Close
Tips inför longstay med småbarn

Tips inför longstay med småbarn

Jag har fått en del praktiska frågor om vår halvårslånga vistelse i Thailand. Hur kommer det sig att vi åkte dit, vad ska man egentligen tänka på innan man åker, vad gör man med sitt boende i Sverige, vad ska man ta med sig, hur fungerar saker och ting på plats och så vidare. Här är en sammanställning av några punkter som kan vara bra att tänka på.  

Varför utomlands och varför Thailand?

Jag och min man Tobias hade länge drömt om ett utlandsäventyr tillsammans som familj. Föregående års extremt kalla och långa vinter gjorde att vi bestämde oss – nu skulle det äntligen bli av! Jag var föräldraledig och gick ändå hemma om dagarna med våra barn födda 2008 och 2010. Min man, som är egenföretagare, hade möjlighet att jobba med projekt som han kunde sköta med hjälp av en dator och ett fungerande internet. Det var nu eller aldrig. Vi tog det avgörande beslutet att flytta i mars 2011 och i oktober samma år landade vi på flygplatsen i Phuket – redo för vårt livs äventyr.

Long beach

Förberedelser i Sverige inför resan

Sverige: Innan vi åkte iväg sålde vi helt enkelt vårt hus. Vi hade ändå planer på att så småningom flytta, och kunde lika gärna göra det innan vi reste utomlands. Möblerna ställdes in i ett Shurgard-förråd. I samband med flytten försökte vi sälja eller slänga så mycket prylar som möjligt. Saker som låg och samlade damm i förråden och ändå aldrig användes la vi ut på Blocket, och fick på så sätt ett välkommet tillskott till reskassan. I maj sålde vi huset, och i augusti flyttade vi ut. Tiden mellan augusti och oktober flyttade vi land och rike runt med våra blå IKEA-kassar. Tur att vi har stor familj och snälla vänner som kunde ta sig an oss.

Thailand: Min mans bror och hans fru bor säsongsvis på Koh Lanta och var därför snälla nog att åka runt och titta på olika boendealternativ för vår familj. Våra kriterier var att det skulle vara barnvänligt och ligga nära stranden. Vi valde till slut att bo på Sai Naam Lanta där vi trivdes fantastiskt bra.

sai naam

Telefon

Vi kontaktade vår svenska telefonoperatör och bad dem ändra till billigast möjliga mobilabonnemang på våra svenska mobiler (tillräckligt för att skicka sms hem då och då). I Thailand köpte vi varsin enkel mobiltelefon (ca 100 SEK styck), och använde oss av kontantkortet 1-2-3 Call. Det funkade väldigt smidigt. Skype använde vi oss av mest hela tiden, både för min mans jobbsamtal, och för att hålla kontakten med nära och kära.

Packning

Eftersom min man prompt skulle släpa med sina golfklubbor fick vi verkligen planera packningen noga. Vi hade med oss minimalt med packning, det mesta finns att köpa där borta. Ni som har småbarn som dricker välling bör dock tänka på att ta med er svensk välling. Den thailändska varianten är söt och sliskig. Bra blöjor finns där borta, märket ”Mamy Poko” är överlägset bäst. Ta också med solskyddsdräkter, det är svårt att hitta på Koh Lanta. Jag skulle även rekommendera småbarnsfamiljer att ta med myggnät till vagnen samt myggmedel som är anpassat till barn (finns på svenska apotek).

packning

Boende i Thailand

Vårt radhus på Sai Naam hyrdes ut möblerat och med fullt utrustat kök. Städning en gång i veckan ingick i hyran. Det fanns ingen tvättmaskin i vårt hus (till min lycka, då slapp jag ju både att städa och tvätta!) Runt hela Koh Lanta finns det möjlighet att lämna in tvätt. Ett dygn senare kan man, för en billig peng, hämta upp ren, strykt och vikt tvätt. Snacka om varsdagslyx!

Layana

Leksaker

Eftersom vi stannade så pass länge köpte vi på oss leksaker till barnen. Runt om ön finns stora affärer inne i ”skjul”, där man kan köpa allt mellan himmel och jord. I dessa ”Clas Ohlsson”-liknande butiker köpte vi en hel del leksaker. Kvalitén är väl inte direkt super, många saker gick sönder snabbt. Vill man ha lite kvalitetsleksaker finns det att köpa på de större och mer välsorterade affärerna inne i Krabi.

Barnomsorg/skola

Det finns två svenska skolor på Koh Lanta, varav minst en av dem även har förskoleverksamhet. Vi skippade förskola och hade istället en inneboende barnflicka med oss från Sverige. Hon passade våra barn tre timmar om dagen.

Umgänge

Koh Lanta är känd för att vara en ”svenskö”, och man träffar mycket riktigt många svenska familjer som är i samma situation som en själv. De flesta är där på någon typ av semester, eller ”thaimout”, och tar sig därför tid att lära känna nya människor. Ett tips är att hänga på familjeturneringarna i Beachvolleyboll på Slow Down. Vi lärde känna flera familjer där nere som vi sedan har fortsatt ha kontakt med hemma i Sverige.

barn

Sol och värme

Många undrar hur våra barn påverkades av solen och värmen i Thailand. Vi hade trots allt en temperatur på minst 30 grader varje dag. I början fick båda barnen mycket värmeutslag vilket yttrade sig som små röda prickar över hela kroppen. Dessa utslag försvann efter bara ett par veckor. Vi var noga med att skydda barnen från alltför mycket sol, och smörjde alltid in både oss själva och barnen innan vi skulle ut. Vi brukade gå till stranden med barnen tidigt på förmiddagen, runt kl 9, och gick hem runt 11-11:30 för att äta lunch och sova middag. Vi var i stort sett aldrig ute med barnen mellan kl 12-15, då solen är alldeles för stark. Efter lite fika och lek var det lagom att gå tillbaka till stranden på eftermiddagen. Det är absolut som skönast på stranden tidig morgon eller sen eftermiddag!

long beach

4 comments

  1. Vilken fantastisk bild med barnen! Kul att ni ska till Riga förresten! Jag har varit där några gånger, men har nog ändå inga riktiga konkreta tips. Senast hade vi en lång mellanlandning där, tillsammans med två tonåriga killar.Då tog vi en båttur (som inte platsade bland de tio bästa… haha). Vi hängde också på en massa fik i Gamla stan. Riga är ju en mysig stad med många trevliga restauranger, kaféer och även en del shopping. Men jag minns inte namnet på något speciellt ställe. Om man har mer tid är väl Jurmala känt också, för spa och bad och annat, men jag har inte varit där.

  2. Tack Helena! Jurmala har jag aldrig hört talas om, ska googla vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close