Att planera inför en resa känns ibland som att beta av en enda lång lista av listor. Packlistor, Att göra innan resan-listor och listor på sevärdheter. I dagens inlägg får dock packlistan ge vika för en personligare lista om att resa.

Inspirerad av Träningsglädje/Sara Rönnes blogginlägg ”En lista om träning” kommer här en lista om att resa. Vissa av rubrikerna är tagna rakt av från inlägget på Träningsglädje (som för övrigt är en av mina favoritbloggar, in och kika!), andra är modifierade för att passa med resetemat, och en del är helt nya.

Den här resan längtar jag till just nu:

Jag har, tro det eller ej, inte kommit in i den annars obligatoriska ”komma hem-till-verkligheten-depressionen” efter att nyss ha packat upp väskorna efter en fin vecka i Italien. Men det är klart, någonstans finns det alltid en längtan efter nästa resa. För tillfället ser jag fram emot att tillbringa tre långa vintermånader tillsammans med min familj på Koh Lanta i Thailand dit vi åker i januari.

… men det här står mig upp i halsen:

Oseriösa företag som hör av sig till mig och vill annonsera i bloggen för en spottstyver, alternativt föreslår att jag ska undvika att märka ut sponsrade inlägg som just sponsrade. Inte okej!

Det här stället är mitt favoritresmål just nu:

Jag märker att jag svarar olika på den här frågan beroende på humör. Just idag är svaret USA, jag skulle gärna fira Thanksgiving där borta.

Det här prioriterar jag bort till förmån för mer pengar i reskassan:

På ett övergripande plan är det boendet. Vi har gjort ett medvetet val att flytta långt utanför Stockholms innerstad för att istället få mer pengar över till annat (läs resor). På det vardagliga planet är det saker som frisörbesök och nya kläder som får stå tillbaka till förmån för flygbiljetter. När jag var liten tänkte jag i termer som ”tänk hur många tuggummin jag skulle få för den här tröjan…” Nu låter det istället ”hm, den här prislappen motsvarar en resa till …”.

Just nu stör jag mig på det här i resebranschen:

Ett fenomen som jag kallar ”resesnobbism”. Jag har märkt det i olika sammanhang på senaste tiden och det hemska är att jag själv är en del av fenomenet! Det är okej att bara vilja åka på charterresor istället för att sätta ihop sin resa själv (här får jag bita mig i tungan: ”DET FINNS JU SÅ MYCKET MER ATT UPPLEVA ÄN ATT BARA ÅKA PÅ CHARTERRESOR HELA LIVET!”). Att resa till grannbyn är också en resa, begreppet ”resa” är brett och fritt att tolka som man vill. Ingen har patent på ordet, allra minst jag själv.

En resetrend jag tror, eller hoppas, kommer att gå över är:

Alla former av resor där djur, människor eller miljön far illa (jag är väl medveten om att jag själv bidrar till negativ inverkan i miljösammanhang genom alla flygresor). På vissa plan går det i rätt riktning, ett exempel är att Ving, Fritidsresor och Apollo alldeles nyligen fattade ett gemensamt beslut att inte erbjuda elefantridning och djurshower på sina resmål.

Det här har jag en förmåga att prioritera bort i resväskan:

Böcker! Tyvärr alltså. De senaste åren har böckerna i resväskan fått ge vika till förmån för blöjor, välling och andra barnrelaterade prylar. Dels handlar det om utrymme i väskorna, dels att jag helt enkelt inte har ro att läsa just nu – vilket är väldigt ovanligt för att vara mig. Men allt har sin tid antar jag.

Jag står inte ut med:

Äcklig flygplansmat till hutlösa priser. Hur svårt ska det egentligen vara att servera fräsch och god mat för ett överkomligt pris?

Skulle jag bara få resa till en plats i resten av mitt liv skulle det vara:

Sturkö, mitt sommarparadis i Karlskronas skärgård. Jag tröttnar aldrig någonsin på den platsen.

Det allra roligaste respektive tråkigaste med att resa är att:

Roligaste? Känslan av att vara på väg. Att världen ligger för mina fötter. Förväntningar inför nya möten, nya vyer och nya intryck. Tråkigaste? Känslan av att allt är förgängligt och har ett slut, vilket blir extra påtagligt under en resa med en tydlig början och ett ännu tydligare slut.

Kommande vecka lovar jag mig själv att:

Kolla upp och boka hotell till januaris Kambodja-resa samt ordna med de sista detaljerna inför vår vistelse i Thailand. (Visum, vaccin och andra mindre roliga måsten som hör resandet till.)

Det vore hemskt roligt om ni också ville haka på och skriva en lista om att resa – kommentera nedan så länkar jag gärna till eventuella blogginlägg: Bara BrittisktTravel on a Cloud, Scottish Moments, Discovering The Planet, Monnah, Resedrömmen, Oh darling, Jennifer Sandström, Dryden, Malena och ShanghaiTowis, FABF’ÄMME, Marvelicious.

taiwan

Taiwan. Foto: Damion.

Aniika
http://resfredag.se
Välkommen till Resfredag - resebloggen där drömmar blir verklighet. På Resfredag hittar du praktiska tips, ny inspiration och spännande reseskildringar från jordens alla hörn. Frågor? Kontakta mig på annikamyhre@gmail.com
 • Sara
  http://www.traningsgladje.se

  men ja – USA! kan aldrig tröttna på det. vill till colorado typ NUUUU!

  oktober 20th, 2015 17:18
  Reply
  01
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Jag har varit i USA 5 ggr, men aldrig i Colorado. Det kanske är dags!? Tack åter igen för inspirationen, utan dig ingen lista. 🙂

   oktober 20th, 2015 22:57
   Reply
   02
 • Lina
  http://blogg.loppi.se/liniz/

  Mkt bra iniativ! Hänger på så snart jag har tid! Jobbar galet mkt nu bara! Kurs å flyger igen! Härliga bilder fr Italien! Kramar

  oktober 20th, 2015 19:32
  Reply
  03
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Tack Lina! Hoppas att det lugnar sig på jobbfronten snart. Kram

   oktober 20th, 2015 22:56
   Reply
   04
 • Discovering The Planet
  http://www.discoveringtheplanet.com

  Jag brukar ha så många pågående inlägg på gång samtidigt, att jag sällan känner
  att jag har tid att vara med på roliga listor. Men denna var faktiskt kul och det
  kommer ett inlägg senare i veckan :)….

  oktober 20th, 2015 19:36
  Reply
  05
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Ser fram emot att läsa ditt inlägg Daniela.

   oktober 20th, 2015 22:55
   Reply
   06
 • Bara brittiskt / Charlotta
  https://barabrittiskt.wordpress.com
  oktober 20th, 2015 22:04
  Reply
  07
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Tack Charlotta, ska genast in och läsa din lista. Kul att du hakar på!

   oktober 20th, 2015 22:55
   Reply
   08
 • Helena FREEDOMtravel

  Vet inte om min kommentar kom fram? Provar att ta bort namnet till websidan och testar igen…

  Kul lista! Jag hänger kanske på, om jag får en ”lucka” i allt annat jag vill blogga om 😉 Kan verkligen hålla med om att jag är trött på alla oseriösa bolag som vill annonsera – mest trött på att man inte får skriva ut att det är ett samarbete. Hur länge kan de fortsätta uppvigla till lagbrott…??? Förstår att du inte hinner läsa, med små barn. När det gäller plats i packningen har vi löst det med en läsplatta (ej Ipad). Supertunn och superlätt och rymmer 2000 böcker 😉

  oktober 21st, 2015 10:13
  Reply
  09
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Jodå, den kom fram! Bra tips med läsplatta… men är det verkligen ”samma känsla”. Jag älskar att bläddra mellan sidorna i en bok. Men man kanske vänjer sig? Angående oseriösa bolag – jag tror och hoppas att vi är på rätt väg där. Inte minst eftersom det nu finns så många bra nätverk och att vi bloggare pratar sinsemellan.

   oktober 21st, 2015 10:41
   Reply
   10
 • scottish moments
  http://scottishmoments

  Vilken rolig lista! Blir så sugen på att hänga på! Ska försöka få till min variant av listan i morron! Kul! Känns så ”spännande” nu att blogga för jag har gjort en totalrenovering på bloggen och bytt till wordpress… så nu ser det helt annorlunda ut, både för läsaren och när jag skapar inläggen 🙂 Så mycket nytt att lära sig.. puh:)

  oktober 21st, 2015 18:44
  Reply
  11
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Tack, ser fram emot att läsa din lista också. Spännande med totalrenovering. Jag tyckte det var jätteläskigt att byta från Blogger till WordPress, men är SÅ glad att jag gjorde det!

   oktober 21st, 2015 22:28
   Reply
   12
 • Anna, Travel on a Cloud & New York – My Bite of the Big Apple
  http://www.travelonacloud.com

  Vilken rolig idé! Kul att läsa din lista, där jag instämmer på flera punkter. 🙂

  Det var förresten just detta inlägg som fick mig att ta steget och starta en allmän reseblogg!
  Tusen tack för inspirationen, Aniika!

  Nu har jag också gjort en egen lista, på nya bloggen Travel on a Cloud. Välkommen dit! http://www.travelonacloud.com/2015/10/en-lista-om-att-resa.html

  oktober 22nd, 2015 9:43
  Reply
  15
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Vad glad blir Anna – att höra att du inspireras betyder att bloggen fungerar som jag vill att den ska! 🙂 Jag har precis varit inne och läst din lista, jättekul att läsa hur ni andra tänker kring samma rubriker.

   oktober 22nd, 2015 10:52
   Reply
   16
 • Monnah
  http://monnah.se

  Varsågod! Det märks att jag inte tillhör rätt målgrupp på mina tråkiga och okunniga svar! http://monnah.se/?p=9464

  oktober 22nd, 2015 22:27
  Reply
  17
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Vad kul att du är med. Och du, det finns varken tråkiga eller okunniga svar! (och du, utan dig hade inte ens funnits något Resfredag.)

   oktober 22nd, 2015 22:39
   Reply
   18
 • Minett
  http://www.resedrommen.se/

  Jag har hakat på och gjort en lista…
  http://www.resedrommen.se/wp/2015/10/24/en-lista-om-att-resa/

  oktober 24th, 2015 18:29
  Reply
  19
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Spännande, ska genast in och läsa.

   oktober 25th, 2015 9:10
   Reply
   20
 • Jennifer – svensk globetrotter i Finland
  http://jennifersandstrom.se

  Blev så inspirerad av detta! Svarade också på frågorna 🙂 http://jennifersandstrom.se/2015/10/25/helgens-resedrommar-tankar/
  Och så kul att läsa alla svar med olika tankar och drömmar, och åsikter 😉

  oktober 25th, 2015 22:48
  Reply
  21
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Ja, men vad kul att du blev inspirerad kära resebloggskollega! :)! Var precis inne och läste dina svar. Weekend i München låter absolut lockande…

   oktober 25th, 2015 23:23
   Reply
   22
 • Helena
  http://www.ohdarling.org

  Verkligen ett bra iniativ det här Aniika!

  oktober 26th, 2015 17:54
  Reply
  23
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Åh, tack Helena! Jag är så glad att det fick bra genomslag. Jag får i min tur tacka Sara på Träningsglädje!

   oktober 26th, 2015 23:22
   Reply
   24
 • Malena
  http://malenaochshanghai.blogspot.se

  Vad roligt med en reselista! Älskar listor, så jag måste ju göra en jag med:
  http://malenaochshanghai.blogspot.se/2015/10/en-lista-om-att-resa.html

  oktober 26th, 2015 20:11
  Reply
  25
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Ja, listor är aldrig fel. Det gav mig dessutom en bra anledning att kika in på din blogg också!

   oktober 26th, 2015 23:21
   Reply
   26
 • Dryden – Traveler’s Edition
  http://www.dryden.se

  Kul, jag fick ping på det är inlägget idag (!) och jag har ju så klart gjort en egen lista redan när det begav sig. 🙂

  Funderar på det där med ”resesnobbism”. Jag gillar inte heller det riktigt men funderar på om jag själv är en del av det? Ser folk på mig som en resesnobb som åker högt och lågt hela tiden?

  januari 27th, 2017 20:18
  Reply
  27
  • Aniika
   http://resfredag.se

   Jag var inne och uppdaterade inlägget idag (rensar lite i bloggen), men hade faktiskt inte koll på att pingarna körs igen vid uppdatering. Sorry… Tror nog ändå att folk generellt ser resebloggare som resesnobbar i viss mån. Sorry igen, haha!

   januari 27th, 2017 20:21
   Reply
   28

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *