Close
Hur man gör världen bättre

Hur man gör världen bättre

Jag vill tro att världen blir en lite bättre plats varje gång en person lämnar husets fyra väggar och bestämmer sig för att lära sig något nytt. Jag menar inte att alla behöver resa till andra sidan jordklotet – många vill inte, eller kan inte, resa överhuvudtaget.

Huvudsaken är att vi inte stänger in oss i vår egen lilla bubbla av fördomar och tankar om rätt vs fel och stannar där. Vi behöver lära oss mer om våra medmänniskor, vare sig de är svarta, vita eller gröna.

kambodja_skola

Säg att du har möjlighet att ta emot en utbytesstudent från ett annat land till din familj under en period. Efter ett tag åker den person, som du numera ser som en i familjen, tillbaka till sitt hemland. Skulle du då stödja ”ditt” lands beslut om att bomba din nyfunna väns land? Säg att du själv reser runt i ett specifikt land under några månader. Skulle du, om det blev oroligt i det landet du själv nyligen var gäst i, på något sätt försöka hitta ett sätt att hjälpa till? Då pratar jag inte nödvändigtvis om att engagera dig politiskt. För att göra en konkret skillnad kan du som privatperson istället ta dig an en specifik individ eller familj som är i extra behov av hjälp.

skola_kambodja

Under vår resa till Kambodja fick vi möjlighet att ta med våra tre barn och hälsa på i en skola. Barnen förstod inte varandras ord, men med kroppsspråk kommer man långt. Vi sjöng sånger för varandra medan vår yngsta dotter stod i mitten och dansade. Skolbarnen klappade, pussade och skrattade åt vår galna lilla ettåring – ord var överflödiga.

Skola_i_kambodja

Vi må se olika ut, tänka olika och ha olika värderingar, men i grunden är vi ändå lika. Vi har alla samma basala behov och med all sannolikhet samma drömmar om kärlek, trygghet och en tro på att ”den ljusnande framtid är vår”. Du och jag har på något vänster råkat födas till just den här världen. Låt oss göra det bästa av den. Ta ditt ansvar genom att varje dag göra ditt bästa för att vara en god medmänniska. Det behöver inte vara svårare än så.


För några dagar sedan blev jag intervjuad av grundaren till sajten Ett annat liv om hur jag tänker kring att resa med barn (intervjun kan ni läsa här: Annika reser världen runt – med tre små barn ). Under vårt telefonsamtal kom vi in på att resandet i sig är en fantastisk utbildning, läs mer om det här: ”Resande lär oss: Det finns inget vi och dem”.

20 comments

 1. Resande och att uppleva andra kulturer – eller för den delen att uppleva den på hemmaplan – öppnar sinnen och ökar förståelsen. Det är jag helt övertygad om.

  1. Det finns en anledning till att jag har teamat upp med dig, haha! 🙂

  1. Tack, ett ”word” från dig är ett gott betyg!

 2. Måste såklart hålla med dig. Skrev om lite samma tema för ett tag sen. http://www.lanclin.com/att-uppfostra-varldsmedborgare/ Jag vill också poängtera att man kan göra mycket utan att ens lämna sin egen stad 🙂 Att umgås med och vara öppen för personer från kulturer du själv inte lever i kan vara lika mycket värt som en resa till landet-långt-borta 🙂
  /Linnea

  1. Du har verkligen en bra poäng i att man inte ens behöver lämna sin egen stad – jag försöker också få fram det budskapet. Huvudsaken är att man är öppen för nya intryck och upplevelser och är villig att, om inte förstå, i alla fall försöka förstå andra människors olikheter.

   Jättefint inlägg du har skrivit!

 3. Bra inlägg, jag håller med! 🙂

  1. Du är klok du Maria! 🙂

 4. Jag säger vara tack för att du finns och gör den här världen lite bättre!

  1. Åh, Linda! Läste nu om ditt #reseprocenten – du är BÄST!

 5. Jättefint och viktigt inlägg! Vi har exakt lika tankar kring vad resandet kan ge.
  Ju mer vi reser, desto viktigare känns det att verkligen komma nära. Inte minst för att vi vill ge barnen detta – insikten om att världen är lite större än vårt pyttelilla hörn av jorden.
  Ser fram emot att läsa mer härinne!

  1. Tack Ida. Ska verkligen bli spännande att följa era äventyr runt jorden.

 6. Verkligen fint och viktigt inlägg. Många reser utan att försöka förstå. Eller ens vilja förstå. Vi är alla olika men lika viktiga.

  1. Tack Daniela. Ja, det här ämnet kan liksom aldrig bli uttjatat!

 7. hur hjälper det jorden att resa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close