Planerar ni att göra en “thaimout” i Thailand? Här har jag samlat flera frågor och svar mot bakgrund av vår familjs longstay i Thailand.
Edit: Det här inlägget är skrivet 2015, sedan dess har vår familj hunnit med ytterligare två längre vistelser på Koh Lanta. Ett längre inlägg om praktiska förberedelser finns här:
Läs mer: Planering, checklista och tips för thaimout
Jag har nedan försökt svara på de vanligaste frågorna vi får om våra långa längre vistelser i Thailand. Svaren utgår från vår familjs erfarenheter och jag har därför valt att nämna de företag/märken etc. som just vi använde oss av, är nöjda med och därför kan rekommendera till andra.
Foto: Petra Broberg
Longstay Thailand – frågor och svar:
Flygbiljetter
Nu för tiden finns det massor av bra söksajter att använda sig av för att hitta bra och prisvärda flygbiljetter. Jag brukar till exempel använda mig av Momondo eller Skyscanner. Eftersom vi själva behövde ha en öppen biljett kunde vi inte boka online. Vi valde i stället att vända oss till Resias huvudkontor och bokade biljetter hos dem. Slutsumman landade på ca 26000 ToR Köpenhamn-Phuket för två vuxna och två barn. Jämför priser och rutter – ta inte första bästa!
Blöjor/välling/barnmat
Många undrar hur det fungerar med praktiska saker på plats när man reser med små barn. Det varierar på var i Thailand ni befinner er och länge ni planerar att vara borta. Vi hade vår bas på Koh Lanta. Där fanns det mesta vi behövde för att känna oss nästan som hemma. Det överdrivet bästa blöjmärket är Mamy Poko (som till och med finns att köpa på 7eleven). För våra barn fungerade de nästan bättre än Libero och Pampers. Vad gäller välling skulle jag dock rekommendera att ta med sådan från Sverige. Varianterna som finns att köpa i Thailand är sötare och känns heller inte lika “rejäla” som de svenska märkena (men det är väl också en vanesak). Barnmat då? Jo, det finns att köpa i de flesta matbutiker och även på 7eleven. Var dock beredd på att det inte direkt kommer att finnas “köttbullar och potatismos” att välja på.
Boende
Det här beror såklart också på vilken typ av resa ni är ute efter och hur länge ni planerar att vara borta. Väljer ni att resa över högsäsong (december-januari) måste ni vara beredda att betala därefter. Lågsäsong kan ni däremot hitta riktigt bra boendepriser. Vår familj valde att hyra ett hus på Sai Naam Lanta under hela vår vistelse. Där stormtrivdes vi. Jag kan också rekommendera Slow Down. Dessa ställen ska man dock inte välja om man åker iväg för att slippa svenska familjer – det ska man vara väl medveten om! På Koh Lanta finns två svenska skolor, vilket gör att det vimlar av svenskar på ön.
Försäkringar
Ofta ingår en reseförsäkring i din hemförsäkring, men ska du vara borta en längre period bör du försäkra dig på annat sätt. Vi valde att använda oss av Länsförsäkringar Blekinge, som var väldigt hjälpsamma.
Denguefeber
Vi, och många med oss, kände alltid en viss oro för Denguefeber. Oron var inte obefogad, vi såg flera fall under vår tid på Koh Lanta. Vi såg dock bara ungdomar och vuxna som drabbades, jag hörde inte ett enda fall som drabbat barn. Denguefeber smittar via denguemyggen, som är aktiva på dagtid. Se till att ha med er myggnät till vagnen. Myggmedel “MYGGA” från Apoteket är också bra, med det finns också utmärkta varianter att köpa på apoteken i Thailand. Några exempel på symptom för denguefeber kan vara rödsprängda ögon, hög feber med frossa och svettningar, huvudvärk/värk bakom ögonen och kraftig värk i musklerna. Se hellre till att kontakta läkare en gång för mycket, än en gång för lite!
Sol och värme
Oavsett om du är stor eller liten bör du vara försiktig och ha respekt för solen. Våra barn fick båda värmeutslag i början, vilket yttrade sig som små prickar över hela kroppen. Dessa utslag försvann efter bara några veckor. Vi var noga med att skydda hela familjen från alltför mycket sol och smörjde alltid in både och själva och barnen innan vi skulle gå ut. Dessutom undvek vi alltid att vara i solen mitt på dagen.
Vaccin
Här låter jag er själva avgöra vad som är nödvändigt och inte. Vi rådgjorde med VaccinDirekt, och valde att vaccinera oss för Hepatit A och B. Och ja, det är dyrt att vaccinera sig!
Visum
Om man reser in till Thailand med flyg och stannar mindre än trettio dagar behövs inget visum. Vad gäller själva ansökningsförfarandet har reglerna tydligen hunnit ändra sig sedan vi var där sist. Ska man stanna längre än 30 dagar rekommenderar jag er att gå in på Alla Visum – Thailand för att läsa mer om vad som gäller nu.
I övrigt har jag flera gånger fått frågan om vi inte råkade ut för några “missöden” under vår longstay i Thailand. Och nej, förutom att jag svimmade och fick en hjärnskakning råkade vi inte ut för en enda tråkighet. Det var utan tvekan det bästa halvåret vår familj någonsin har upplevt! Kommer vi göra det igen? Åh, det hoppas vi. Varje dag. Läs mer om familjens förberedelser här: “Tips inför longstays med småbarn” och i övrigt under kategorin Thailand.
2 comments
Hejsan, jag och en vän funderar på att göra ett uppbrott i vardagen och flytta till Asien i minst sex månader, vi funderar på just Thailand men har hört att det är näst intill omöjligt att få stanna där så länge. Skulle gärna brevväxla med dig om du har möjlighet för att få lite tips och råd på vägen.
Med varma hälsningar Therese Engdahl
Hej Therese, kul att du har hittat till min blogg. Vi upplevde inga problem med att vara där ett halvår. Mejla mig gärna på annikamyhre@gmail.com så ska jag se om jag kan svara på dina frågor.