Close
Veckosvepet om STIM, Rosa Bandet och en höstresa

Veckosvepet om STIM, Rosa Bandet och en höstresa

Varje fredag (så ofta jag hinner i alla fall) publicerar jag ett inlägg med fem tips, spaningar och händelser från veckan som har gått. Till övervägande del handlar veckosvepet om resor på ett eller annat sätt, men det kan också vara andra saker jag har sett eller hört och vill tipsa vidare om. Här kommer veckans fem, med restaurangtips, boksläpp, en omtalad dokumentär, Rosa Bandet-kampanjen och en efterlängtad resa till en av Sveriges vackraste höststäder.

Veckosvepet om STIM, Rosa Bandet och en höstresa

#1. STIM Fisk- & Skaldjursgrill i Stockholm

stim fiskrestaurang

Förra helgen firade jag och några kompisar in en nybakad fyrtioåring på STIM Fisk- och Skaldjursgrill, och det var så väldigt gott! Restaurangen öppnade 2017 i de lokaler som tidigare rymde Östermalms klassiska café Oscars. Pelle Johansson och Folke Hellegren, som driver STIM, har jobbat på restaurangen Ulla Winbladhs, en annan Stockholmsklassiker som ligger på Djurgården.

Vi rekommenderades ”Köket väljer”, en avsmakningsmeny som innebär att köket sätter ihop fyra rätter efter säsong och lämpliga råvaror. Vi prickade in en perfekt kombination vilken inleddes med två mindre rätter. Först havskräfta strösslad med knapriga vårrullechips, följt av en beroendeframkallande ceviche (en sydamerikansk fisk/skaldjursrätt med syra). Den tredje rätten var rejälare, och bestod av röding – grillad till perfektion – och potatis. Vid det här laget fick vi ta en paus, för att sedan avsluta med desserten Eton Mess innehållandes blåbär, maräng, blåbärsglass, blåbärssås, grädde och drömmar. SAY NO MORE. Priset för Köket väljer? Prisvärda 515 riksdaler. Så värt!

Adress: Narvavägen 32, Stockholm (T-bana Karlaplan)

#2. Portionen under tian släpper ny bok: ”Äta ute”

Och på tal om mat! En av mina favoritinstagrammare i kategorin mat släpper snart en ny kokbok, den tredje i ordningen. Hanna Olvenmark (aka Portionen under tian) lyckas med konststycket att inspirera till god, vegetarisk och fräsch mat utan att den behöver kosta skjortan.

äta ute bok under tian

Den här gången är fokus mat som passar bra att ta med i ryggsäcken, alternativt kan lagas på stormkök. Jag gillar att Hanna inspirerar till de enklare vardagsäventyren, det behöver inte vara så extremt. Packa med maten och gå till närmsta skogsglänta, det behöver liksom inte vara svårare än så! Boken kan bland annat förbeställas på Bokus och Adlibris.

#3. The Social Dilemma

Japp. Nu har jag sett den, den relativt nysläppta Netflix-dokumentären som fokuserar på några av de problem sociala medier skapar och bidrar till. Tänk er ett Anders Hansens sommarprat, fast lite mer tillspetsat. Jag VET ju att scrollandet på mobiltelefonen är som ett gift, det kommer inte som en nyhet. Det som gör dokumentären sevärd är att höra flera av medarbetarna till både Facebook, Instagram och Twitter ge sin syn på saken. Sidostoryn är lite väl extrem (kunde ha gjorts bättre enligt mig), men ändå.

utemat höst
Sällskap av mobilen till lunchen – ja eller nej? Hur gör du?

Jag hatar min telefon och sociala medier. Och ÄLSKAR dem! Och… hatar dem. Som Facebook själv skulle förklara vår relation: ”It’s complicated”. Så ja, dokumentären är sevärd. Vad du sedan väljer att göra med informationen är upp till dig. (Själv styrde jag upp telefontiderna här hemma. IGEN!!!)

#4. First Aid Kit i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj #tillsammansmotcancer

Få som bor i Sverige kan undvika det faktum att oktober är den internationella bröstcancermånaden, då Rosa Bandet-kampanjen drar igång med buller och bång. Syftet med kampanjen är att samla in pengar till svensk cancerforskning, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare. (Jag har själv i egenskap av anställd på Cancerfonden sett att pengarna verkligen används till sitt rätta syfte.) Det här året har First Aid Kit designat rosa bandet, som jag själv kommer att bära med stolthet. Jag kommer också att swisha en summa till insamlingen på 901 95 14, gör det du också!

Förra årets kampanjfilm ”När livet vänder” är fortfarande en av de starkaste reklamfilmer jag har sett (kolla inte på den utan att ha näsduk nära till hands!) First Aid Kit har för övrigt gjort en egen version av Ted Gärdestads ”Come give me love” som spelas i filmen, båda versionerna går på repeat i min spellista på Spotify just nu.

#5. Höstresa till Visby

gotland höst

Veckosvepet får idag avslutas med en snabbuppdatering om hur jag började veckan = med en höstresa till Visby. Jag var på väg redan förra året, men det blev inte av. Jag har under de senaste dagarna tillbringat några fantastiskt fina oktoberdagar i Visby på egen hand. Nu är jag tillbaka i Nynäshamn och är redo för en helg med familj och vänner!

Läs mer: Sveriges bästa höststad – vilken är det egentligen?


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsfoto från Visby.

4 comments

  1. Härligt med Visby! Trevlig helg!

  2. Så underbart med Visby, jag kan tänka mig att du hade det härligt där!

    1. Ja, men SÅ Bra Ann-Louise. Perfekt tid att åka dit, lugnt och skönt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close