Close
Hemma från Jämtland

Hemma från Jämtland

Hemma från Jämtland

banner

I fredags spenderade vi vår sista dag i Jämtland, närmare bestämt i Åre. Igår var också jullovets sista ”riktiga” dag för oss, efter en fullbokad helg med matcher, träningar, fika och kalas. Arbetsveckan får därför börja med några konstateranden efter våra dagar i Jämtland.

#1. Fjällen vs havet

åre fjäll

Förra veckan var jag omgiven av våra svenska fjäll, och i helgen har jag njutit av löprundor längs havet här i Nynäshamn. De är så sjukt mäktiga, fjällen, även om jag ibland känner mig som en främmande fågel i sådana miljöer. Jag fick en fråga om vilka vidder jag får mest känsla och ro av – fjäll/berg eller hav. För mig kan de inte jämföras, jag får helt olika känslor. Havet ger mig mer ro, fjällen är mäktigare på något vis.

Lite rädd är jag också för Den Stora Fjällvärlden, det ska jag medge. Det blev inte direkt bättre av att vi förra veckan kollade på den norska katastroffilmen Jordbävningen (uppföljaren till Vågen) som baserar sig på det faktum att Norge med alla dess fjäll, bergsformationer och klippiga bergstoppar är det mest jordbävningsaktiva området i Nordeuropa. Norge och Sverige ligger som bekant inte direkt jättelångt bort från varandra, vilket inte är helt bra för mina katastroftankar.

#2. Skogen

Ett annat element där jag känner mig lika delar överväldigad och fascinerad är skogen. Min far var skogsbrukare på deltid och jag minns att jag alltid var så imponerad över att han hittade överallt – trots att det i mina ögon såg likadant ut vart vi än gick. Jag har fortfarande världens sämsta lokalsinne och skulle knappt våga mig gå ut i ”hans” skog i Eringsboda själv.

Skogen har numera tagits över av två av mina äldre syskon som gallrar, planterar granar och dessutom håller på att renovera upp min farfars barndomshem i samma trakter. Jag vågar bara ge mig ut i Eringsbodaskogarna om någon annan är med, men funderar på att för en gångs skull ta upp kartkunskaperna på allvar. Är det här året jag lär mig att hantera ett kompass och kanske till och med ger mig ut för att hjälpa mina syskon i skogen? Nu är just skogsarbete inte min starka sida, men om det hade varit det hade jag kikat närmare på arbetskläderna från engelbert strauss. Efter att ha kikat igenom deras plagg på hemsidan har jag hittat både skogsjacka och byxor för skogsbruk.

#3. Familjen

Det har varit en lång julledighet, med många timmars häng tillsammans. Det var efterlängtat att hänga med familjen dygnet runt, men det ska också bli väldigt skönt med någon slags uppstyrd tillvaro. Jag gissar att de flesta känner och tänker mer eller mindre samma sak efter att ha umgåtts med familj eller släkt under en längre sammanhängande tid. Rutiner och vardag är inte bara av ondo.

#4. Vännerna

barnen fjällen

Det här att umgås med vänner, som i sin tur har jämnåriga barn. Vilken fin grej det är!

#5. Sömnen och maten

En av mina vänner har precis läst ”Sömngåtan”, och refererade till den i ungefär varje samtalsämne under vistelsen i Jämtland. Den korta sammanfattningen? Ju mindre du sover, desto kortare lever du. Sover du mindre än 6-7 timmar varje natt försämras immunförsvaret, och det sjuka är att efter en veckas sömnbrist lär du får värden som att du hade förstadium till diabetes. Efter den här långa ledigheten har jag fått mersmak på att sova, och efter min väns predikande om sömnens betydelse ska jag läsa boken för att få ännu bättre koll på min sömn.

En annan av våra vänner i stugan pratade sig varm om vegankostens betydelse för vår hälsa (han blev vegan för 4 månader sedan efter att ha kollat på The Game Changers). Vi äter betydligt mindre kött hemma och kommer fortsätta minska ner under det här året. Jag kommer förmodligen aldrig att bli strikt vegetarian eller vegan, men jag kommer definitivt att äta mer åt det hållet. Jag ser fram emot ett roligt matår!

2020 är mitt år, och jag känner mig väldigt peppad på att lära mig nya saker! Jag är också väldigt nöjd över vår fina januaristart i Jämtland, och ser efter veckan där uppe fram emot att lära mig mer om både vegankost, sömn och kartkunskaper.

foto123

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close