Att Kroatien länge har varit ett populärt resmål bland oss svenskar kanske inte direkt kommer som en nyhet, men nu verkar fler och fler vara sugna på att uppleva andra delar av Balkanhalvön.

Men låt oss först och främst reda ut begreppet ”Balkanhalvön”,  vilka länder menas egentligen? Enligt allas vårt Wikipedia innefattas Albanien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Makedonien och Montenegro, och mer eller mindre även delar av Kroatien, Serbien, Grekland, Turkiet, Rumänien, Slovenien och Italien.

balkanhalvön

Och trendspaning då, hur kan jag komma dragandes med begreppet trend igen – det var ju ändå över ett år sedan som jag och Lisa lyfte bland annat Albanien som ”nytt och spännande” resmål i Att resa-podden och jag skrev om mina Balkandrömmar i inlägget Min bucketlist här på bloggen:

”Bosnien, Slovenien, Kroatien, Serbien. Varför? Ja, till att börja med får jag be de fyra länderna om ursäkt för att jag klumpar ihop dem i en enda punkt. Anledningen är att jag helst besöker dem allihop, snart. Balkan känns hetare än någonsin.” – Resfredag, januari 2016.

I just det här fallet pratar jag om trendbegreppet Balkanhalvön inte bara utifrån tidigare spaningar (och att jag själv uppfyllde drömmen om Slovenien i höstas!) – jag pratade också med Vagabonds chefsredaktör Tobias förra veckan som bekräftade att bland annat Albanien ses som ”hett och trendigt”. Och vi resebloggare är såklart inte sena att haka på, en hel drös av oss har redan har varit på Balkanhalvön eller planerar att åka dit. Förutom min egen familj, som äntligen ska resa till Kroatien nu i sommar, vet jag att både Sanna, Daniel och Linda är på gång att boka eller har bokat biljetter, och att flera andra har siktet inställt på Balkanhalvön. Ett stort gäng har redan uppfyllt drömmen, bland annat Daniela (som är trendig nog att ha sina rötter från Makedonien) MariaAlex, Peter + Helena, Petra och Lena. Våra resebloggsforum kryllar med andra ord av nyfikna frågor om sevärda platser, bra boendealternativ – och inte minst funderingar kring förfarandet med hyrbilar om man vill resa mellan olika länder.

balkanhalvön

För er som undrar hur vår familjs resrutt på Balkanhalvön ser ut får jag lov att återkomma. Vår familj flyger till och från Zagreb i Kroatien (vi hittade galet billiga flygbiljetter med Norwegian!) och hyr i vanlig ordning bil, men vi funderar också på några avstickare till länderna i närheten. Just nu lockar Bosnien, Slovenien, Serbien, Albanien, Montenegro och Makedonien. Jag förstår ju själv att alla de länderna inte är görbara under våra drygt två veckor på plats, men ett eller två länder utöver Kroatien ska vi nog kunna klämma in!? Eftersom barnen är med och vi åker tillsammans med en annan familj vill vi gärna hinna landa och ta det lite lugnt mellan varven. Jag misstänker att vi säkert kommer att ändra oss både en och två gånger innan planerna är helt spikade.

ljubljana november

Bilderna är tagna i Ljubljana, Slovenien under en jobbkonferens i höstas. Min blixtvisit gav definitivt mersmak och jag hoppas att jag får chansen att uppleva mer av staden, och landet, tillsammans med Tobias och barnen redan nu i juni!


Är det några fler som blickar mot Balkanhalvön i sommar, eller som kanske redan har varit där och har bra tips att dela med er av?

