Close
Sahlins Struts: besök på en strutsfarm utanför Borlänge

Sahlins Struts: besök på en strutsfarm utanför Borlänge

Fösta gången jag hörde talas om Sahlins Struts var förmodligen under ett avsnitt av Att resa-podden när min poddkollega Lisa gick igenom sina personliga tips på utflyktsmål i Dalarna.

Lyssna här: Att göra i Dalarna under vintertid.

Lisa, som alltså är uppvuxen i Dalarna, har barn som gärna åker till Sahlins Struts på utflykt och det är också ett av hennes bästa tips på sommaraktiviteter att göra i Dalarna med barn.

Sahlins Struts

Efter ett eget besök med min familj precis innan nyår kan vi konstatera att det här stället med dess lilla lekplats, guidade turer och café förmodligen passar allra bäst som utflykt under sommarhalvåret…

Sahlins Struts

… men att ett besök under övriga delar av året också kan passa som lämplig familjeutflykt.

Vår familj med barn i åldrarna 11, 9 och 5 år åker hit för att få en glimt av de berömda strutsarna, prata en stund med det trevliga paret Gunnar och Kerstin Sahlin, kika runt i butiken och även ta en mysig fika innan vi kör vidare mot andra familjeäventyr i Dalarna.

Sahlins Struts

Sahlins Struts på Svedens gård är ett väletablerat koncept i Borlänge, och inte undra på det.

Sahlins Struts

Gården har varit i familjens ägo sedan 1903, då Kerstins farfars far flyttade dit från Leksand. Gunnar och Kerstin har i sin tur drivit Sahlins Struts på gården i 25 år, innan dess hade de ett traditionellt lantbruk med 28 mjölkkor på samma plats.

Sahlins Struts

I samband med inträdet till EU och omställningstiden som följde ville paret prova något nytt. Under en resa till USA besökte de en strutsfarm…

Sahlins Struts

… och ja, resten är historia!

De första kycklingarna bodde i soffan inne i köket.

– Sahlins Struts

#1. Strutsuppfödning på Sahlins Struts

Sahlins Struts

Under vårt besök på strutsfarmen får vi och några andra gäster som stannat förbi för att handla i gårdsbutiken chans att höra Gunnar berätta mer om strutsarna och uppfödningen. Vi får bland annat lära oss att de unga strutsarna stundtals växer 500-600 gram och växer 1 cm om dagen. Från att väga 700-800 gram som nykläckta växer de till 110 kilos praktexemplar på bara 10 månader.

Sahlins Struts

Sahlins är inte ensamma i Sverige om att föda upp strutsar. Det finns idag runt 25 medlemmar i strutsföreningen här i Sverige, varav 2 aktörer är ungefär lika stora som Sahlins Struts.

Sahlins Struts

Vi får också höra att strutsar kan bli drygt 80 år gamla, ungefär samma livslängd som vi människor med andra ord!

Sahlins Struts

Just nu finns ett hundratal strutsar av arten Strutio Camelus i olika åldrar på gården. Stutsarna hålls separerade i två olika byggnader beroende på vilken ålder de har.

#2. Café och gårdsbutik

Sahlins Struts

På gården finns både eget slakteri och chark, samt gårdsbutik och café. Under sommaren, då det finns ett helt gäng anställda på gården, tillhandahålls en meny som anpassas efter hand. Under vintern hålls verksamheten igång med färre anställda.

Sahlins Struts

Inne i butiken finns alla möjliga strutsrelaterade föremål att köpa – allt från dammvippor med strutsfjädrar till strutssalva (hudvård), delikatesskorgar och praliner med strutsäggslikör.

Sahlins Struts

Vi kommer hit några dagar innan nyår, och möts då av en lång kö i gårdsbutiken, och förstår senare att många är här för att köpa strutsfilé till nyårsmiddagen. Efter hand blir det lugnare, och jag får chans att byta några ord med Kerstin.

Sahlins Struts

Hon berättar att en av sönerna i familjen har grundat och utvecklat Sahlins bryggeri, alltså ett eget bryggeri som bland annat tillverkar hantverksöl.

Sahlins Struts

Våra barn går loss på bryggeriets gårdssoda med smak av smultron och lemonad, vilka dricks upp snabbare än kvickt.

Sahlins Struts

En annan populär klassiker i matväg på Sahlins Struts är glassen gjord på strutsägg.

#3. Bra att veta om Sahlins Struts:

Sahlins Struts
Sahlins Struts
  • Hitta hit: Sahlins Struts ligger 11 min bilväg från Borlänge centrum (ca 7 kilometer). Adress: Sveden 1, 781 92 Borlänge.
  • Guidad tur: Sahlins Struts erbjuder guidade turer som tar drygt 45 minuter. Under turen får du höra mer om strutsarna och Sahlins resa till uppfödare. En guidad tur kostar 85 kronor/per person. (Går också få ett fast pris om 1700 kr för en grupp med färre än 20 personer).
  • Lilla Strutsskolan innebär guidade turer för elever i grundskolan eller yrkesrelaterade besök.
  • Webbshop: Sahlins Struts tillhandahåller också en webbshop där du kan handla produkter och delikatesser, klicka här för att komma till webbutiken.
  • Mer information om Sahlins Struts samt kontaktuppgifter hittar du på hemsidan!

Fler tips på barnvänliga aktiviteter i Dalarna:


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close