Close
Att åka på roadtrip: fem favoritländer

Att åka på roadtrip: fem favoritländer

 Inlägget är skrivet i samarbete med Auto Europe som är en jämförelsesajt för hyrbilar, men tankarna och åsikterna är som vanligt mina egna.

Slingriga småvägar, breda avenyer eller mångfiliga motorvägar, jag älskar att uppleva nya vyer genom att dra iväg på en roadtrip. Att som småbarnsfamilj ta oss fram på våra egna villkor och stanna när vi vill och var vi vill – det ger bästa möjliga frihetskänsla.

Innan jag träffade min man hankade jag mig mestadels fram på skumpande bussar, men sedan han kom in i mitt liv ser upplägget annorlunda ut. Numera är hyrbil mer regel än undantag på våra utlandsresor för att vi som familj ska kunna få ut mesta möjliga av vår tid i landet. Här är mina fem personliga favoritländer att upptäcka med hjälp av bil (se mer information om lämpliga hyrbilar här).

#1. Skottland

scotland

Roadtrip genom skottland

Ljungbeklädda hedar, dramatiska klippor, gröna kullar, snötäckta bergstoppar, medeltida byar, spegelblanka sjöar – och så alla dessa slott som kronan på verket. Skottland är ett ultimat roadtripland som vimlar av sevärdheter och vackra vyer.

Tre snabba om att åka på roadtrip i Skottland:

1) Min favoritsträcka: Vägarna på norra Isle of Skye bjuder på ögongodis från början till slut.
2) Bästa årstiden att bila i Skottland: April-maj/i slutet av augusti.
3) Att tänka på: Det kan förvisso vara lite besvärligt med vänstertrafik, vilket gör att jag personligen brukar hamna i passagerarsätet istället för i förarsätet. De vackraste vägsträckorna hittar den som vågar köra av huvudvägarna.

#2. USA

spotted wolf area

roadtrip i USA

Milslånga sträckor genom ökenlandskap, magnifika nationalparker, billiga motell och blinkande neonskyltar mitt ute i ingenstans. Mixa dessa ingredienser med världskända stränder och virvlande kuststräckor och jag vågar lova att USA:s västkust inte gör någon besviken.

Tre snabba om att åka på roadtrip i USA:

1) Min favoritsträcka: Highway 1 i allmänhet, och sträckan vid Big Sur i synnerhet.
2) Bästa årstiden att bila i USA: Västkusten september/oktober, alternativt maj. (Gäller det östkusten rekommenderas våren.)
3) Att tänka på: Under vissa vägsträckor kan det vara långt mellan bensinmackarna, tanka hellre för ofta än för sällan.

#3. Italien

Toscana

Vinrankor i långa rader, pinjeträd i givakt, täta solrosfält, livfulla italienare, smaragdgröna olivträd och frukthandlare som erbjuder solvarma apelsiner. Italien har allt som krävs för en lyckad roadtrip!

Tre snabba om att åka på roadtrip i Italien:

1) Min favoritsträcka: I princip var som helst i Toscana.
2) Bästa årstiden att bila i Italien: Tidig höst, september eller i början av oktober när turisthorderna lämnar vägarna.
3) Att tänka på: Italienarna är kända för sin hetsiga bilkörning, inne i städerna ser vi bucklor på nästan varje bil. Kör med andra ord försiktigt, särskilt i stadsmiljö.

#4. Spanien

Snirkliga vägar upp för branta höjder, vitkalkade småbyar, tapasbarer i oräkneliga antal, djupblått hav och vägaltare vid var och varannan korsning. Spaniens vägsträckor är klart värda att utforskas närmare.

Tre snabba om att åka på roadtrip i Spanien:

1) Min favoritsträcka: Teneriffas vägar i närheten av den imponerande vulkanen Teide. I detta landskapet ryktas det att delar av Star Wars-filmerna spelades in.
2) Bästa årstiden att bila i Spanien: Maj eller september.
3) Att tänka på: Vi väljer gärna en bil med stark motor eftersom vi tycker om att bila uppe i bergen. Att köra en bil med lite klös i är betydligt roligare (och känns tryggare) än en tröttare variant.

#5. Sverige

att åka på roadtrip

Sverige, Sverige älskade vän. Ärligt talat, vem behöver egentligen lämna landets gränser när vår egen fjällhöga nord innehåller allt som krävs för en lyckad roadtrip? Från skira bokskogar till tät granskog, från böljande rågfält till inbjudande jordgubbsland, från klipptät skärgård i väst till grönklädda kobbar i öst. Sveriges vägar är värda att stanna hemma för.

Tre snabba om att åka på roadtrip i Sverige:

1) Min favoritsträcka: Alltså, jag kan inte att bara välja en. Österlen, Gotland och Orust ligger väldigt högt upp på listan – liksom vyn från Möcklösundsbron på väg mot mitt älskade Sturkö.
2) Bästa årstiden att bila i Sverige: Ljumma sommarkvällar i juni – augusti.
3) Att tänka på: Under sommaren är det inte bara vi människor som älskar att trafikera vägarna, så gör även djuren. Rådjur, älgar, rävar, grävlingar ger sig gärna ut på äventyr i gryning och skymning. Glöm inte att du är skyldig att ringa polisen om du är med i en viltolycka, märk ut olycksplatsen med specialtejp alternativt en platspåse så att eventuella viltvårdare lätt kan hitta till platsen.

Vilket är ditt favoritland att bila i – och varför?

9 comments

 1. (Hus)bila är ett härligt sätt att resa! 🙂 Gillar Frankrike eftersom naturen är så vacker och maten grym! Och mycket kultur och historia! Korsika är ju oxå coolt om man vill ha lite dramatiska vägar 😉

  1. Jag hoppas verkligen att vår familj ska kunna testa på husbilskonceptet framöver. Min extrasyrra i Tyskland kör ofta husbil upp till Sverige – jag älskar deras lilla ”minihem” på fyra hjul.

   Jag har bilat genom Frankrike till Spanien en gång, men det var länge sedan. Har definitivt mycket att upptäcka där. Och Korsika – jaaaa! Min man pratar ofta om vyerna där, det är ett av de få ställena som han har varit på men inte jag… 🙂

 2. Vad roligt! Jag har ett inlägg på precis samma tema på min lista över ”inlägg att skriva”. Dock har min lista ca 200 rader, så det kan dröja ett tag innan just detta inlägg blir verklighet…
  Och ett land är samma som på din lista… 🙂

  1. Haha, alla dessa inlägg som väntar på att skrivas klart… tänk om dygnet hade fler timmar! Oj, undrar vilket land som är samma. Sverige!? Skottland? Hm, ser med spänning fram mot att läsa vad du skriver. Ha en fin helg!

 3. Roadtrips är helt klart grejen! Man kan stanna när och var man vill. Förutom Sverige, så tänker jag USA när det gäller bila runt. Planen/drömmen var en roadtrip i Kalifornien/Utah/Nevada/Arizona i sommar, men av olika anledningar kommer det mest troligtvis inte bli av utan skjuts vidare till nästa sommar. Då SKA det bli av! Men istället blir det en roadtrip i Kroatien/Bosnien/Montenegro och det är ju inte heller fy skam. ”Dröm-roadtripen” är helt klart Nya Zeeland!!

  1. Det låter som vi har identisk smak, du och jag. 🙂 Vi kommer också att bila i Kroatien +grannländer i sommar, vi ses på vägarna!

 4. Bil är även för oss mer regel än undantag. Gillar frihetskänsla det ger att kunna stanna vart och när man vill. 🙂

  1. Precis så – friheten är SÅ värd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close