Aniika
http://resfredag.se
Välkommen till Resfredag - resebloggen där drömmar blir verklighet. På Resfredag hittar du praktiska tips, ny inspiration och spännande reseskildringar från jordens alla hörn. Frågor? Kontakta mig på annikamyhre@gmail.com
 • Linda, 155cm.se
  http://155cm.se

  Så taggad på detta och ja, er trendspaning gjorde mig än med sugen!

  mars 20th, 2017 23:02
  Reply
  01
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Men vad kul att höra! Jag var väldigt inspirerad av min lillasysters resa just till Albanien för ett par år sedan – hoppas verkligen att vi kommer ner dit.

   mars 21st, 2017 7:51
   Reply
   02
 • Lola
  http://www.lolaakinmade.com
  mars 21st, 2017 6:41
  Reply
  03
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Du är och har alltid varit en trendsättare, måste genast in och läsa (hade helt missat! 🙂 Tack!

   mars 21st, 2017 7:52
   Reply
   04
 • 4000mil
  http://www.4000mil.se

  Japp Balkan är trendigt nu! Själva var vi till Kroatien (igen) och Bosnien-Hercegovina förra året, samt Albanien (och norra Grekland) i år. Tror att Albanien ”slår igen” i år…

  mars 21st, 2017 7:08
  Reply
  05
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Det ska bli kul att läsa era rapporteringar där ifrån, ska in och hämta inspiration från er.

   mars 21st, 2017 7:53
   Reply
   06
 • Helena
  http://www.ohdarling.org

  Det känns som att jag är en av de enda resebloggarna som inte har planer på Balkan i år. Även om det säkert är fantastiskt fint där också 🙂 Ser fram emot dina rapporter!

  mars 21st, 2017 17:41
  Reply
  07
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Haha, ja, det är värsta hajpen! 🙂 Får hoppas att det lever upp till förväntningarna!

   mars 21st, 2017 19:31
   Reply
   08
 • Marianne – Glimt av verden
  http://www.glimtavverden.com

  Jeg hadde en veldig fin ferie til Albania, Makedonia og Hellas for tre år siden, og likte landene veldig godt. Jeg forstår hvorfor Albania har økt i popularitet, det er et fint land med interessante steder å besøke, flott natur, fine strender, klart vann og hyggelige folk, og så er det jo veldig billig sett med våre øyne.

  mars 21st, 2017 21:47
  Reply
  09
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Fint att höra Marianne, det bådar gott! 🙂

   mars 21st, 2017 22:46
   Reply
   10
 • Monnah
  http://monnah.se

  Synd att vi inte åkte till Kroatien då vi hade chans till specialsydd semester bara för oss. Detta var fem år sedan och sedan dess har en skilsmässa satt en käpp i hjulet.

  mars 22nd, 2017 21:54
  Reply
  11
  • Resfredag
   http://www.resfredag.se

   Verkligen synd! Både på skilsmässan och resmålet i sig…

   mars 22nd, 2017 22:15
   Reply
   12
 • Jag och mina loppor
  http://www.jagochminaloppor.com

  Inspirerande! Är också sugen på de länderna inför nästa resa. Är just nu iväg på vår första riktiga långresa så förstår inte varför jag sitter och spanar in nya resmål men kan helt enkelt inte låta bli, det finns så många spännande ställen att uppleva.

  mars 23rd, 2017 8:22
  Reply
  13
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Jag vet precis vad du menar, jag är likadan. Kan sitta på ett hotellrum i långbortistan och ändå drömma mig bort till nästa gång det är dags att packa ihop väskorna till nästa äventyr… Hoppas att ni har en toppenresa!

   mars 23rd, 2017 16:13
   Reply
   14
 • emolis

  Vi går också ”all-in” för Balkan i år. Först en långweekend med dottern i juni då Makedonien och Kosovo står på agendan, sen en roadtrip i Kroatien/Bosnien/Montenegro i augusti. Det ska bli spännande att besöka dessa länder igen. Sist det begav sig var för typ jättemånga år sedan då vi åkte en roadtrip genom hela Jugoslavien. Sen är det toppen att så många bekanta har sitt urspung i dessa länder och verkligen kan ge lite insider-tips.

  mars 24th, 2017 17:12
  Reply
  15
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Men vad spännande! Ja, vi har också en massa insidertips eftersom sonens två bästa kompisar har föräldrar från Bosnien. Längtar så efter att se vad Balkan har att erbjuda oss som familj!

   mars 24th, 2017 21:40
   Reply
   16

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *