Close
Kulinariet, Stora Skedvi: besöksvärt matstopp i Dalarna

Kulinariet, Stora Skedvi: besöksvärt matstopp i Dalarna

Gillar du mat i allmänhet och knäckebröd i synnerhet är Kulinariet i Stora Skedvi intill Dalälven ett givet stopp under ditt besök i Dalarna. Hit åker vår familj för att fylla på energidepåerna efter några livliga timmar i Borlänges äventyrsbad Aqua Nova.

Kulinariet, Stora Skedvi: besöksvärt matstopp i Dalarna

kulinariet stora skedvi

Stora Skedvi socken i södra Dalarna förknippades under många år med sitt omtalade knäckebröd, och efter ett kortare uppehåll fortsätter den traditionsenliga produktionen i samma socken. Idag sker tillverkningen i en tegelbyggnad som utöver de vedeldade ugnarna där knäckebröden gräddas också har kommit att bli ett matstopp av flera övriga anledningar:

Kulinariet är ett centrum för småskaligt mathantverk i den vackra bygden Stora Skedvi.

– Kulinaret

Jag gillar konceptet att som besökare få en helhetsupplevelse samlad på en koncentrerad yta – i det här fallet kring den gemensamma nämnaren mat. Här kan du få se knäckebröd gräddas, men också botanisera runt i saluhallen Visthusboden, handla mjölk på glasflaska från Stora Skedvi Mejeri – eller för all del ta en lunch i restaurang Kulinariet som var vårt huvudsyfte med besöket.

Restaurang Kulinariet

kulinariet stora skedvi

Restaurangen ligger längst in i byggnaden, och den gamla rustika fabriksmiljön gör sig riktigt bra till den rejäla meny som serveras.

kulinariet stora skedvi

Restaurangen marknadsför sig som en lunchrestaurang och har öppet mellan klockan 11-15. På menyn står under vårt besök bakad fläsksida, hamburgare, råbiff eller det vegetarisk alternativet bakad morot. Köttet kommer från lokala gårdar – fläskköttet från granngården Forsa Gård och nötköttet från Pollacks Gård några kilometer längre bort. Priserna ligger mellan 175-225 kronor för en måltid vilket kan tyckas mycket för en lunch, å andra sidan är i vart fall jag beredd att betala lite extra för blotta vetskapen om varifrån maten jag stoppar i mig kommer ifrån. För barnen gäller samma meny, fast i mindre portioner för en billigare peng.

kulinariet stora skedvi

Under tiden vi väntar på lunchen serveras knapriga knäckebröd från Stora Skedvi som är bakade i rummet bredvid. Knäckebröden fungerar för övrigt också som underlägg för ljusen – snyggt!

kulinariet stora skedvi

Det lokala temat går som en röd tråd genom hela menyn, som dryck beställer vi in äppelmust från Vassbo Äppelmusteri i Dalarna. Hur lyder då utlåtandet för maten? Hela familjen är enig om att hamburgaren håller högsta klass, våra pommes frites är perfekt knapriga och min mans fläsksida är också bra – även om han i efterhand hellre hade beställt in hamburgare efter att ha smakat på våra.

kulinariet stora skedvi

Vi sitter kvar ända till stängningsdags (kl 15) för att njuta av måltiden och atmosfären innan det är dags att köra tillbaka till Stockholm igen.

Butik/saluhall

kulinariet stora skedvi

Under vårt besök går vi också en kort sväng inne i saluhallen, där det är möjligt att köpa både lokala presentartiklar och matvaror.

kulinariet stora skedvi

Knäckebrödet från Stora Skedvi finns naturligtvis till försäljning…

kulinariet stora skedvi

… liksom drycker från lokala bryggerier.

Är du något som helst intresserad av mat och lokala producenter ska du med andra ord göra en utflykt till Kulinariet i Stora Skedvi om du har vägarna förbi södra Dalarna!

kulinariet stora skedvi

Hitta hit: Landsvägen 38, 783 92 Stora Skedvi

Mer information hittar du på Kulinariets hemsida.

Läs mer om barnvänliga saker att se och göra i Dalarna:


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close