Under jullovet besökte vår familj 2047 Science Center (det som tidigare hette Framtidsmuseet) i Borlänge. Våra barn är i skrivande stund 5, 9 och 11 år gamla och det börjar bli allt svårare att hitta utflykter som passar hela gänget. Det här stället erbjuder dock aktiviteter där hela vår trio kunde få ut något av besöket – efter våra intensiva timmar på plats var elvaåringen minst lika nöjd som femåringen.
2047 Science Center (Framtidsmuseet) i Borlänge
#1. 2047 Science Center eller Framtidsmuseet, vilket namn gäller?
Många, inklusive jag själv, verkar vara osäkra över om det här stället är ett museum eller inte – och vilket namn som egentligen är det korrekta. För att reda ut begreppen kan jag konstatera att det aktuella vetenskapscentret, som startade redan 1986, fram till 2018 gick under namnet “Framtidsmuseet”. Därefter ändrades namnet till “2047 Science Center”. På så sätt ville man tydliggöra att det inte är ett museum, utan ett vetenskapscenter – Science Center. Vad gäller det aktuella namnet förklaras bakgrunden på följande sätt:
I höstas (2018 reds anm) firade vi 30-årsjubileum och pratade mycket om de 30 åren som gått. Det togs ett beslut om att vi skulle byta namn i år, så nu siktar vi helt enkelt på nästa 30 år med världens roligaste och intressantaste verksamhet.
– 2047 Science Center om namnbytet
#2. Experimentmiljö
2047 Science Center uppger själva att de är en “kunskapsarena inom naturvetenskap, teknik och matematik”. Lokalerna, som ligger alldeles i närheten av Borlänges berömda köpcentrum Kupolen, är uppdelade i två plan.
“Vanliga besökare” som vi själva får hålla oss på nedre plan och experimentera loss i den fina experimentmiljön, medan övre plan används när skolklasser är på besök.
Hela 2047 Science Center är fylld med interaktiva experiment där barnen själva får använda sin fantasi och sina kunskaper för att se hur saker och ting fungerar.
De olika miljöerna är i sin tur indelade i olika teman, såsom teknik, människan, fysik, matematik, energi och ljus.
Vår elvaårings absoluta favorit är VR-rummet där han i den bästa av världar (det vill säga utan alla barn utanför rummet som också ville prova) hade kunnat stanna hela dagen och leva sig in i de virtuella världarna – som för honom kändes väldigt verkliga. Upplägget fungerade fint för vår femåring också, även om vi valde betydligt lugnare “världar” till henne.
En annan favorit för elvaåringen var möjligheten att själv få programmera en liten robot med hjälp av färgkoder.
Vår femåring var som allra mest nöjd med experimenten som innehöll megastora spåbubblor…
… men hon gillade också de olika doftexperimenten!
För egen del fick jag en rejäl nostalgitripp i bygg/matematikrummet med olika färger, former och klossar.
Nioåringen ville mest hänga vid klätterväggen!
#3. Planetariet
På 2047 Science Center finns också ett planetarium, vilket kan beskrivas som en biosal med kupolformat filmduk (som ett Cosmonova i miniatyr för er som har varit där). På Planetariet visas filmer under specifika tider, men här ges också guidade visningar. Vi gick först på den tecknade filmen Zula-patrullen (från 4 år), vilken vår femåring uppskattade till skillnad från våra större barn som tyckte att den var “för barnslig”.
Observera att du får betala tillägg för Planetariet utöver inträde till 2047 Science Center, se mer info under punkt 4.
Senare under dagen gick vi även på den guidade visningen Solsystemet. Under denna visning visades en film samtidigt som en guide inne i planetariet löpande berättade och på ett pedagogiskt sätt förklarade det som visades på filmskärmen. Visningen om vårt solsystem var så otroligt bra – vi var alla helt tagna och jag kan varmt rekommendera den vidare!
Hela familjen, särskilt våra äldre barn, har under flera veckor efteråt refererat till sina nya kunskaper om vårt solsystem i olika sammanhang. Just den här filmen var egentligen från 8 år, men vi kunde ta med oss vår femåring som satt stilla och lyssnade under hela visningen.
Så, är 2047 Science Center i Borlänge värt ett besök? Absolut! Det är ett ultimat besöksmål för barnfamiljer som befinner sig i södra Dalarna, med möjlighet till både rörelse, lek, film, kunskap och spännande experiment.
#4. Bra att veta och praktiska tips om 2047 Science Center
Öppettider: 2047 Science Center har öppet från klockan 10-17 på måndag-lördag, med undantag för måndagar då de stänger klockan 14. Observera att tiderna kan komma att ändras under helger och skollov, håll koll på uppdaterade öppettider här.
Inträdespriser: 100 kr/vuxen, 80 kr/pensionär och 60 kr/barn (som barn räknas 3-17 år). Planetariet kostar extra, paketpris för 2047 Science Center och Planetariet blir då 140 kr/vuxen, 120 kr/pensionär och 100 kr/barn.
Hur lång tid rekommenderas för ett besök? Vi var på plats vid öppningsdags klockan 10 och hade tänkt att stanna fram till lunch ungefär. Det gick inte alls barnen med på, som lätt hade kunnat stanna fram till stängningsdags. I slutändan kompromissade vi och stannade fram till 15-snåret. (Vi var å andra sidan förstagångsbesökare och ville se och prova allt, jag gissar att det är annorlunda för besökare som redan varit där?)
Matmöjligheter: Det finns ett caféutrymme i anslutning till entrékassan/butiken med möjlighet att köpa lättare lunch/fika såsom Billys Pizza och Wasa Sandwich. Det finns också mikrovågsugnar med möjlighet att värma upp barnmat.
Adress: Björlings väg 25, 784 32 Borlänge (Ha Quality Hotel Galaxen som riktmärke, hotellet ligger samma byggnad som 2047 Science Center.)
Mer information hittar ni på hemsidan 2047.nu
#5. Tips om fler familjevänliga besöksmål i närheten:
- Falu Gruva – tips för en familjeutflykt i Dalarna
- Romme Alpin – lämplig skidort för barnfamiljer
- Kulinariet, Stora Skedvi
- Badhuset Aqua Nova
- Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg
- Sahlins Struts
- Tomteland i Mora
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver!