 2 platser i bäddsoffa. Tänk på att ta med egna sängkläder och handdukar om du vill spara in pengar, lakanset finns att hyra för 100 kr/person. Boendepriserna i Skärgårdsbyn ligger i den dyrare klassen (vi betalar närmare 2000 SEK för en familj/natt, hyr du veckovis kommer du ner i pris). Här hittar du fler boendetips i Sankt Anna.
Evenemang under året:
Information om kommande evenemang i Sankt Anna hittar du i Evenemangskalendern. För övrig information om saker att göra i Sankt Anna skärgård med omnejd, kontakta Söderköpings turistbyrå.
Läs mer om Östergötland här i bloggen:
Inlägget om Sankt Anna skärgård är skrivet i samarbete med Söderköpings turistbyrå, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Har du några bra tips på saker att göra i Sankt Anna skärgård som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.
16 comments
Aldrig varit där – ser superhärligt ut verkligen!
Ibland brukar vi säga om Runn i Dalarna, en stor insjö, att den ser ut som skärgården med sina skogsöar – och jag tror kanske det är St Annas man syftar till då. Känns så bekant. Med andra ord – like a lot! 🙂
Spännande liknelser, det ser onekligen ut som skogsöar! Själv har jag som bekant ganska dålig koll på Dalarna… men det får jag se till att ändra på framöver! Liknar det St Anna bådar det ju gott.
Så himla fint det ser ut, har velat paddla kajak där flera gånger men det har aldrig blivit av. Nästa sommar kanske?
Ja, men så fint! Kul att du har övervägt kajak där, många har knappt ens hört talas om namnet. Ser fram emot rapporteringar om du åker dit!
För mig är detta halvvägs mellan barndomen i Västervik och sommarstugan i Oxelösund (just Arkösund ser jag ner till från mina klippor). Det är lustigt hur mina internationella kollegor i Köpenhamn nu kommer hit och paddlar kajak på somrarna. Många här är kajaknördar och verkar känna till just St Anna av någon anledning. Kanske för att deras danska kajakställe gör det.
Men vad kul att höra! Kajak är väldigt poppis i St Anna. Som sagt, liknande känsla som Stockholms skärgård med SÅ mkt lugnare!
Hej! St Anna är en mycket vacker plats. Själv så jag rekommenderar starkt att alla borde åka dit! Jag är 18 och har ett Ungt företag som hjälper bland annat Sankt Anna. Företaget heter REBRACE UF och vi samlar in tamp från bland annat Sankt Anna och gör armband av detta. Det är otroligt att få möjligheten att hjälpa en så underbar plats.
Fint initiativ Jasmine!
Lägg gärna till turridningsverksamheten på islandshästar . Varierade turer för barn och vuxna går dagligen sommartid på Båtsholms Pensionat Norra Finnö
http://www.batsholm.com
Bra tips, tack.